Kahvinpuruista kukkamullaksi

Paras keino vähentää biojätettä on syödä lautanen tyhjäksi.

Biojäte on märkää ja pussi repeilee. Mikä neuvoksi?

– Pussin pohjalle kannattaa silputa kananmunankennoa tai vessapaperin hylsyä kosteutta sitomaan. Lajittele kompostoitavaksi menevän biojätteen joukkoon myös nenäliinat ja talouspaperit. Perunankuorten ja kahvinpurujen voi antaa kuivahtaa ennen kuin ne kipataan jäteastiaan.

Millaiseen pussiin biojätettä kannattaa kerätä?

– Kompostointiin paras ratkaisu on pieni paperipussi. Sellaisen voi taitella helposti vaikka sanomalehdestä. Kaupasta saatavat biojätepussit hajoavat kompostoinnissa aika hitaasti ja ovat usein kotikäyttöön turhan suuria.

Millainen on hyvä biojäteastia?

– Korimainen tuulettuva astia on paperipussille paras. Jos biojäteastia on umpinainen ja siinä on kansi päällä, kosteus ei pääse haihtumaan ja lämpiävä jäte rupeaa suorastaan käymään.

Eri paikkakunnalla asuva kaverini lajittelee eri tavalla kuin minä. Miksi?

– Biojätettä käsitellään eri kunnissa erilaisissa laitoksissa. Lajitteluohjeet riippuvat siitä, meneekö biojäte kompostoitavaksi vai mädätettäväksi tai valmistetaanko siitä esimerkiksi biokaasua tai etanolia. Ohjeet kannattaa tarkistaa oman kunnan jätelaitokselta.

Miksi biojätettä kannattaa kerätä?

– Jos eloperäinen materiaali päätyy kaatopaikalle, se muodostaa hapettomissa oloissa kasvihuonekaasuja, kuten metaania. Lisäksi se haisee ja houkuttelee paikalle lokkeja ja rottia. Myös biojätteen sisältämät ravinteet menevät kaatopaikalla hukkaan.

Biojäteastia tyhjennetään sekajätteen keräysautoon. Mistä on kyse?

– On olemassa jätteenkeräysautoja, joissa on erilliset säiliöt sekajätteelle ja biojätteelle. Joskus biojäteastia on kuitenkin pullollaan muutakin roskaa kuin biojätettä, ja silloin koko astiallinen päätyy valitettavasti sekajätteeseen.

Saako biojätteeseen laittaa kissanhiekkaa?

– Puupohjaiset pelletit ja jyrsijöiden kuivikepurut voi lajitella biojätteeseen. Poimi kuitenkin ensin kissan kakat vessanpönttöön. Tavallinen kissanhiekka kuuluu sekajätteeseen.

Entä biohajoavia vaippoja?

– Ei. Niissä on usein mukana ainesosia, jotka eivät maadu tai mätäne, esimerkiksi kuminauhaa tai sinkkivoidetta, ja viskoosi hajoaa erittäin hitaasti. Ihmisten ja lihaa syövien eläinten ulosteiden kompostointiin suhtaudutaan jätelaitoksilla hyvin varovaisesti. Kotikomposti on toki eri asia.

Voiko viinipullon korkin lajitella biojätteeksi?

– Tarkista ensimmäisenä, että kyseessä on luonnonkorkki eikä silikonikorkki. Jos luonnonkorkin silppuaa pieneksi, sen voi laittaa biojätteeseen. Kokonaiset korkit eivät ehdi maatua prosessissa.

Paras vinkkisi biojätteen vähentämiseen?

– Ruoka kannattaa ensisijaisesti syödä. Jos jokin tuote päätyy pellolta elintarviketeollisuuden ja kaupan kautta jääkaappiin ja sieltä suoraan roskiin, se on suurinta rahan ja ympäristön tuhlausta. Syö siis lautanen tyhjäksi ja käytä tähteet hyödyksi!

Kysymyksiin vastasi HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Oman kuntasi biojätteen lajitteluohjeet saat paikalliselta jätelaitokselta. Jätelaitokset löydät osoitteesta www.jly.fi.

Teksti: Mira Hannuksela