Onko rehuksi käytetty soija vastuullista?

©Roberto Ribeiro

Suomeen tuodusta soijasta 85 prosenttia syötetään eläinten rehuksi. WWF arvioi vuoden 2016 keväällä kansainvälisessä soijapisteytyksessä 133 eurooppalaisen yrityksen vastuullisuutta soijan käytössä. Pisteytyksessä oli ensimmäistä kertaa mukana myös suomalaisyrityksiä.

Selvityksen mukaan suomalaisilla yrityksillä riittää vielä kirittävää vastuullisen soijan käytössä. Osa suomalaisyrityksistä on oman toimialansa kärkeä, mutta kokonaisuudessa monien toimijoiden soijan hankinnan vastuullisuus on puutteellista. Tutustu soijapisteytykseen ja katso tarkemmat tiedot suomalaisyrityksistä.

Suurin osa soijasta päätyy suomalaisten ruokapöytään lihatuotteiden ja kananmunien kautta. Vain kuusi prosenttia maailman soijasta tuotetaan suoraan ihmisten ravinnoksi. Valtaosa Suomeen tuodusta soijasta tulee Brasiliasta joko suoraan tai välittäjämaan kautta. Vastuullisella soijan tuotannolla estetään tuotannon yleisiä ongelmia, kuten metsäkatoa ja sitä kautta ilmastopäästöjen kasvua, luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä sekä eroosiota.

Miten soijan viljely rehuksi uhkaa ympäristöä?

Tutustu WWF:n ja yritysten yhdessä perustamaan suomalaiseen soijasitoumukseen.

 Takaisin