Resepti: Valkoviinisimpukat ja itse tehdyt ranskalaiset

©Sabrina Bqain / WWF

Suosi viljeltyjä ja käsin kerättyjä sekä MSC-sertifioituja sinisimpukoita. Luonnon sinisimpukoiden keräämisessä käytetään tavallisesti haroja, jotka vahingoittavat pohjan eliöstöä. Pohjaharoilla kerättyjä sinisimpukoita kannattaa siis välttää. Pohjanmeren Vattimerellä kasvatettuja sinisimpukoita kannattaa ostaa harkiten, sillä ne kasvatetaan niin sanotuissa pohjaviljelmissä ja kerätään ekosysteemiä vahingoittavilla pohjaharoilla.

Valkoviinisimpukat ja itse tehdyt ranskalaiset

 
Annoksia: 4 Valmistusaika: 40 min
 
Ainekset
 

Simpukat

 
1 kg MSC-merkittyjä sinisimpukoita
2 shalottisipulia
1-2 valkosipulinkynttä
1 1/2 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl kaurakermaa tai kermaa
1 tl currya
1 tl kuivattua persiljaa
1 laakerinlehti
1 tl luomusitruunan kuorta
ripaus cayennepippuria
reilusti tuoretta persiljaa ja lehtipersiljaa
hieman rouhittua mustapippuria
suolaa
1 rkl kasvisrasvaa tai voita ja loraus öljyä paistamiseen
 

Ranskalaiset

 
1 kg perunoita
1 dl oliiviöljyä
hieman suolaa
mustapipppuria
(voita)
 

Valmistusohje

 
Harjaa simpukat kylmän veden alla ja poista parrat. Heitä pois rikkinäiset ja ne, jotka eivät sulkeudu. Kuumenna tilkka öljyä ja voi kattilassa. Kuullota pieneksi silputtua sipulia 1-2 minuuttia. Lisää joukkoon curryjauhe, valkosipuli, kuivattu persilja ja laakerinlehti. Lisää valkoviini, kaurakerma tai kerma, sitruunankuori ja puolet tuoreista yrteistä. Anna kiehua miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Mausta liemi suolalla, pippurilla ja ripauksella cayennepippuria. Tarkista maku.
 
Lisää kiehuvaan liemeen harjatut simpukat. Anna kiehua kannen alla noin 4 minuuttia, muutaman kerran varovasti sekoittaen. Simpukat ovat valmiita, kun kuoret ovat auenneet. Heitä pois aukeamattomat.
 
Viimeistele tuoreilla yrteillä.
 
Suikaloi perunat pitkittäin ja laita kylmään veteen 15 minuutiksi. Kuivaa perunat talouspaperilla ja sekoita kulhossa oliiviöljyn kanssa. Kaada uunipellille ja lisää päälle halutessasi pieniä voinokareita. Paista perunoita 200 asteessa noin 15 minuuttia. Nosta lämpötilaa 250 asteeseen ja paista kunnes perunat ovat saaneet väriä pintaan, noin 10–15 minuuttia.
 
Tarjoile simpukoiden ja majoneesin kera.
 Takaisin