Karpalo-pähkinäkeksit ja porkkanadippi

Tämä resepti sopii vaikka illanistujaisiin.

Karpalo-pähkinäkeksit

Ohjeesta tulee noin 50 normaalikokoista keksiä tai 25 todella suurta.

Ainekset

200 g rypsimargariinia
1 dl sokeria
2,5 dl fariinisokeria
1 kpl luomukananmuna
2 rkl vettä
2 dl luomuvehnäjauhoa
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
1 mm suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
7 dl luomukaurahiutaleita
2 dl kuivattuja karpaloita (tai rusinoita)
2 dl rouhittuja saksanpähkinöitä

Valmistus 

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokeri ja fariinisokeri kuohkeaksi. Lisää munat ja vesi.

2, Sekoita jauhot, kaneli, vaniljasokeri, suola ja leivinjauhe keskenään. Sekoita muna-voiseoksen kanssa tasaiseksi. Lisää kaurahiutaleet, karpalot (tai rusinat) ja pähkinät.

3. Tee pieniä kakkusia pellille, joko voidellulle tai leivinpaperin päälle.

4. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 12 minuuttia. Keksien tulee yhä olla pehmeitä kun ne otetaan ulos uunista.

5. Anna jäähtyä jonkin aikaa pellillä, ota sitten ritilälle jotta jäähtyvät kokonaan.

Vinkki

Vaihda rusinat ja pähkinät 2 desilitraan kuivattuja pilkottuja banaaneja ja 1 desilitraan kuivattuja omenakiekkoja, lisää myös 1 desilitra omenasosetta.

(Alkuperäinen ohje kirjasta Lisa Eisenman och Monica Eisenman (2005) Två systrars söta, Bookförlaget Forum.)

Porkkanapestodippi

Ainekset

5 porkkanaa
1 valkosipulin kynsi
½ dl pinjansiemeniä
1 rkl appelsiinin mehua
½ tl raastettua appelsiininkuorta
½ tl kuivattua chiliä
½ dl oliiviöljyä

Valmistus 

1. Kuori porkkanat, pistele niihin haarukalla reikiä ja kypsennä mikrossa pehmeiksi.

2. Kuori valkosipuli ja halkaise kahtia.

3. Pese appelsiini ja raasta sen kuorta.

4. Laita kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella.

5. Anna jäähtyä kunnolla.

(Ohje: Kaskinen ja kumpp. (2011) Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville. TEOS, Porvoo)