Tee se itse -me­hi­läis­va­ha­kynt­ti­lät

Vietätkö Earth Houria ilmastoystävällisen illallisen merkeissä? Maapallon kannalta paras valinta Earth Hour -illallisen kynttilöiksi ovat mehiläisvahasta tai soijasta valmistetut kynttilät: ne eivät savua, eivätkä sisällä myrkyllisiä aineita tai allergeeneja. Lisäksi ne on valmistettu luonnonmukaisista ainesosista. Tästä johtuen mehiläisvaha- ja soijakynttilät ovat hiilivapaita – ne tuottavat palaessaan ainoastaan sen määrän hiilidioksidia, mikä kynttilään on vahan valmistusvaiheessa sitoutunut.

Ekologisia kynttilöitä on helppo valmistaa myös itse tällä Lahtisen Vahavalimon huikean helpolla ohjeella!

Mehiläisvahakynttilöiden tekemiseen tarvitset:

  • mehiläisvahalevyjä
  • sydänlankaa
  • sakset
  • terävän veitsen
  • viivaimen
  • leikkausalustan

Mehiläisvahalevyistä voit valmistaa monenlaisia kynttilöitä. Vain mielikuvitus on rajana! Vahalevyjen on oltava vähintään huoneenlämpöisiä, jotta ne taipuvat helpommin. Voit lämmittää vahalevyjä esimerkiksi hiustenkuivaajalla.

Valitse haluamasi malli ja leikkaa levy viivainta apuna käyttäen. Muita mallivaihtoehtoja löydät alkuperäisestä ohjeistuksesta.

Katkaise sydänlangasta sopivan pituinen pätkä ja aseta sydänlanka kuvan mukaisesti levyn reunaan. Paina sydänlanka levyyn kiinni ja aloita vahalevyn rullaus sydänlangan ympärille. Kynttilöiden rullaus on hyvä tehdä työtason tai tiskipöydän päällä lämpimässä huoneessa. Kynttilän alapään voit muotoilla sormin kynttilänjalkaan sopivaksi.

Sulata ylimääräiseksi jäänyt mehiläisvaha tai vanhat kynttilänpatkät vesihauteessa. Kasta sydänlangan pää sulatettuun vahaan. Vahattu sydänlanka syttyy helpommin.

Muista aina varmistaa, että sydänlanka on sopivan paksuista tekemääsi kynttilään. Ennen suuremman sarjan valmistusta tee testikynttilä. Mehiläisvahakynttilän paloaika on noin kuusi tuntia. Käytä kynttilän alla aina palamatonta alustaa ja varaudu kynttilän mahdolliseen valumiseen.

Säilytä vahalevyt valolta suojattuna paperissa ja huoneenlämmössä.

Kun poltat kynttilöitä, älä unohda turvallisuusohjeita!

Alkuperäinen ohje ja materiaalit: Lahtisen Vahavalimo