WWF Koulussa © Heta Happonen / WWF
Uppdaterad

Om Eko-grupper

WWF Koulussa är en webbplats för miljöinriktade grupper i skolor. Eko-gruppen är ett team med elever som vill införa hållbarhet i skolans praxis. De träffas regelbundet, ordnar aktiviteter och gör skolorna grönare. Agera nu och bygg upp en grupp i din skola! 

Klicka vita pilen för att bläddra bland foton

Saara Huhtinen / WWF
© Saara Huhtinen / WWF
Miljöagenter, Eko-grupp, Green Team... det finns lika många namn som det finns grupper. I alla dessa grupper kommer frivilliga elever med idéer och genomför åtgärder med vilka man kan utveckla skolans vardag i en ekologiskt och socialt mer hållbar riktning. En grupp kan även fungera som klubb eller elevkårens verksamhetsgrupp.
Katja Nuorvala / WWF
© Katja Nuorvala / WWF
Finländarna använder naturresurser tre gånger jordklotets bärkraft. Om vi vill leva här också i framtiden måste vi ändra våra handlingssätt. Eftersom det finns en enorm mängd elever och anställda i de finländska skolorna, är det möjligt att åstadkomma stora förändringar där – och kanske samtidigt spara pengar!
Lilli Pukka / WWF
© Lilli Pukka / WWF
”Det bästa i verksamheten i år var att göra affischer, hålla morgonsamlingar, få tala i centralradion, få veta hur mycket socker olika mellanmål innehåller, kolla svaren på grönsaksfrågesporten och få springa till ett möte mitt under siestan.” Miljöagenter i Latokartanon peruskoulu
Antti Haavisto / WWF
© Antti Haavisto / WWF
Finns det energislukande apparater i skolan? Lockar gården inte fåglar? Går det mycket mat till spillo? Vad är det som just nu behöver förändras i vår skola? Miljögruppen väljer aktuella teman och genomför små eller lite större åtgärder för att förbättra dem.
Aki-Pekka Sinikoski
© Aki-Pekka Sinikoski
Miljögruppen informerar allmänheten om sin verksamhet på skolans webbplats, på sin egen anslagstavla, på infoteven, under morgonsamlingar, på föräldramöten, i en lokaltidning, i sociala medier etc. Ju fler medel och kanaler, desto lättare är det för hela gemenskapen att hänga med i verksamheten.
Antti Haavisto / WWF
© Antti Haavisto / WWF
”Miljögruppen funderar på hur världen kan bli en bättre plats. Hur man till exempel kan använda naturresurser hållbart så att energin räcker också till framtida generationer. Tack vare miljögruppens åtgärder har avfallsmängden i skolan minskat och man har börjat sortera avfall.” Rektor, Myllypuron yläaste

Vill du starta en Eko-grupp i din skola?

Det är enkelt och givande att börja minska din skolas ekologiska fotavtryck. Nyckeln till framgång är att ge eleverna lika mycket ansvar som de känner sig bekväma med och att även hela personalen engageras. Det här dokumentet hjälper dig att komma igång:

Eko-grupp ABC

Dela dina dagliga åtgärder

På den här webbplatsen kan du rapportera dina Eko-grupp -insatser och se vad andra team gör.  Du kan använda Instagram, Twitter och YouTube till att lägga upp foton och videoklipp och, som lärare, gå med i gruppen Opehuone på Facebook för att få mer kunskap om olika insatser.

Genom att registrera din grupp får du ökad tillgång till hemsidan WWF Koulussa. Efter registreringen kommer din grupp att läggas till i listan över skolor så att andra team kan hitta er. Som en registrerad Eko-grupp kan ni göra inlägg på Instagram och Twitter med hashtaggen #wwfkoulussa och ta del av Panda-utmaningarna, som WWF organiserar för att aktivera miljöteamen.

Hur ni registrerar er

Det är enkelt att registrera sig – skicka bara ett e-postmeddelande till WWF:s kontaktperson. Innan ni registrerar er ska ni diskutera inom teamet och skapa en #hashtag för gruppen. Denna hashtag kommer ni senare att använda för att märka all rapportering, foton och Pandautmaningsinsatser från gruppen.

Skicka ett e-postmeddelande till hanna.seimola@wwf.fi som innehåller följande:

– namn och postadress till din skola

– namn och #hashtag för er Eko-grupp

– namn och kontaktuppgifter (e-post) för Eko-grupp -lärare i din skola

– webbadressen till din skola och/eller Eko-grupp -blogg

Klicka vita pilen för att bläddra bland foton 

Lilli Pukka / WWF
© Lilli Pukka / WWF
Miljögruppen samlas åtminstone tre gånger under terminen, antingen på raster eller under lektioner. I början av läsåret gör man upp en plan för vad man ska göra. Sedan genomför man planen och i slutet av läsåret bedömer man vad man har åstadkommit. Verksamheten dokumenteras genom att fotografera, filma och t.ex. blogga.
Aki-Pekka Sinikoski / WWF
© Aki-Pekka Sinikoski / WWF
Låt oss uppmuntra hela skolan att komma med, och varför inte också föräldrarna. Uppgiften är att få så många som möjligt att inse betydelsen av en hållbar livsstil och agera för att främja den. Möjligheterna är oändliga – det lönar sig att välja de roligaste, för det är inte alls tråkigt att verka för miljön!
Aki-Pekka Sinikoski / WWF
© Aki-Pekka Sinikoski / WWF
Att samla idéer bland eleverna och att anordna enkäter och intervjuer i skolan är en viktig del av verksamheten. Gruppen arbetar med exakt de förändringar som eleverna vill att ska ske.
WWF
© WWF
Gruppen stöds av en handledande lärare som man kan be om hjälp i alla ärenden. Han eller hon håller kontakt med lärarna och rektorn och säkerställer att gruppen kan fungera. Läraren bestämmer dock inte vad man ska göra, utan eleverna innehar huvudrollen i miljögruppen.
aturepl.com / Steve Kazlowski / WWF-Canon
© aturepl.com / Steve Kazlowski / WWF-Canon
Naturvård – och ibland även den egna verksamheten – kräver pengar, så det är bra att lära sig medelanskaffning och budgetering. Gruppen kan samla in medel till exempel genom att samla flaskor eller genom att ordna en nätinsamling för naturvård. Och förstås finns det mycket som man kan göra helt gratis.
Alexandra Antell
© Alexandra Antell
När man har åstadkommit något spännande är det dags för fest. Det lönar sig för gruppen att också i slutet av läsåret anordna en trevlig utflykt eller ett litet kalas. Det känns bra att tacka sig själv och andra för hårt arbete. På utflykten kan man också prata om vad som lyckades speciellt bra i år.

Pandautmaningar

Varje skoltermin utmanar WWF Eko-gruppen till att engagera sig i särskilda åtgärder och att dela sina erfarenheter i sociala medier med hjälp av taggarna #pandahaaste och #wwfkoulussa. Grupperna med de mest kreativa inläggen kommer att belönas med WWF-produkter.

Ta del i Panda-utmaningen!

Några idéer för Eko-grupper

Från klass till klass -utmaningskedja

Ylletröjdag Gymnasiet Ressu, Helsingfors

Golvkonst i matsalen Kaitaan koulu, Esbo

Trivselkartläggning

Mer idéer och uppgifter på svenska hittar du i materialbanken

Varför inte dela din lysande idé? Nu kan du göra det genom att fylla i detta formulär.

Dela den här sidan: