Kalan ympäristömerkit

Ympäristötietoisen kuluttajan kannattaa valita vastuullisesti pyydettyjä kala- ja äyriäistuotteita. Aina se ei kuitenkaan ole helppoa. WWF suosittelee ensisijaisesti valitsemaan kotimaista kalaa, koska kotimaisia kalalajeja kalastetaan pääsääntöisesti kestävästi. Jos kuitenkin valitset ulkomailta tuotua kalaa, ympäristömerkeistä voi olla apua ostosvalintojen tekemisessä.

Sininen, ovaalinmuotoinen MSC-merkki (Marine Stewardship Council) kertoo kuluttajalle, että kyseisen kalan alkuperä tunnetaan ja se on pyydetty MSC-sertifikaatin asettamien kestävyyskriteerien mukaisesti. Sertifikaatin tavoitteena on varmistaa, että kalastusta säädellään, etteivät kalakannat romahda pyynnin seurauksena eikä muuta meriluontoa vahingoiteta. Aikaisemmin tehdyissä vertailevissa tutkimuksissa MSC on osoittautunut luotettavimmaksi pyydetyn kalan ympäristömerkiksi ja se ohjaa sertifioitavaa kalastusta kohti kestävämpiä toimintatapoja. 

Kasvatetun kalan osalta markkinoilla on jo pidempään ollut muun muassa luomumerkittyä kalaa. Vuonna 2012 markkinoille tulivat myös ensimmäiset ASC-merkityt (Aquaculture Stewardship Council) tuotteet. ASC-sertifikaatin tavoitteena on pienentää kalankasvatuksen haitallisia ympäristövaikutuksia. 

WWF on pitkään suositellut kaikkea MSC- ja ASC-merkittyä kalaa kestävänä ja vastuullisena valintana. Viime vuosina sertifioinnin piiriin on kuitenkin tullut yhä enemmän sellaisia kaloja ja mereneläviä, joiden sertifiointia emme ole voineet tukea. Tästä johtuen WWF on luopunut MSC- ja ASC-sertifikaattien automaattisesta suosittelusta ”vihreällä liikennevalolla” Kalaoppaassa.  

Sertifikaatit ovat edelleen tärkeitä työkaluja parantaa kalastuksen ja vesiviljelyn kestävyyttä erityisesti siellä, missä kalastushallinto ei toimi. Ne vastaavat moniin vastuullisen kalan peruskysymyksiin: jäljitettävyyteen, laillisuuteen ja kalastushallinnon toimivuuteen. Tuontikalaa ostaessa sertifioitu tuote on yhä parempi kuin sertifioimaton. WWF ei kuitenkaan voi suositella sertifiointia vedenpitävänä takeena eettisestä kalasta. Siksi Kalaoppaan suositukset perustuvat jatkossa vain omiin taustaselvityksiimme.

Lue WWF:n julkiset kannanotot MSC:n uudistustarpeista vuosilta 2018 ja 2020:

WWF Statement on Marine Stewardship Council Reforms | WWF (panda.org)
WWF statement on MSC’s lack of reform | WWF (panda.org)

Voit ottaa meihin yhteyttä, jos haluat lisää tietoa suhtautumisestamme MSC-sertifikaattiin tai sertifikaattia koskevista WWF:n laatimista vastalauseista.

Kalaopas auttaa tekemään vastuullisia kalavalintoja

WWF:n Kalaoppaan suosituksia seuraamalla voit olla mukana vaikuttamassa siihen, ettei maailman meriä kalasteta tyhjiksi.

Ota Kalaopas käyttöön

Kalaopas auttaa tekemään vastuullisia kalavalintoja

WWF:n Kalaoppaan suosituksia seuraamalla voit olla mukana vaikuttamassa siihen, ettei maailman meriä kalasteta tyhjiksi.