Sienisesonki tuo metsän maut pöytään

Suomen metsissä kasvaa yli 7000 sienilajia, joista syötäväksi kelpaa vain murto-osa. Ensimmäistä kertaa sienimetsään suuntaavan ei kannata odottaa suurta saalista, vaan tutkia uteliaasti, mitä metsästä löytyy. Sienimetsään ehtii vielä.

Teksti: Suvi Salminen

Olen lähdössä sieniretkelle ensimmäistä kertaa. Miten minun kannattaisi valmistautua?

Ota mukaan sieniveitsi, jonka toisessa päässä on putsaussuti. Sienet kannattaa kerätä laakeaan sienikoriin, sillä esimerkiksi muovipussissa ne murskaantuvat helposti. Hengittämättömässä astiassa sienet alkavat nopeasti pilaantua. Lisäksi ensikertalaisen on syytä selvittää, mitä sieniä metsästä voisi löytää ja painaa näiden sienten ulkonäkö muistiin. Yleinen neuvo on, että poimi vain tunnistamiasi sieniä.

Mistä sieniä kannattaisi lähteä etsimään?

Yleispätevä vastaus on, että sieniä kasvaa eniten kuusivaltaisissa sekametsissä, jossa ei ole paljoa pensaita tai muuta aluskasvillisuutta. Esimerkiksi tienvarsilta sieniä ei kannata poimia, sillä niissä voi olla raskasmetalleja kuten kadmiumia. Sienet kuuluvat jokamiehenoikeuksien piiriin, eli niitä saa poimia mistä tahansa – paitsi tietysti muiden ihmisten pihoilta.

Syksy on jo pitkällä, vieläkö sieniä löytää?

Syksyt ovat aina erilaisia, joten parasta sieniaikaa on mahdoton sanoa. Eniten lajeja löytyy kuitenkin yleensä elo-syyskuussa. Loppusyksystäkin voi helposti löytää esimerkiksi suppilovahveroita, mustatorvisieniä, herkkutatteja tai kantarelleja, jotka ovat helposti tunnistettavia kauppasieniä.

Miten sienet tulisi poimia?

Sienille kannattaa tehdä peruskäsittely jo metsässä, minkä vuoksi sieniveitsi ja puhdistussuti ovat tärkeitä. Sieni pyöräytetään irti maasta kokonaisena, jonka jälkeen sen tyvi puhdistetaan sieniveitsellä. Varsinkin isot sienet on hyvä halkaista, jotta nähdään sienen olevan syömäkelpoinen eikä esimerkiksi toukkien valtaama. Puhdistussudilla voi harjata ylimääräiset roskat pois.

Ovatko sienet terveellisiä?

Sienet sisältävät paljon erilaisia kivennäis- ja hivenaineita. Lisäksi osassa sienistä on runsaasti D-vitamiinia ja ravintokuitua. Sienet ovat noin 90 prosenttisesti vettä, joten jos niiden valmistuksessa käyttää kohtuullisesti rasvaa ja kermaa, sieniruuat eivät sisällä paljoa energiaa. Sieniruuasta voi tehdä kevyttä, mutta siitä saa helposti myös varsinaisen energiapommin.

Miten sienet pitää säilyttää?

Sienien säilyvyys on verrattavissa kalan säilyvyyteen: ne tulisi siis käyttää nopeasti, mieluiten vuorokauden sisällä poimimisesta. Esimerkiksi kantarellit ja suppilovahverot säilyvät kuitenkin muutaman päivän jääkaapissa, koska ne ovat kuivempia. Ennen säilytystä sienet pitää puhdistaa kunnolla. Sienet voi myös säilöä esimerkiksi kuivattamalla tai pakastamalla ne.

Kysymyksiin vastasi Marttaliiton sienineuvoja Arja Hopsu-Neuvonen.