Porkkala © Maarika Korhonen / WWF

WWF-LEHTI 4/2017

Kasvista joulupöytään!

Joulu ei tule ilman jouluruokaa. Piristä perinteistä joulupöytääsi näillä kasvisherkuilla – tai koosta niistä kokonaan uusi menu!

Munakoisosilli Eeva-Maija Kakko / WWF
© Eeva-Maija Kakko / WWF

Vegesilli munakoisosta

noin 6-8 henkilölle lisukkeeksi

1 munakoiso
1 pkt kaurakermaa
3 rkl majoneesia (esim. X-tra Kevyt majoneesi tai itse tehty)
3 rkl sinappia
etikkaa
tuoretta tilliä
tuoretta ruohosipulia
valkopippuria
suolaa

Pilko munakoiso suikaleiksi. Keitä munakoisopaloja suolavedessä. Varo, ettet keitä liian kauan, jottei paloista tule liian löysiä, noin 5 minuuttia riittää. Nosta palat jäähtymään ja kuivumaan. Anna munakoisopalojen jäähtyä ja lisää niihin vielä suolaa. Tee kastike muista aineksista, lisää mausteita oman maun mukaan. Sekoita jäähtyneet munakoisosuikaleet kastikkeeseen. Anna maustua jääkaapissa.

Vegekaviaari Eeva-Maija Kakko / WWF
© Eeva-Maija Kakko / WWF

Vegekaviaari-tuorejuustolevite

Oatlyn PåMackan-tuorejuustoa
CaviArt merilevä”kaviaaria”
punasipulia silputtuna

Sekoita kaikki ainekset ja nauti esimerkiksi saaristolaisleivän päällä!

Porkkala Maarika Korhonen / WWF
© Maarika Korhonen / WWF

Vegaaninen kylmäsavulohi porkkanasta eli porkkala

4 annosta, valmistusaika 1 h 45 min + marinoituminen 1–2 vuorokautta

4 isoa porkkanaa
1 paketti karkeaa merisuolaa

Marinadi
2 tl nestemäistä savuaromia
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä

Lisäksi
sitruunanmehua
tuoretta tilliä

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Täytä uunivuoan pohja merisuolalla. Pese porkkanat, mutta älä kuori niitä vielä. Asettele porkkanat rivistöön sen päälle, ja peitä ne kokonaan suolalla. Kypsennä porkkanat uunissa 1 tunti ja 30 minuuttia. Ota pois uunista ja riko suolakuori. Rapsuta turhat suolat varovaisesti pois. Kuori porkkanat, helpoiten tämä hoituu kun teet porkkanaan pitkittäisviillon ja kuorit sitä pyöritellen. Ole tässä tarkkana (kuin porkkana). Suikaloi sitten porkkanat esimerkiksi juustohöylällä. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja uita siinä porkkanasuikaleita. Laita viipaleet tiiviisti suljettuun rasiaan jääkaappiin ja anna maustua 1-2 päivää. Tarjoile ”porkkala” vegaanisen tuorejuuston sekä saaristolaisleivän päällä. Sitruunanmehu, tilli sekä pippuri antavat ihanaa lisämakua!

 

Seitan

Keitinliemi
2 l vettä
1 rkl merisuolaa
2 hienonnettua chiliä
2 rkl raastettua inkivääriä
2 laakerinlehteä
1 tl kokonaisia mustapippureita

Taikina
3 dl gluteenijauhoja
1 dl mantelijauhoja
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia tai persiljaa
1 tl merisuolaa
1 tl garam masalaa tai savupaprikaa
2 1/2 dl kylmää vettä

Grillikastike
1 dl soijakastiketta
3 rkl seesamöljyä
1 hienonnettu chili
1 tl sokeria

Mittaa liemen ainekset kattilaan kiehumaan. Yhdistä taikinan ainekset kulhossa ja lisää vettä vähitellen, kunnes taikina on tiivistä. Vaivaa taikinaa pari minuuttia, jotta siitä tulee kimmoisaa. Muotoile taikina paistin muotoiseksi kimpaleeksi. Lisää seitanpala kiehuvaan liemeen ja katso, että neste peittää sen. Keitä kypsäksi, noin 30 minuuttia. Leikkaa seitan 1 cm:n paksuisiksi pihveiksi. Yhdistä grillikastikkeen ainekset kulhossa ja pyörittele seitan kastikkeessa. Grillaa, savusta tai paista seitan öljyssä paistinpannussa parissa erässä, kunnes se on saanut väriä. Tarjoa hampurilaispihveinä esimerkiksi kimchin kanssa.

Vinkki: Jos teet seitanin etukäteen, säilytä se grillikastikkeessa jääkaapissa. Seitan säilyy 5 päivää.

Piparimousse Eeva-Maija Kakko / WWF
© Eeva-Maija Kakko / WWF

Pipari-suklaamousse

1 prk Alpron vaahtoutuvaa soijakermaa
1 prk Oatly maustamatonta tuorejuustoa
150 g tummaa suklaata sulatettuna
tarvittaessa ripaus sokeria
6 piparia murusteltuna (vegaaniseen versioon esim. Anna’s pepparkakor)

Vatkaa kerma ja lisää muut ainekset. Voit syödä moussen heti tai jos jaksat odottaa, entistä herkullisemmaksi se muuttuu, kun annat olla muutaman tunnin jääkaapissa!

Ohjeet on julkaistu Vaikuta syömällä -sivustolla, jota ylläpitää vapaaehtoisten nuorten tiimimme. Tutustu myös muihin sivuston herkullisiin resepteihin!

Jaa tämä sivu: