Tietoa metsälaidunhankkeesta
Metsälaidunhankeella pyrimme edistämään puustoisten perinneympäristöjemme hoitoa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että muodostamme eri sidosryhmistä, kuten metsänomistajista ja karjanomistajista, koostuvan yhteistoimintaverkoston. Yhteistoimintaverkoston tavoitteena on edistää puustoisten perinneympäristöjemme ekologisesti kestävää hoitoa laiduntamalla.
Hanketta tukee METSO, joka on metsien monimuotoisuutta turvaava ohjelma. Sen avulla yksityiset metsänomistajat voivat suojella metsänsä monimuotoisuutta. METSO-ohjelman tavoitteena on varmistaa, että Suomessa kasvaa jatkossakin sellaisia metsiä, joissa myös uhanalaiset ja taantuneet eliölajit voivat elää.
METSO-ohjelmalla suojellaan metsiä, jotka ovat eliölajien elinympäristöinä arvokkaita. Puustoiset perinneympäristöt kuuluvat METSO-ohjelman ensisijaisiin elinympäristöihin.
Puustoiset perinneympäristöt
Puustoiset perinneympäristömme ovat syntyneet perinteisen karjatalouden ja kaskeamisen, lehdesniittytalouden, laiduntamisen ja heinänteon seurauksena. Niille on tyypillistä harva lehtipuusto ja niittymäisten kasvillisuuslaikkujen esiintyminen.
Puustoisten perinneympäristöjemme kasvi- ja eläinlajisto on monimuotoista. Niissä elää moniin eri valo-olosuhteisiin sopeutuneita kasveja, eläimiä ja sieniä. Hakamaiden kasvillisuus on usein jopa monipuolisempaa kuin avointen niittyjen, sillä niiden kasvilajistoon kuuluvat niin niitty- kuin lehtometsien kasvit.
Puustoisten perinneympäristöjemme taantuminen on vakava ongelma Suomen luonnon monimuotoisuudelle. Useimpien perinneympäristöjemme pinta-ala on vähentynyt yli 90 prosenttia viimeisen 50 vuoden aikana.
Hakamaiden, metsälaitumien ja lehdesniittyjen turvaaminen vaatii kunnostustöitä ja hoidettavien ympäristöjen pinta-alan kasvattamista.
Tavoitteet
Tavoitteenamme on parantaa puustoisten perinneympäristöjemme tilaa sekä monimuotoisuusarvoja luonnonlaiduntamisen avulla. Haluamme muodostaa Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueelle toimintaverkoston, joka hoitaa ja ylläpitää puustoisia perinneympäristöjämme erityisesti luonnonlaiduntamisella. Edistämme yksityisten metsän- ja laiduneläinomistajien välistä yhteistyötä.
Esittelemme laidunyrittäjien toimintaa ja teemme tunnetuksi perinneympäristöjemme lajiston tilaa.
Lisäksi tavoitteenamme on laatia luonnonlaidunlihalle ekologisesti kestävä kriteeristö Suomessa ja tuoda esille luonnonlaidunlihan tuotannon ympäristöhyötyjä. Pyrimme parantamaan myös laiduntamisen taloudellista kannattavuutta.
Hyödyt
Metsälaidunhankkeestamme on hyötyä luonnon monimuotoisuudelle, metsän- ja laiduneläinomistajille ja matkailuyrittäjille.
Luonnon monimuotoisuus
Hakamaat, sekametsälaitumet, kaskeamisen tuloksena syntyneet lehtimetsät ja lehdesniityt ovat äärimmäisen uhanalaisia luontotyyppejä. Ennallistamalla ja laiduntamalla voidaan avata sulkeutuneita perinneympäristöjä ja parantaa niissä elävien lajien elinolosuhteita.
Uusimman uhanalaisuusarvion (2010) mukaan perinneympäristöissämme elää 214 äärimmäisen tai erittäin uhanalaista lajia. Puustoisissa perinneympäristöissämme uhanalaisia lajeja on 46.
Metsänomistajat ja laiduneläinomistat
Hankkeemme hyödyttää yksityisiä metsänomistajia, joilla ei ole mahdollisuuksia itse toteuttaa perinneympäristöjen hoitotoimenpiteitä tai selvitellä erilaisia tukimahdollisuuksia.
Hankkeemme edistää metsänomistajien ja laiduneläintenomistajien yhteistyötä siten, että metsänomistaja saa mailleen perinneympäristöjä hoitavia eläimiä, ja eläintenomistaja saa laidunalueen eläimilleen.
Hankkeemme pyrkii laatimaan niittylihalle ekologiset kestävyyskriteerit, jotka voivat osaltaan edistää niittylihan tunnettuutta sekä kysyntää. Tämä voi parantaa laidunyrittäjien toiminnan kannattavuutta sekä edistää toiminnan jatkuvuutta.
Muut osapuolet
Hankkeemme hyödyttää muita yhteistoimintaverkoston osapuolia muun muassa tiedottamalla puustoisten perinneympäristöjen hoidosta ja laiduntamisen hyödyistä. Hankkeemme edistää alueellista yhteistyötä ja luonnonlaidunlihan saatavuutta sekä laidunyrittämisen kannattavuutta.
Hankkeemme parantaa perinteisiä kulttuuri- ja maisema-arvoja sekä ympäristön tilaa ja viihtyisyyttä.
Esimerkiksi maaseutumatkailuyrittäjille hoidetut puustoiset perinneympäristöt sekä laiduntavat eläimet tuovat lisäarvoa matkailuyrittämiseen.
Mitä teemme
Tiedottaminen
Tiedotamme Metsälaidunhankkeesta paikallisten tiedotusvälineiden kautta ja valtakunnallisessa mediassa. Julkaisemme sähköistä uutiskirjettä ja pidämme yllä hankkeen verkkosivuja. Lisäksemme tiedottamisesta vastaa Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio.
Laiduntreffit
Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio järjestää yhdessä hankkeen sidosryhmien kanssa paikallistilaisuuksia, joissa metsän- ja laiduneläinomistajat voivat keskustella esimerkiksi metsälaitumien vaihdosta ja vuokrauksesta. Olemme mukana asiantuntijana.
Mallilaidun
Mallilaitumemme Korppoon Wattkastissa on hankkeen tavoitteita ja toimenpiteitä esittelevä esimerkkikohde. Mallilaitumella saa tietoa esimerkiksi laitumen raivauksesta, kunnostamisesta ja laiduntamisesta. Alueella tehdään myös lajistokartoituksia, joissa selvitetään laidunnuksen vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen. Hankkeellamme on muitakin esimerkkikohteita, joilla esitellään puustoisten perinneympäristöjen hoitoa. Lue lisää mallilaitumesta ja muista esimerkkikohteista.
Talkooleirit
Järjestämme osan perinteikkäistä talkooleireistämme hankkeen piirissä. Tarkoituksenamme on auttaa leireillä kohteiden ensiraivauksessa ja esimerkiksi aitojen rakentamisessa. Pidimme ensimmäinen hankkeeseen liittyvän leirin Isokarilla Selkämeren kansallispuistossa kesällä 2013.
Asiantuntijat
Hankkeemme asiantuntijat neuvovat tarpeen mukaan maanomistajia ja karjanomistajia esimerkiksi METSO-ohjelmaan ja elinympäristöihin liittyvissä kysymyksissä sekä kosteikko- ja vesiensuojeluun ja metsänhoitoon liittyvissä asioissa. Yhteystiedot löydät täältä.