Opi lisää lupauksista planeetalle

Tänä vuonna keräämme Earth Hourin osallistujilta lupauksia yhteiselle planeetalle. Sivuillamme lupauksen voi valita kahdeksasta eri vaihtoehdosta tai muotoilla täysin oman näköisen lupauksen. Tässä jutussa kerromme, miksi valitsemamme ehdotukset lupauksiksi ovat merkittäviä tekoja planeetan hyväksi. Annamme myös vinkkejä, joiden avulla lupausten toteuttaminen arjessa sujuu jouhevasti.

Lupaus 1: Muutan ruokavaliotani nykyistä kasvipainotteisemmaksi.

Lihan vähentäminen on helpoin ja tehokkain keino muuttaa ruokavaliota ympäristöystävälliseksi. Suomessa syödään lihaa paljon enemmän kuin olisi luonnon kannalta kestävää. Runsas lihankulutus rehevöittää Itämerta, kuormittaa ilmastoa ja uhkaa luonnon monimuotoisuutta. Ruuan ympäristö- ja ilmastovaikutuksista voit lukea lisää täältä.

Valitsemalla lautaselle pääasiassa kasviksia ja kestävästi pyydettyä kalaa jätät enemmän tilaa villille luonnolle. Ympäristöystävällisen ruokavalion koostamisessa auttaa monipuolinen ja herkullinen reseptivalikoimamme. Tilaamalla WWF:n ruokakurssin saat kokkausvinkkejä suoraan sähköpostiisi sekä opit kymmeniä taitoja ja niksejä raaka-aineista, maustamisesta ja valmistusmenetelmistä.

Tilaa WWF:n ruokakurssi!

Lupaus 2: Kuljen lyhyet matkat kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla.

Liikenne aiheuttaa tällä hetkellä noin viidenneksen Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Toisaalta ulkoilun merkitys arjessa on viime aikoina korostunut. Lyhyen kauppareissun voi taittaa myös pyöräillen tai kävellen ja tarkkailla samalla, miten luonto heräilee talviuniltaan. Monissa kaupungeissa voit napata alle myös kaupunkipyörän. Samalla saat terveyden kannalta tärkeää arkiliikuntaa ja vähennät ympäristöön kohdistuvaa päästötaakkaa. Jos autoilun vähentäminen tuntuu hankalalta tai se ei ole mahdollista, oman liikkumisen päästöjä voi mahdollisuuksien mukaan vähentää esimerkiksi vaihtamalla ympäristöystävällisempään autoon tai polttoaineeseen.

Lue lisää WWF:n työstä fossiilittoman liikenteen edistämiseksi!

Lupaus 3: Teen vihreän sähkösopimuksen, jolla varmistan, että kotona käyttämäni sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla.

Sillä, mistä kodin sähkö tulee, on ympäristön kannalta paljonkin merkitystä. Ilmastonmuutoksen torjunnassa fossiilisista energianlähteistä luopuminen on avainasemassa. Siksi omassa sähkösopimuksessa kannattaa kiinnittää huomioita kestävien ja uusiutuvien energiamuotojen osuuteen.

Uusiutuvilla energianlähteillä tarkoitetaan auringolla, tuulella, vedellä tai bioenergialla tuotettua sähköä. Kaikki uusiutuva energia ei kuitenkaan ole ympäristöystävällistä: esimerkiksi vesivoiman tuottamiseksi jokia täytyy padota, mikä on virtavesiluonnolle, kuten vaelluskaloille, hyvin tuhoisaa. WWF suositteleekin valitsemaan ensisijaisesti auringolla tai tuulella tuotettua sähköä.

Sähkön alkuperän lisäksi huomiota kannattaa kohdistaa myös itse energiankulutukseen. Pystyisitkö vähentämään käyttämäsi energian määrää?

Nappaa kuusi vinkkiä, joiden avulla asut energiatehokkaammin ja samalla säästät sähkölaskussa.

Earth Hour kotona

Kodin ympäristötekoja ovat muun muassa vihreän sähkösopimuksen valitseminen ja kasvipainoitteisen ruuan suosiminen.

Lupaus 4: Äänestän kuntavaaliehdokasta, joka lupaa tehdä ilmaston ja luonnon kannalta hyviä päätöksiä.

Päättäjillä on suurin vastuu ilmastokriisin ratkaisemisesta ja luonnon köyhtymisen pysäyttämisestä. Siksi kesäkuulle siirretyt kuntavaalit ovat kansalaiselle tärkeä vaikuttamisen paikka. Äänestäjänä kannattaa ottaa selvää, miten ehdokas edistäisi ilmastonmuutoksen ja luonnon köyhtymisen torjuntaa.

Kuntavaalit ovat olennaisessa asemassa, sillä valtiotason ilmasto- ja luontotavoitteiden saavuttaminen riippuu paljon kunnista ja kaupungeista. Kunnat ja kaupungit vaikuttavat esimerkiksi liikennejärjestelyihin, lämmityksen energiamuotoihin, metsien käyttöön ja kansalaisten osallisuuteen. WWF onkin koonnut yhdeksän muun kansalaisjärjestön kanssa ohjenuorat sille, miten ilmastokriisiä ja luontokatoa voidaan ehkäistä kunnissa vaalien jälkeen.

Näihin ilmasto- ja luontokysymyksiin kannattaa tutustua ennen vaaleja!

Lupaus 5: Jaan tietoa ja kannustan läheisiäni kestäviin elämäntapoihin.

Tiesitkö, että mikäli kaikki kuluttaisivat kuin suomalaiset, tarvitsisimme lähes neljä maapalloa? Suomalaiset kuluttavat oman osansa maailman luonnonvaroista noin nelisen kuukautta maailman keskiarvoa aiemmin. Vuonna 2020 suomalaisten laskennallinen ylikulutuspäivä oli jo 5. huhtikuuta.

Ylikulutus tarkoittaa sitä, että kulutamme enemmän kuin on maapallon rajoissa kestävää. Ylikulutus näkyy Suomessa muun muassa metsäluonnon köyhtymisenä, uhanalaisina kalakantoina ja arvokkaiden luontotyyppien vähentymisenä. Kaikki ylikulutuksen vaikutukset eivät kuitenkaan näy Suomessa, koska merkittävä osa ylikulutuksen haitoista on ulkoistettu muualle. Opi lisää ylikulutuksesta täällä!

Tiedon jakaminen on yksi tärkeimmistä välineistä kestävän tulevaisuuden luomisessa. Jokainen meistä voi antaa äänensä kuulua tekemällä arjessa kestäviä valintoja luonnon puolesta ja kannustamalla myös läheisiään ympäristöystävällisempiin elämäntapoihin. Asuminen, liikkuminen, ruoka sekä tavaroiden ja palveluiden kulutus vastaavat suurimmasta osasta yksityisestä kulutuksesta.

Kokosimme seitsemän vinkkiä, joiden avulla voit vähentää ylikulutusta omassa arjessasi. Jaa nämä vinkit kaverillekin!

Läheisiä kannattaa rohkaista uusiin tapoihin ymmärtäväisesti ja myönteisten esimerkkien kautta. Anna aikaa uusien asioiden sulatteluun.

Lupaus 6: Kerron kauppiaille ja palveluntarjoajille, että haluan ostaa ympäristöystävällisiä tuotteita ja palveluja.

Kuluttamamme tavaroilla ja palveluilla on suuri merkitys ympäristölle. Tuotannon tieltä raivataan luontoa, tuotteiden valmistamiseen käytetään energiaa ja luonnonvaroja. Aiemmin mainittu ylikulutus on merkittävä ongelma Suomessa, ja siksi tuotteiden ja palveluiden raaka-aineilla ja tuotantotavoilla on väliä. WWF kannustaakin yrityksiä vastuullisuuteen. Olemme olleet mukana kehittämässä kriteereitä muun muassa palmuöljyn tuotannon vastuullisuuden varmistamiseksi. Suomessa yritysten vastuullisuus palmuöljyyn liittyen onkin parantunut. Myös monien vähittäiskauppojen ja ravintoloiden kalahankinnat ovat muuttuneet entistä vastuullisemmiksi.

Jokainen kuluttaja voi vaatia kauppiailta ja palveluntarjoajilta vastuullisuutta. Eettistä kauppaa edistävä Eetti ry on koonnut oivallisen muistilistan vastuulliseen kuluttamiseen ja yrityksiin vaikuttamiseen.

Katso Eetin vinkit täällä!

Lupaus 7: Tuen lahjoituksella tai kummiudella WWF:n työtä luonnon ja ilmaston hyväksi.

Eläimet ja kasvit ovat riippuvaisia toisistaan, ja ihminen on täysin riippuvainen monimuotoisesta luonnosta. Torjumalla ilmastonmuutosta suojelemme luonnon ja ihmisten tulevaisuutta. Ilman tukijoita pitkäjänteinen ilmastonsuojelutyömme ei olisi mahdollista. Yli puolet toimintamme rahoituksesta tulee yksityisiltä ihmisiltä ja jokainen euro tulee tarpeeseen. Sitä vahvempia olemme, mitä enemmän meitä on.

WWF-kummina olet mukana ratkaisemassa kanssamme maapallon vakavimpia ympäristöongelmia. Saat ajankohtaista tietoa luonnon tilasta ja tukijuuskohteestasi niin uutiskirjeiden, kummiuutisten kuin WWF-lehden muodossa. Voit myös tehdä kertalahjoituksen verkkopankissasi tai MobilePaylla numeroon 24620 viestillä Earth Hour. Tule mukaan osaksi vaikuttavaa joukkoa.

Lue lisää eri lahjoitusvaihtoehdoista!

Lupaus 8: Osallistun vapaaehtoistyöhön luonnon ja ilmaston puolesta.

WWF tarjoaa monia mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön. Tämänhetkistä tilannetta sanelee vallitseva koronapandemia, mutta pyrimme silti tarjoamaan tilaisuuksia toimia kädet savessa luonnon hyväksi. Aiempina vuosina talkooleirimme ovat tarjonneet sadoille vapaaehtoisille ikimuistoisia elämyksiä, ja öljyntorjuntajoukot toimivat viranomaisten apuna öljyvahingon sattuessa. Vapaaehtoisten panos on luonnon kannalta äärimmäisen merkittävää, ja ilman vapaaehtoisia paljon tärkeää työtä jäisi tekemättä.

Öljyntorjuntajoukkoihin voi liittyä vapaaehtoiseksi kuka tahansa 18–69-vuotias terve henkilö. Mukana toiminnassa on jo 7500 suomalaista! Korona-aikaan järjestämme koulutusta öljyntorjuntaan verkossa. Välivuoden jälkeen pääsemme toivottavasti tulevana kesänä myös leireilemään, jos koronatilanne sen vain sallii. WWF järjestää kesällä 2021 neljä viikon mittaista talkooleiriä eri puolilla Suomea.

Tutustu vapaaehtoistyön mahdollisuuksiimme!

Minkä lupauksen sinä valitset?

Lupauksilla kiritämme päättäjiä luomaan edellytykset kestäville arjen valinnoille. Jo 2670 henkilöä on tehnyt lupauksen. Mikä on sinun valintasi?

Tee lupaus planeetalle!

Minkä lupauksen sinä valitset?

Lupauksilla kiritämme päättäjiä luomaan edellytykset kestäville arjen valinnoille. Jo 2670 henkilöä on tehnyt lupauksen. Mikä on sinun valintasi?