© Lucky elephant / Shutterstock

Lammas

Lammas on naudan tavoin märehtijä, joilla on selkeästi suurimmat haitalliset ilmastovaikutukset ja vesistöjä rehevöittävät päästöt. Punainen ”vältä”-merkintä kertoo, millä tuotteilla on suurimmat haitalliset ympäristövaikutukset. Ympäristön kannalta selkein ensimmäinen askel on jättää nämä tuotteet ostamatta. Jos syöt lammasta, valitse ”kohtuudella”-kategorian tuotteita. Lampaanlihoista parempi valinta on luonnonlaidunliha. Laiduntaessaan perinneympäristöissä eläimet ylläpitävät arvokkaita elinympäristöjä. Ympäristön kannalta selvästi merkittävin teko on korvata osa lihasta kasviksilla.

Naudanlihan tavoin lampaan ilmastovaikutukset ovat suuret, koska naudan luontaisessa ruuansulatuksessa syntyy metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Toisin kuin kanat ja siat, lampaat laiduntavat eli voivat hyödyntää ihmiselle kelpaamatonta ravintoa ja samalla ylläpitää tärkeitä elinympäristöjä. Luonnonlaidunliha on yksi harvoista ruoantuotantotavoista, joka lisää luonnon monimuotoisuutta. Lampaanliha ei kuitenkaan ole kovin tehokas tapa tuottaa ruokaa, vaan lampaat vaativat paljon rehua kasvaakseen. Siksi niiden tuotanto vie paljon pinta-alaa ja siitä syntyy suuria määriä ilmastonmuutosta kiihdyttäviä ja vesistöjä rehevöittäviä päästöjä.

Uusi-Seelanti

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Lampaanlihaa tuotetaan Uudessa-Seelannissa huomattavasti enemmän kuin Suomessa, eikä sikäläisellä tuotannolla ole samanlaisia hyötyjä luonnon monimuotoisuudelle kuin suomalaisella lampaanlihan tuotannolla. Lammas on naudan tavoin märehtijä, joilla on suuret haitalliset ilmastovaikutukset. Lisäksi tuotanto aiheuttaa paljon vesistöjä rehevöittäviä päästöjä.

Suomi

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Tavanomaisessa suomalaisessa tuotannossa lampaat laiduntavat useamman kuukauden vuodesta ja hoitavat samalla perinteistä maatalousympäristöä, mikä edistää suomalaisen luonnon monimuotoisuutta. Lammas on naudan tavoin märehtijä, joilla on suuret haitalliset ilmastovaikutukset. Lisäksi tuotanto aiheuttaa paljon vesistöjä rehevöittäviä päästöjä.

Luomu

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Torjunta-aineiden käyttö ja maaperän köyhtyminen ovat maailmanlaajuisesti merkittäviä uhkia ympäristölle ja ruoantuotannolle. Luomulampaiden rehun tuotannossa käytetään torjunta-aineita vain poikkeustapauksissa. Luomutuotanto ylläpitää maan kasvukuntoa paremmin kuin tavanomainen tuotanto. Eläimet laiduntavat luomulaitumilla, mikä ylläpitää lukuisille lajeille tärkeitä elinympäristöjä.

Luonnonlaidunliha

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Luonnonlaidunlihalla tarkoitetaan luonnonlaitumilla ilman lisäruokintaa ja lannoitteita tuotettua lihaa. Laiduntaminen luonnonympäristössä on yksi harvoista ruoantuotantotavoista, joka parantaa luonnon monimuotoisuutta. Laiduntaessaan perinneympäristöissä eläimet pitävät avoinna arvokkaita elinympäristöjä, kuten niittyjä ja hakamaita.

Kotimaiselle luonnonlaidunlihalle on luotu alustavat tuotantokriteerit, mutta sille ei toistaiseksi ole laatujärjestelmää. Luonnonlaidunlihaa ei siis välttämättä löydy kaupan tiskiltä, mutta sitä voi kysyä suoraan tuottajilta.

Lue lisää luonnonlaidunlihasta.