Kasvata itse!

©Antti Haavisto / WWF

Todellinen lähiruoka kasvaa omalla parvekkeellasi tai pihamaallasi. 

Korvaamalla kasvukaudella neljäsosan ruuantarpeestasi itse kasvatetulla ja kerätyllä ruualla voit vähentää kasvihuonekaasupäästöjäsi noin 150 CO2-ekv. vuodessa. Kotipuutarhuri kasvattaa tomaatit, chilit, yrtit, salaatit, mansikat, idut ja monet muut ilmastoystävälliset herkut omaan pöytäänsä. Pienelläkin maakaistalla voi kasvattaa syksyn perunat. Varo, tähän voi jäädä koukkuun! 

Näin pääset alkuun:

  • Aloita pienesti. Ota selvää kunkin kasvin vaatimuksista jo lopputalvesta, niin olet ajoissa ja onnistut varmemmin. Jotkut kasvit vaativat nimittäin pitkän esikasvatusajan, kun taas toiset kylvetään ulos. Keväällä voit myös ostaa hyötykasvien pikkutaimia taimitarhalta.
  • Aloittelijan helpot kasvit ovat salaatti, retiisi, tomaatti, kesäkurpitsa, avomaankurkku, pensas- tai salkopapu, herneet ja tomaatti.
  • Valitse mahdollisimman suuret kasvualustat ja puhdas multa, niin pääset helpommalla. Puhtaassa mullassa ei ole tauteja tai rikkaruohoja, ja suurta multatilaa ei tarvitse kastella jatkuvasti. Rautakaupan laastipaljut tai kasvatuskassit sopivat erinomaisesti sekä parvekkeelle että avomaalle. Jos kasvatuslaatikko ei ole sateelta suojassa, muista porata reiät sen sivuille, pari senttiä pohjasta. Näin liika vesi valuu pois, mutta kaikki kasteluvesi ei valu suoraan läpi.
  • Tärkeintä on, että kasvit saavat riittävästi aurinkoa ja vettä ja että et istuta astiaa liian täyteen! Jos kasvustosta tulee liian tiivis, se on alttiimpi taudeille ja tuholaisille.
  • Potager tarkoittaa esteettistä keittiöpuutarhaa. Sekoita hyötykasvien joukkoon kukkia ja luo niistä nättejä asetelmia. Hyötytarha voi myös olla kaunis!
 Takaisin