©  Antti Haavisto / WWF
Päivitetty

Lammas

Lammas on naudan tavoin märehtijä, jonka luontaisen ruuansulatuksen seurauksena syntyy metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Ilmastovaikutuksiltaan lammas vastaakin miltei nautaa.

Nautojen tavoin lampaat laiduntavat eli voivat hyödyntää ihmiselle kelpaamatonta ravintoa ja samalla ylläpitää tärkeitä elinympäristöjä. Luonnonlaidunliha on yksi harvoista ruoantuotantotavoista joka parantaa luonnon monimuotoisuutta. Kotimaisessa lammastuotannossa myös käytetään vähemmän torjunta-aineita kuin naudanlihantuotannossa. Rehevöitymisvaikutuksen sen sijaan ovat naudan- ja lampaanlihan välillä samankaltaiset.

Uusi-Seelanti

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Uusi-Seelanti on merkittävin ulkomaalaisen lampaanlihan tuontimaa. Lampaan tuotanto on Uudessa-Seelannissa huomattavasti runsaampaa kuin Suomessa, minkä seurauksena lihantuotanto on myös tehokkaampaa. Tuotanto ei synnytä samanlaisia monimuotoisuus hyötyjä kuin suomalainen lampaanliha.

Suomi

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Tavanomaisessa suomalaisessa tuotannossa lampaat laiduntavat useamman kuukauden vuodesta ja tuottavat samalla perinteistä maatalousympäristöä, mikä edistää suomalaisen luonnon monimuotoisuutta. Lampaat saavat laiduntamisen ohella rehua, jonka tuotannossa on käytetty torjunta-aineita.

Luomu

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Luomutuotannossa lampaat luovat laiduntaessaan perinteistä maatalousympäristöä, mikä edistää suomalaisen luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi luomutuotannossa lampaat saavat laidunnuksen ohella rehua, joka on viljelty ilman torjunta-aineita.

Luonnonlaidunliha

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Laiduntaminen luonnonympäristössä on yksi harvoista ruoantuotantotavoista, joka parantaa luonnon monimuotoisuutta. Laiduntamisen avulla voidaan pelastaa katoamassa olevia perinneympäristöjä, kuten niittyjä ja hakamaita, ja niillä asuvia uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja. Laiduntaminen luonnonympäristössä hyödyttää myös laiduneläimiä, tuottajia ja kuluttajia. Laiduntaminen on esimerkiksi naudoille luonnollista ja lajinmukaista elämää. Luonnonlaitumilla tuotettu liha on korkealuokkaista, ja tuottaja voi saada siitä paremman hinnan. Kuluttajalle luonnonlaidunliha puolestaan tarjoaa luotettavan, ympäristöä hyödyttävän vaihtoehdon. Siksi WWF on ollut mukana valmistelemassa kotimaisen luonnonlaidunlihan tuotantokriteerejä. Luonnonlaidunlihaa voi olla vielä vaikeaa löytää kaupan tiskiltä, mutta sitä voi kysyä suoraan tuottajilta. Lue lisää luonnonlaidunlihasta.