Naudanlihalla ja maitotuotteilla on suuri hiilijalanjälki

Naudan ja muiden märehtijöiden liha sekä maitotuotteet kuormittavat ilmastoa eniten. Naudanlihan suuremmat ilmastopäästöt verrattuna sikaan ja broileriin johtuvat naudan ruoansulatuksen metaanipäästöistä ja huomattavan suuresta rehunkulutuksesta tuotettua lihakiloa kohti.

Naudan ruoansulatuksessa muodostuu metaania, jonka nauta röyhtäilee ja piereskelee ilmakehään. Rehunviljelyssä ilmastovaikutuksia aiheuttaa viljelymaiden lannoitus, josta aiheutuu dityppioksidipäästöjä. Koska nauta tuottaa lihaa huonommalla hyötysuhteella kuin sika ja broileri, sitä varten tarvitaan enemmän maapinta-alaa tuottamaan se rehu, jonka nauta käyttää kasvaessaan ja tuottaessaan lihaa. Lisäksi lannan varastoimisesta ja levittämisestä vapautuu metaania ja dityppioksidia.

Alla oleva kuva havainnollistaa naudanlihantuotannon ilmastovaikutuksia. Esimerkkinä on käytetty maitorotuista sonnia.

Lihantuotannnon ilmastovaikutus, maitorotuinen sonni

Nurmea vai viljaa?

Suomessa on sellaisia alueita, joilla voidaan kasvattaa rehuksi sopivaa nurmea mutta ei ihmisravintoa. Lihantuotanto onkin ympäristön kannalta tarkoituksenmukaista pienessä määrin. Lihaa tuotetaan kuitenkin niin paljon, että tuotantoeläinten ruokkimista varten kasvatetaan intensiivisesti niin nurmea kuin viljaakin.

Monilla alueilla, joilla nyt tuotetaan nurmea, olisi mahdollista tuottaa suoraan ihmisravinnoksi kelpaavaa viljaa ja palkokasveja. Vaikka nurmen viljelyn ilmastovaikutus on myönteisempi kuin viljan on kuitenkin syytä huomata, että vilja käy suoraan myös ihmisravinnoksi, nurmi ei. Nurmi syötetään eläimelle, joka tuottaa siitä ihmisravintoa huomattavan heikolla hyötysuhteella. Niillä alueilla, joilla viljan tuotanto on mahdollista, olisi ympäristön kannalta parempi tuottaa suoraan ihmisravinnoksi viljaa kuin nurmea ensin eläimen rehuksi ja siitä eläimen lihaa ihmisen lautaselle

Lue Luonnonvarakeskuksen esityksestä tarkemmin naudantuotannon ympäristövaikutuksista.

Tee ilmastotekoja omalla lautasellasi

Korvaa osa lihasta kasviksilla tai kestäväsi kalastetulla kalalla. Maidon tilalle on mahdollista valita esimerkiksi kaura- tai soijapohjaisia tuotteita.

Jos syöt naudanlihaa, suosi kotimaista luomua tai luonnonlaidunlihaa. Mikäli lähikaupastasi ei sitä vielä saa, pyydä kauppiasta ottamaan sitä valikoimiin. Luomutuotanto edistää maatalouden kestävyyttä yleisesti, mutta ilmastovaikutusten kannalta se ei juuri poikkea tavanomaisesti tuotetusta lihasta tai maidosta.

Etelä-Amerikassa tuotettu naudanliha on huono vaihtoehto, sillä siellä karjanlaitumien ja rehuviljelmien tieltä tuhotaan arvokkaita savanneja ja sademetsiä.

Poimi WWF:n Lihaoppaasta vinkit ympäristöystävällisempiin valintoihin!

 Takaisin