Pikaisesti valmistuva hernekeitto ja muuta makoista arjen syömistä

Yön yli kohotettavat porkkanasämpylät

Kaikki reseptit lihattomia, munattomia ja maidottomia

Ainekset

5 dl vettä
1 dl ruisjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1,5 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
8 dl vehnäjauhoja
1 rkl siirappia tai hunajaa
1 raastettu porkkana (keskikokoinen)

Valmistusohje

1. Sekoita ruisjauhot, kaurahiutaleet, kuivahiiva ja suola. Lisää vesi, porkkanaraaste ja siirappi tai hunaja. Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan taikinan joukkoon. Älä vaivaa taikinaa. Taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho ja nosta se jääkaappiin yön yli.

2. Kuumenna aamulla uuni 225-asteiseksi. Nosta taikinasta sopivankokoisia annoksia kauhalla tai lusikalla pellille leivinpaperin päälle. Sämpylöitä ei tarvitse kohottaa. Paista sämpylöitä 25-30 minuuttia hieman alatasoa ylempänä. Älä peitä sämpylöitä paistamisen jälkeen, jotta kuori pysyy rapeana.

3. Voit muokata ohjetta mm. käyttämällä erilaisia jauhoja ja lisäämällä joukkoon siemeniä.

Vinkki: Samaan tapaan voit tehdä vielä nopeammin pannuleivän.

Nopea sosekeitto pakasteherneistä (neljän hengen annos)

Ainekset

600 g pakasteherneitä
noin 8 dl vettä
1 sipuli
1 rkl rypsiöljyä
2 kasvisliemikuutiota
ripaus mustapippuria
ripaus muskottipähkinää
ripaus kuivattua meiramia tai rakuunaa
1 prk (2 dl) kaurafraichea
2 tl sitruunamehua

Valmistusohje

1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuleita öljyssä kattilan pohjalla. Lisää joukkoon herneet, vesi ja kasvisliemikuutio.

2. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes herneet ovat kypsiä. Lisää joukkoon kaurafraiche ja sitruunamehu.

3. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta (voit vaihdella mausteita sen mukaan, mitä kaapissasi on).

Linssisalaatti

Marinoidut linssit sopivat hyvin esimerkiksi erilaisten ruokaisien salaattien osaksi. Kokeile myös lisukkeena!

Tätä salaattia voit muokata sen mukaan, mitä kaapissasi sattuu olemaan. Voit heittää joukkoon esimerkiksi keitettyä perunaa ja erilaisia kasviksia.

Marinoidut linssit

2 dl vihreitä linssejä (voit käyttää myös paketin säilykelinssejä)
1 valkosipulinkynsi
1 rkl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa
0,5 rkl hunajaa
0,5 tl basilikaa
1 tl tilliä
mustapippuria
ripaus juustokuminaa

Valmistusohje

1. Keitä linssit kypsiksi. Jos käytät säilykelinssejä, tätä ei tietenkään tarvitse tehdä.

2. Murskaa valkosipulinkynsi. Sekoita joukkoon muut ainekset. Lisää linssit marinadin joukkoon. Anna marinoitua vähintään muutama tunti, mielellään yön yli.

Salaatti

3 dl täysjyväpastaa
0,5 dl mung-pavun ituja
1 porkkana
1 rkl kurpitsansiemeniä
puolikas paprika
pala kaalia suikaloituna (käytä esim. juustohöylää)

Valmistusohje

1. Keitä pasta. Sekoita linssit ja muut ainekset.

2. Maista ja mausta lisää makusi mukaan esimerkiksi pippurilla tai yrteillä ja marinadin aineksilla.

Mustikkamuffinit (resepti: Chocochili, Elina Innanen)

Onko banaani ehtinyt mustua? Upota se leivontaan eli esimerkiksi helppoihin muffineihin!

Ainekset

1 keskikokoinen banaani
1,5 dl maustamatonta soijajogurttia
1 tl vaniljasokeria
1 rkl rypsiöljyä
0,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,75 dl kaurahiutaleita
1 dl pakastemustikoita

Valmistusohjeet

1. Muussaa banaani haarukalla. Sekoita joukkoon soijajogurtti, vaniljasokeri, rypsiöljy ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ne banaaniseokseen.

2. Kääntele lopuksi jäiset mustikat taikinan joukkoon. Vuoraa muffinipelti paperisilla vuoilla ja lusikoi taikina vuokiin.

3. Paista 175 asteessa noin 20-25 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa ja muffinssit ovat saaneet hiukan väriä. Anna jäähtyä hyvin ennen paperien irrottamista.

Syö ympäristöystävällisesti

Kestämätön ruuantuotanto on suurin yksittäinen syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen. Näin suojelet luontoa jokaisella suupalalla!

Lue vinkit

Syö ympäristöystävällisesti

Kestämätön ruuantuotanto on suurin yksittäinen syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen. Näin suojelet luontoa jokaisella suupalalla!