© Juha Taskinen / WWF

Meitä on alle 400 – kuvia yhdestä maailman harvinaisimmista hylkeistä

Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä. Sitä ei esiinny missään muualla maailmassa kuin Suomessa Saimaan vesistössä. Erittäin uhanalaisia saimaannorppia arvioidaan olevan vajaat 400. Saimaannorppia uhkaavat erityisesti hukkuminen kalanpyydyksiin ja ilmastonmuutos.

Tämän näyttelyn kuvat on ottanut luontokuvaaja ja dokumentaristi Juha Taskinen. Hän on kuvannut ja suojellut saimaannorppia jo lähes 40 vuotta.

Juha Taskinen / WWF
© Juha Taskinen / WWF

Iitta ja Vekara

Iitta-niminen saimaannorppa makoilee tyytyväisenä kivellä kesäkuussa. Sen kuutti Vekara on tullut nuuhkimaan emoaan. Vekaralle ei enää riitä maitoa, mutta se pääsee samalle kivelle lepäämään yöksi emänsä kanssa.

Juha Taskinen / WWF
© Juha Taskinen / WWF

Mestariuimari

Kimmo-kuutti on hyvä uimaan! Saimaannorpan kuutit sukeltavat jo muutaman päivän ikäisinä. Kimmon emä on Linnansaaren kansallispuiston selkävesien pesijä Terhi. Terhin kuuteista kaksi on hukkunut kalaverkkoihin.

 

Juha Taskinen / WWF
© Juha Taskinen / WWF

Lumipenkassa

Tämä Lumiksi nimetty kuutti on erityisen vaalea väritykseltään. Sen Oranssi-emä on oranssinruskea. Saimaannorpan suojaväri auttaa sitä sulautumaan maastoon: Lumi-kuutti ”katoaa” valkoiseen lumipenkkaan ja sen emää taas on vaikea huomata rantakivikosta.

Juha Taskinen / WWF
© Juha Taskinen / WWF

Viiksiviestejä

Pikku Tuuh on talven 2014 apukinoskuutti. Se pelastui vähälumiselta talvelta Itä-Suomen yliopiston hyljetutkijoiden kolaaman apukinoksen ansiosta. Suruksemme Pikku Tuuhin Lilja-emä löytyi jäiden sulaessa kuolleena alueelta, jossa oli talviverkkoja. Kuutin kohtalosta ei ole tietoa.

Juha Taskinen / WWF
© Juha Taskinen / WWF

Kirsa

Saimaannorpan nenä eli kirsa, sieraimet ja viikset ovat herkät ja erehtymättömät hylkeen sukeltaessa Saimaan pimeissä vesissä. Norpat liikkuvat huokailuavannolta toiselle ja viettävät suurimman osan elämästään veden alla.

Juha Taskinen / WWF
© Juha Taskinen / WWF

Uuno ja Kaino

Pihlajavedellä salaisessa saaressaan löhöilevät Uuno ja Kaino ovat toisilleen tuttuja jo kuuttiajoistaan.  Nämä kaverukset kuuntelevat kevättä usein vieretysten. Rauhallisen Uunon nukkuessa Kaino on yleensä valppaana vahtivuorossa.

Juha Taskinen / WWF
© Juha Taskinen / WWF

Verkkoon hukkunut

Kuutit eivätkä myöskään aikuiset norpat osaa aina varoa kalaverkkoja. Tilanne on parantunut huomattavasti vapaaehtoisten ja lakisääteisten kalastusrajoitusten myötä, mutta kalanpyydyksiin hukkuminen on edelleen saimaannorpan suurin uhka.

WWF on suojellut saimaannorppaa vuodesta 1979 ja suojelun ansiosta norppakanta on säilynyt ja kasvanut Saimaalla.

Tule mukaan suojelemaan harvinaista hyljettä. Liity norpan kummiksi osoitteessa wwf.fi/norppakummiksi.

Tämä näyttely on tuotettu osana Saimaannorppa Life -hanketta. Näyttely on ollut esillä Lappeenrannassa ja Helsingissä kesällä 2015.

LIFE

Jaa tämä sivu: