Earth Hour Tampereella © Eino Ansio/WWF
Päivitetty

Huoli ilmastonmuutoksesta yhdisti miljoonat ihmiset ympäri maailmaa WWF:n Earth Hourissa

Maailman suurinta ilmastotapahtumaa, WWF:n Earth Houria vietettiin 188 maassa tai maantieteellisellä alueella. Suomessa valot sammuivat ilmaston puolesta kaikissa suurissa kaupungeissa.

Tämän vuoden WWF:n Earth Hour sivusi viime vuoden ennätystä, kun Earth Houriin osallistui jälleen 188 maata tai maantieteellistä aluetta. Valot sammuivat symbolisena eleenä ilmaston puolesta tuhansista tunnetuista maamerkeistä, kuten Sydneyn oopperatalosta, Punaiselta torilta Moskovassa, Egyptin pyramideilta, Eiffel-tornista Pariisissa ja Empire State Buildingista Yhdysvalloissa. Sosiaalisessa mediassa kampanjan virallisilla aihetunnisteilla varustetut viestit saivat yli kaksi miljardia näyttökertaa, ja tunnisteet nousivat illan aikana suosituimmiksi 26 maassa.

"Miljoonat ihmiset näyttivät maailman päättäjille, kuinka tärkeää luonnonsuojelu ja ilmastonmuutoksen torjuminen meille kaikille on. Maapallomme kantokyky ei kestä nykyistä elintapaamme vaan ylikulutus uhkaa luontoa, terveyttämme ja kaikkea meille rakasta. Päättäjien on nyt näytettävä selkärankaa ilmastokriisin torjumiseksi ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi", sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.

Earth Hour Saksassa Daniel Seiffert/WWF
© Daniel Seiffert/WWF

Suomessa tapahtumaan osallistuttiin kaikissa suurissa kaupungeissa ja kymmenissä kunnissa. Valot sammuivat muun muassa Helsingissä päärautatieaseman kivimiesten lyhdyistä, Yleisradion linkkitornista, keskustakirjasto Oodista, Presidentinlinnasta ja Tuomiokirkosta, Lahdessa hyppyrimäestä, Turussa Aurajoen rannalta sekä Tampereella Särkänniemestä ja Näsinneulasta. Suomessa oli myös yksi maailman pohjoisimmista Earth Hour -tapahtumista, kun valot sammuivat Utsjoen kirkosta. WWF:n Earth Hour -tapahtumakartalle lisättiin yli 300 tapahtumaa Suomesta. Mukana oli niin päiväkoteja, kaupunkeja, kouluja, yrityksiä kuin ravintoloitakin. Suomessa tapahtuma keskittyi kannustamaan ilmastoystävällisiin ruokavalintoihin, joten monissa kaupungeissa tapahtumaa juhlittiin ruokapöydässä kynttilänvalossa.

"Earth Hour osaltaan näytti, kuinka tärkeää ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnonsuojelu suomalaisille on. Seuraavan hallituksen onkin tehtävä pikaisia päätöksiä, jotta luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ja ilmastomuutos voidaan estää. Kevään tärkein hetki ilmasto- ja luontoteoille koittaakin tulevissa eduskuntavaaleissa", muistuttaa Rohweder.

Earth Hour 2019 numeroina (arvio 31.3. kerätyistä tiedoista)

  • Maailmanlaajuisesti 188 maata ja maantieteellistä aluetta osallistui tämän vuoden Earth Houriin.
  • Valot sammuivat tuhansista maamerkeistä muiden muassa Sydneyn oopperatalosta, Burj Khalifa -tornista Dubaissa, Punaiselta torilta Moskovassa, Ateenan Akropoliilta, Egyptin pyramideilta, Eiffel-tornista Pariisissa ja Empire State Buildingista Yhdysvalloissa.
  • Sosiaalisessa mediassa kampanjan aihetunnisteella varustetut viestit saivat yli kaksi miljardia näyttökertaa, ja tunnisteet nousivat suosituimmiksi 26 maassa.

Kuvia maailman Earth Hour -tapahtumista

Lisätiedot

Liisa Rohweder, pääsihteeri, p. 040 840 7461, liisa.rohweder@wwf.fi

Minttu-Maaria Partanen, viestinnän asiantuntija, puh. 050 349 6371, minttu-maaria.partanen@wwf.fi

Earth Hour lyhyesti

  • WWF:n Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007. Vuonna 2008 tapahtuma laajeni maailmanlaajuiseksi.
  • Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Vuonna 2018 noin 1,5 miljoonaa suomalaista osallistui Earth Houriin (Kantar TNS).
  • Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. WWF:n Earth Hour ei ole sähkön- eikä energiansäästötempaus, vaan tapahtuman tarkoitus on innostaa ihmisiä ilmastoystävälliseen elämään ja viestiä päättäjille, että ilmastonmuutos edellyttää ripeitä toimia.
  • Earth Houria vietetään seuraavan kerran 28.3.2020 klo 20.30–21.30.

Aki-Pekka Sinikoski / WWF
© Aki-Pekka Sinikoski / WWF
Miten olisi Earth Year?
Tue ilmastotyötämme tunnista toiseen.