Suomessa menee miljoona kiloa ruokaa roskiin päivässä - lue miten vähennät ruokajätettä

Kaatopaikalle päätyvä ruoka on pois kaikesta tuotetusta ruuasta, ja lisäksi se aiheuttaa metaanipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta paljon voimakkaammin kuin hiilidioksidi. Vähentämällä ruokahukkaa voit pienentää ympäristövaikutustasi tuntuvasti.

Luonnonvarakeskus Luken arvion mukaan Suomessa heitetään syömäkelpoista ruokaa menemään 400-500 miljoonaa kiloa vuosittain.

Näin voit vähentää ruokahävikkiä:

1. Suunnittele, osta vain sen verran ruokaa kuin tarvitset ja tee sopivan kokoinen annos.

2. Käytä vanhimmat elintarvikkeet ensin äläkä heitä pois käyttökelpoista ruokaa.

3. Jos tiedät käyttäväsi elintarvikkeen heti, älä kaiva kaupan hyllystä alimmaista tuotetta, jolla on pisin käyttöaika.

4. Ole luova! Loihdi edellispäivän tähteistä maittava ateria. Esimerkiksi pastakastikkeisiin, pitsoihin ja piirakoihin voi helposti käyttää sellaista, mikä muuten vanhenisi pian.

5. Tee kerran viikossa ruokaa kaapissa olevista aineksista kaupassa käynnin sijaan.

 Takaisin