Äärimmäisen uhanalaiset kalakannat tulisi rauhoittaa kalastukselta toistaiseksi. Koulut olivat mukana vauhdittamassa WWF:n vetoomusta, joka lähetettiin maa- ja metsätalousministerille tammikuussa 2013. Marraskuussa otettiin tärkeä askel kalojen suojelussa, kun äärimmäisen uhanalainen Saimaan nieriä päätettiin rauhoittaa kokonaan.

WWF:n tavoitteena on, että Suomessa olisi kaupan vain kestävästi kalastettua kalaa vuonna 2015. WWF teki jo joulukuussa 2010 maa- ja metsätalousministeriölle esityksen, jossa pyydettiin ministeriötä rauhoittamaan asetuksellaan vähintään äärimmäisen uhanalaisiksi luokitellut kalakannat kaikelta kalastukselta. Muutosta asiaan ei kuitenkaan tullut.

Tammikuussa 2013 WWF vetosi jälleen kirjeellä maa- ja metsätalousministeriöön, jotta äärimmäisen uhanalaisten järvilohen, Saimaan nieriän, meriharjuksen ja meritaimenen luonnossa lisääntyvät kannat rauhoitettaisiin kalastukselta toistaiseksi. WWF:n esityksessä todettiin myös, että merkittäviä kalastuksen säätely- ja hoitotoimenpiteitä tarvitaan lisäksi Etelä-Suomen sisävesitaimenen ja ankeriaan kohdalla.

Esitys ja koululaisten pehmokalaterveiset ja uhanalaisten kalojen puolesta vetoavat kirjeet lähetettiin maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiselle sekä tiedoksi ympäristöministeri Ville Niinistölle ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselle. Lue lisää tiedotteesta.

WWF sai vastauksen ministeri Koskiselta 10. huhtikuuta. Ministeriö ilmoitti haluavansa säädellä entistä tehokkaammin uhanalaisten ja muiden heikentyneiden vaelluskalakantojen pyyntiä.

Marraskuussa 2013 saatiin iloisia uutisia: äärimmäisen uhanalainen Saimaan nieriä rauhoitetaan kaikelta kalastukselta vuoden 2014 alusta lähtien! Lisäksi neljän muun lohikalan alamittaa nostetaan. Lue lisää tiedotteesta.