Linnunpöntöllä eloa pihapiiriin

Pihapiirin linnunpöntöt antavat mahdollisuuden seurata lintujen elämää lähietäisyydeltä. Ensimmäiset pöntöt kannatta laittaa paikoilleen jo maaliskuussa.

Mitkä linnut viihtyvät pihapiirin pöntöissä? Talitiainen, sinitiainen, pikkuvarpunen ja kirjosieppo hakeutuvat mielellään pihapiirin pönttöihin. Kottarainen viihtyy pöntöissä, jotka ovat pellon reunalla tai meren rannalla.

Minne pönttö kannattaa sijoittaa pihapiirissä? Pöntön voi kiinnittää rakennuksen seinään tai puuhun. Jos pihapiirissä ei ole puita, pöntön voi laittaa myös seipään nokkaan. Kannattaa ottaa huomioon, että tiaiset tarvitsevat usein 25-30 metrin reviirin, joten niiden pönttöjä ei kannata laittaa vierekkäin. Yhdyskuntalinnut, kuten pikkuvarpuset, viihtyvät sen sijaan hyvin vierekkäin.

Mistä materiaalista linnunpöntön seinät kannattaa tehdä? Höyläämätön lauta on kestävää ja hengittävää, joten se sopii hyvin seinien rakennusmateriaaliksi. Myös sorvatusta luonnonpuusta voi rakentaa pöntön, mutta se ei ole yhtä pitkäikäinen. Lentoaukko kannattaa porata sisäänpäin yläviistoon, jotta pönttöön ei valu vettä. Aukon reunat pitää hioa tasaisiksi, jotta lintu ei loukkaa itseään.

Millainen katto toimii parhaiten? Katon pitää olla tiivis, joten se kannattaa tehdä yhdestä palasta. Vesivanerista rakennettu tasakatto on tiivis ja kestävä. Katosta kannattaa tehdä muutaman sentin leveämpi kuin pöntöstä, jotta vesi ei valu pöntön seinille. Katon voi asettaa paikoilleen ohjausruuvien avulla, jolloin pöntön saa avattua ja puhdistettua. Lopuksi katon voi kiinnittää rautalangalla pöntön seiniin, jotta tuuli ei vie sitä mukanaan.

Minkä kokoinen pönttö sopii useimmille pihapiirin linnuille? Tiaiset ja kirjosieppo viihtyvät pöntöissä, jotka ovat 25-30 cm korkeita, ja joissa sisätilan halkaisija on noin 10-12 cm. Lentoaukon halkaisija on hyvä olla noin 3 cm. Aukko kannattaa porata viisi senttiä katon alapuolelle.

Mitä pöntön pohjan rakentamisessa tulee ottaa huomioon? Pohja kannattaa upottaa seinien sisään, koska silloin seiniä pitkin valuva vesi ei imeydy pohjalaudan sisään. Kulmiin kannattaa porata reiät, joista kosteus pääsee ulos. Pohjasta ei kannata tehdä avattavaa, koska silloin pesä ja poikaset voivat pudota pöntöstä. Alhaalta käsin aukeava pönttö ei myös kestä niin pitkään käytössä.

Milloin pönttö kannattaa puhdistaa? Pönttö on hyvä puhdistaa maaliskuussa. Käteen kannattaa laittaa suojakäsineet. Muista, että pikkuvarpusen pesäpönttöä ei saa puhdistaa!

Vastaukset perustuvat Urpo Koposen haastatteluun ja Juha Laaksosen kirjaan ”Pihan linnut & pöntöt”

Teksti: Kalle Erkkilä