Monet kulttuurit elävät luonnosta

©Martin Harvey / WWF-Canon

Luontoa lähimpänä elävät alkuperäiskansat ja pienviljelijät kärsivät luonnon muutoksista ensimmäisinä. Heidän elintapansa, esimerkiksi keräilykulttuuri, kalastaminen ja paimentolaiselämä, ovat tiukasti sidoksissa luonnon kiertokulkuun.

Luonto on maatalouden, keräilytalouden ja kalastuksen edellytys, mutta luonnon omat mekanismit estävät myös tulvia ja säätelevät ravinteiden kiertoa. Jokainen meistä vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen kuluttamansa ruuan ja muiden hyödykkeiden kautta.

Muista monimuotoisuutta:

  • Lihan ja erityisesti rehun tuotanto on monin paikoin kestämätöntä ja uhkaa alkuperäisiä elinympäristöjä. Vähennä siis lihan käyttöä ja korvaa proteiininsaantiasi pavuilla ja muilla palkokasveilla, pähkinöillä, siemenillä, soijatuotteilla ja sienillä.
  • Jos syöt lihaa, etsi käsiisi luonnon monimuotoisuutta lisäävää luonnonlaidunlihaa. Tällä nimikkeellä myydyssä tuotteessa tulee olla esillä tilan nimi ja yhteystiedot ja se saa sisältää vain luonnonlaidunlihaa.
  • Ruuantuotannon kestävyyden ja oikeudenmukaisuuden takaamiseksi on kehitetty kansainvälisiä järjestelmiä, kuten Rainforest Alliance, UTZ ja Reilu kauppa. Suosi niitä.
  • Vastuullisesti tuotetuilla palmuöljy-, soija- ja kalatuotteilla on omat merkkinsä, ja niitäkin näkee yhä enemmän suomalaisissa kaupoissa. Suosi niitä.
  • Monet perunalastut ja muut naposteltavat keitetään palmuöljyssä, jonka tuotanto on yksi sademetsien suurimmista uhkista. Ellei sipsipussissa ilmoiteta, että valmistukseen on käytetty vastuullisesti tuotettua palmuöljyä, suosi auringonkukkaöljyllä valmistettuja sipsejä.
  • Kun leivot itse keksit, kakut ja pullat, saat herkullista tarjottavaa ja voit valita ympäristön kannalta parhaat raaka-aineet, esimerkiksi vastuullisesti tuotettua palmuöljyä sisältävää margariinia. Kysy niitä kauppiaaltasi.
  • Limsoissa on eroja. Tarkista virvoitusjuomien valmistajien nettisivuilta, kuinka ne ovat huomioineet ympäristöasiat tuotannossaan. Jos juot limsaa, voit myös valmistaa sen ympäristöystävällisesti itse kotona. Lisäksi kaupoissa myydään kotimaisia juomia, joiden tuotannossa on käytetty tuulivoimaa.

Mikä on Reilu kauppa?

Mikä on Rainforest Alliance? (englanniksi)

Mikä on UTZ? (englanniksi)

Mikä on MSC? 

 Takaisin