Päästötöntä sähköä auringosta

Kesämökillä voi tuottaa uusiutuvaa ja päästötöntä sähköä aurinkopaneeleilla. Ne ovat hyvä ratkaisu etenkin silloin, kun mökillä kuluu vain vähän sähköä.

Kuinka suuri aurinkosähköjärjestelmän pitää olla? Ensin kannattaa laskea yhteen mökin laitteiden sähkönkulutus, jotta osaa hankkia sopivan kokoisen aurinkosähköjärjestelmän. Esimerkiksi valaistus, jääkaappi ja radio kuluttavat yhteensä päivässä noin 300 wattituntia. Laitteiden sähköntarve täyttyy tässä tapauksessa kesäaikana noin 200 watin aurinkopaneelilla.

Miksi aurinkosähkö kannattaa? Sähköliittymää ei tarvitse hankkia, jos aurinkopaneeleilla voidaan tuottaa riittävästi sähköä. Paneelit ovat hyvä ratkaisu etenkin silloin, kun sähkönkulutus on vähäistä. Pienen aurinkosähköjärjestelmän pystyy hankkimaan jopa alle 500 eurolla, joten se voi tulla halvemmaksi kuin sähköverkkosopimuksen tekeminen. Lisäksi paneelit kestävät käytössä vähintään 20-30 vuotta.

Minne sähkö johdetaan? Aurinkopaneeli muuntaa auringon säteilyä sähköenergiaksi, jota voidaan varastoida akkuihin. Isommat järjestelmät on kannattavaa liittää valtakunnan sähköverkkoon: kun paneelit tuottavat enemmän sähköä kuin sitä kuluu, ylimääräinen sähkö johdetaan verkkoon.

Minne aurinkopaneelit kannattaa asentaa? Mökin katolle, seinälle tai pihamaalle. Paneeli ei saisi olla esimerkiksi puun varjossa, koska varjostukset vähentävät sähköntuottoa. Vuotuinen tuotto on parhaimmillaan, kun paneelit asennetaan suoraan etelään noin 45 asteen kulmaan.

Milloin paneelit tuottavat eniten sähköä? Aurinkoisella säällä tuotto on huomattavasti suurempaa kuin pilvisellä. Suomessa paneelit tuottavat eniten sähköä touko-elokuussa, mutta marras-tammikuussa sähköntuotanto vähäistä. Aurinkosähköjärjestelmä pysyy toimintakykyisenä myös huonolla säällä, kun akkuja on riittävän paljon. Jos mökki on ympärivuotisessa käytössä, aurinkopaneelien tueksi tarvitaan usein myös muita energiamuotoja.

Kuka voi asentaa paneelit mökille? Tavallinen mökkiläinen voi asentaa kesämökille matalajännitealueella toimivan aurinkosähköjärjestelmän. Sähköiskuvaraa ei ole, mutta kytkennät pitää tehdä oikein, jotta ei synny vaaraa oikosulusta ja tulipalosta.

Kysymyksiin vastasivat “Mökille sähköt auringosta ja tuulesta” -kirjan tekijä Janne Käpylehto ja Ilmastoinfon energia-asiantuntija Teemu Kettunen.

Teksti: Kalle Erkkilä