Sami Tallbergin pip­pu­ri­pih­vit sienistä

Tämä resepti on keittiömestari ja ruokakirjailija Sami Tallbergin suositus Earth Hour -illalliselle, mutta sitä voi kokeilla kaikkina vuodenaikoina. Tallberg kertoo reseptistä näin:

“Erityisen hyvä vaihtoehto lihalle ovat sienet. Sienissä on samaa umamin makua ja tekstuuria. Esimerkiksi valkosipulilla ja chilillä maustetut portobello-sienet ovat niin hyviä, ettei lihaa kaipaa. Haluan jakaa reseptin, jonka pääraaka-aineena ovat Portobello-sienet. Portobello on lihaisin sieni, mitä kaupoistamme saa, ja se soveltuu erinomaisesti kansamme rakastaman pippuripihvin pääraaka-aineeksi. Sitä on myös saatavilla ympäri vuoden. Lisukkeet voi tehdä kauden tarjonnan mukaan.”

Kastike

1 dl oliiviöljyä
4 keltasipulia, kuorittu ja hienonnettu
4 kynttä valkosipulia murskana
3 rkl viispippuria (kaupoissa erilaisia sekoituksia joissa useampaa pippuria)
1 rkl hienonnettua timjamia
(ripaus curryä)
2 rkl valkoviinietikkaa
8 dl kookoskermaa
(kookoskermassa korkeampi rasvaprosentti kuin kookosmaidossa ja sopii näin ollen kastikkeeseen paremmin kuin kookosmaito)
(½ ruukkua ruohosipulia, hienonnettuna)

Valmistusohje:

1) Ruskista sipulit ja mausteet öljyssä viiden minuutin ajan.

2) Lisää joukkoon etikka ja anna kiehahtaa.

3) Lisää joukkoon kookoskerma ja anna kiehua kasaan, täysteholla noin kymmenen minuuttia kunnes kastikemaista.

4) Anna kastikkeen makujen tekeytyä sillä välin kun valmistelet annoksen muut komponentit. Lämmitä kastike tarjoiluvaiheessa ja halutessasi viimeistele ruohosipulilla.

Perunat + palsternakka

1 kg rosamunda perunaa (paloiteltu neljään, kuorineen)
4 kpl pieni palsternakka (kuorittu ja pituussuuntaan neljään leikattuna)
1.5 dl oliiviöljyä
merisuolaa
2 rasiaa baby pinaattia

Valmistusohje:

1) Sekoita ainekset kulhossa ja paahda 250c uunissa ensin 10 minuuttia, ota palsternakat pois ja lisää uuniin sienet – paahda vielä toiset 10 minuuttia ja ota sienet pois.

2) Pese ja kuivaa pinaatti huolellisesti.

3) Lisää pinaatti perunoiden kanssa samalle pellille, sekoita keskenään ja laita vielä uuniin minuutiksi. Niin että pinaatti kypsyy.

Sienet

2 rasiaa Champ portobello sieniä,  kanta napsastu pois
reiluhko desi oliiviöljyä
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
2 rkl kuivattua (toki tuorettakin voit käyttää!) timjamia

1) Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja nosta sienet toiselle uunipellille lakki alaspäin (näin heltoista ei valu mustaa nestettä ja sienien kauneus korostuu lopputuloksessa).