Tietovisa
Haluatko tietää lisää?
Linnut tuovat meille viestiä niiden elinympäristön yhä kiihtyvästä muutoksesta. Esimerkiksi töyhtötiainen, ennen yksi tavallisimmista linnuistamme, on nyt uhanalainen. Sen kanta on pienentynyt yli 50 prosenttia 2000-luvulla. Syynä on luonnontilaisen kaltaisten metsien ja erityisesti lahopuun väheneminen voimakkaan metsätalouden myötä.
- Metsäluonnollamme ei mene niin hyvin kuin yleisesti uskotaan. Metsäluonto on alkanut köyhtyä voimakkaan metsätalouden myötä. Monet lajit ovat uhanalaistuneet. Nykyisten metsänhoitotapojen seurauksena metsät ovat usein kovin nuoria eikä niissä kasva kuin yhtä puulajia. Erilaisten eliöiden kannalta tärkeää lahopuuta on aivan liian vähän. Metsät ovat monesti pirstoutuneita hakkuiden ja teiden rakentamisen seurauksena. Lisäksi soita ojitetaan eli kuivatetaan. Metsäluonto kärsii.
- Monimuotoinen metsä on lajikirjoltaan rikas. Suomen metsissä elää lähes puolet maamme kaikista lajeista. Suurin osa Suomen metsistä on talousmetsiä. Jos niitä hoidetaan luontoarvoja kunnioittaen, siitä hyötyvät sekä luonto että metsänomistajat. Lisäksi metsien virkistysarvo kasvaa: sienet, marjat ja eläimet runsastuvat ja maisema säilyy kauniina.
- Meillä on jokamiehenoikeus nauttia luonnosta, mutta myös jokamiehenvelvollisuus pitää siitä huolta. Metsäluonto elpyy, kun sille annetaan siihen mahdollisuus. WWF:n Metsänhoito-opas tarjoaa keinoja, joiden avulla luonnon monimuotoisuuden turvaaminen onnistuu metsän käsittelyssä. Kaikki oppaan keinot on valittu siten, että niiden toteuttaminen on mahdollista, omistitpa metsää satoja hehtaareja tai mökkitontin verran. Metsän voi myös suojella valtion maksamaa korvausta vastaan.
Selvitä, mitä Suomen metsille kuuluu.
Tutustu WWF:n Metsänhoito-oppaaseen ja Perintömetsäohjelmaan.
Entä mikä on metsiensuojeluohjelma Metso?
Opettajalle
Tänä vuonna WWF:n koulukiertueen ympärille on mahdollista rakentaa laaja oppimiskokonaisuus. Oppitunti ja siihen liittyvät tehtävät tukevat alakoulun ympäristöopin, kuvataiteen ja käsityön oppiaineiden tehtävää ja tavoitteiden saavuttamista. Kiertue tarjoaa myös erinomaisen mahdollisuuden metsäaiheisen monialaisen oppimiskokonaisuuden rakentamiseen yhdistämällä esim. ympäristöopin, kuvataiteen, käsityöt, teknisen työn, liikunnan, äidinkielen ja yhteiskuntaopin oppiaineet. Antoisia hetkiä lumoavan metsäteeman parissa!
WWF-lähettiläiden yhteystiedot löydät täältä:
https://wwf.fi/vaikuta-kanssamme/ymparistokasvatus/kouluvierailut/
Unelmien metsä
Piirtäkää piirustukset otsikolla ”Unelmien metsä”. Tätä työtä ei tarvitse erityisemmin ohjeistaa, vaan oppilaat saavat piirtää vapaasti. Piirtäkää nämä työt ennen oppituntia ja ripustakaa ne luokan seinälle.
WWF-lähettilään vierailun jälkeen täydentäkää piirustuksia. Oppitunnilla opitun perusteella unelmien metsään tulee todennäköisesti paljon lisää elementtejä.
Askarteluohjeita metsän ötököistä
Metsä on pullollaan pieniä, kiehtovia, jännittäviä ja hassunnimisiä ötököitä, joilla jokaisella on oma paikkansa metsän ekosysteemissä. Hämeen ammattikorkeakoulun ohjaustoiminnan artenomiopiskelija Sanna-Mari Savonmäki on suunnitellut innostavat askartelumallit seitsemästä metsän ötökästä. Ne on kaikki valmistettu kierrätysmateriaaleista.
Haapaperhonen Hiisipuupistiäinen Punahärön toukka Raitalasisiipi Saikurahaapsanen Sysipimikkä Välkekauniainen
Käsityöohjeita haavan seuralaislajeista
Haapa on metsän monimuotoisuuden avainlaji, jonka seuralaislajeja on yli 1000. Haavan seuralaislajit ovat olleet lähtökohtana Helsingin yliopiston käsityöopettajaopiskelijoille, jotka ideoivat 10 toinen toistaan herkullisempaa käsityöohjetta kouluissa toteutettaviksi. Suurin osa ohjeista on toteutettavissa kierrätysmateriaaleista.
Aarnihiippasammal Haapaperhonen Haavanpunikkitatti Näätä Koralliorakas Raidankeuhkojäkälä Töyhtötiainen Palokärki Viirupöllö Välkekauniainen
Lähtekää lähimetsään lahopuujahtiin
Metsään ja retkelle kannattaa aina lähteä. Varatkaa mukaan pienet eväät ja lähtekää tutkimaan löytyisikö lähimetsästä lahopuuta tai haapoja. Tässä linkkejä retkivinkkeihin. Mukavia metsähetkiä!
Tutkimuksia ja puuhaa metsäretkelle
Elämyksiä metsässä: https://wwf.fi/mediabank/1229.pdf
Tutkimuksia metsässä: https://wwf.fi/mediabank/5030.pdf