Gör en testamentsdonation till naturen

Vilken sorts avtryck skulle du vilja lämna på världen? Med en testamentsgåva till WWF:s skyddsarbete ser du till att den biologiska mångfalden skyddas i ditt namn efter din jordiska resa. Samtidigt bidrar du till att göra det möjligt för framtida generationer att njuta av en välmående miljö. Du kan själv välja vilken typ av naturtestamente du vill upprätta och vad du vill skydda med det.

Genom en testamentsgåva stöder du naturskyddet

Vårt mål är att stoppa naturens utarmning och vi är verksamma i över hundra länder för att uppnå det gemensamma målet. Det långsiktiga skyddsarbetet leds av erfarna experter både i Finland och runt om i världen. Vi är en pålitlig och ansvarsfull miljöorganisation som använder donationer transparent och i enlighet med donatorernas vilja. Som ett allmännyttigt samfund betalar WWF inte arvsskatt på testamentsgåvorna, och det du testamenterat åt oss används i sin helhet för naturens väl. Genom att testamentera till WWF hjälper du till att stoppa naturens utarmning.

Donationen används enligt dina önskemål

Många viktiga projekt för att skydda utrotningshotade djur och deras livsmiljöer skulle inte kunna genomföras utan donationer, eftersom mer än hälften av finansieringen för WWF:s skyddsarbete kommer från privatpersoner, till exempel i form av testamentsgåvor. Du kan styra dina donationer antingen till vårt arbete i allmänhet eller till en viss typ av skyddsarbete. Nedan kan du se var du bland annat kan rikta dina donationer och vilken typ av arbete vi gör.

Finlands natur

Vi skyddar viktiga inhemska naturtyper och arter, till exempel genom att bekämpa främmande arter, återställa vårdbiotoper och hjälpa bland annat saimenvikaren att överleva faror som orsakas av klimatförändringen och fiske.

Naturen i utvecklingsländerna

Vi arbetar tillsammans med lokalbefolkningen i många av världens mest artrika områden. Tillsammans utvecklar vi hållbara näringsgrenar, bekämpar tjuvjakt och skyddar arternas livsmiljöer. För närvarande är vi till exempel verksamma i Sydostasien, i Amazonas och i olika delar av Afrika.

Hav och insjöar

Vi bekämpar övergödning i Östersjön, frigör strömmande vattendrag runt om i Finland, påverkar havspolitiken i Finland och internationellt, främjar hållbart fiske och skyddar vattendragens arter såsom östersjövikaren.

Klimatet

Vi bekämpar klimatförändringen genom att påverka klimatpolitiken, skydda arter som hotas av klimatförändringen såsom saimenvikaren och fjällräven samt ökar människors medvetenhet, till exempel genom Earth Hour-klimatevenemanget.

Skogar

Vi skyddar och återställer regnskogar, främjar hållbart skogsbruk, utvecklar hållbara näringsgrenar till exempel inom kaffeproduktionen, förhindrar olaglig virkeshandel och bekämpar skogsbränder runt om i världen.

Testatorerna har ordet

Naturtestamenten upprättas av mycket olika anledningar, men många delar samma värderingar som WWF och vill att människorna och naturen ska leva i balans. Genom att bläddra bland bilderna nedanför kan du läsa varför testatorerna valde WWF som donationsmottagare.

Frågor om testamentsgåvor

Hur kan jag ge en testamentsgåva till WWF?

Det bästa sättet att komma igång med testamentet är att lämna en kontaktbegäran till oss och beställa ett materialpaket längst ner på den här sidan eller ringa vår stödjarservice på 040 192 3112 (vardagar kl. 9–16). Via telefon berättar vi gärna om vårt arbete och möjligheterna att rikta donationen till de objekt som är viktiga för dig.

Vi rekommenderar även att du vänder dig till en jurist så att du kan vara säker på att testamentet upprättas juridiskt korrekt. Om du ska ge en testamentsgåva till WWF kan du begära gratis juridisk hjälp från Hyvä testamentti-kampanjens advokat. WWF är medlem i Ansvarsfullt Donerande rf (VaLa) och därmed också med i Hyvä testamentti-kampanjen.

Hur kan jag rikta mitt testamente?

I testamentet får donatorn ange objektet till vilkets skydd eller återställande donatorns medel ska riktas. Det är bra att inte vara för specifik med objektet eftersom till exempel arternas skyddsbehov kan förändras. Du kan kontakta oss om du behöver hjälp med att definiera ett objekt.

Du kan också välja att inte rikta din donation, i vilket fall WWF behåller sin diskretionära rätt när det gäller användningen av medlen. Då kommer donationen att användas i enlighet med WWF:s strategi till förmån för de arter, livsmiljöer och delområden i WWF:s arbete som är i störst behov av hjälp när testamentsgåvan realiseras.

Hur används min donation?

De som donerar testamente till WWF kan lita på att medlen används för det ändamål för vilket de donerades. Av varje euro går cirka 80 cent direkt till naturskyddsarbetet. De återstående 20 centen går till rapportering, administration och insamling, vilket tryggar vårt långvariga skyddsarbete. Donatorn kan i sitt testamente bestämma att donationen riktas till sådana objekt som är viktiga för honom eller henne själv.

Hur vet jag att medlen används på rätt sätt?

Våra utgifter övervakas av externa revisorer, WWF:s styrelse och förvaltningsråd samt internationella WWF. Dessutom övervakar bland annat utrikesministeriet projekt som finansieras av den offentliga förvaltningen. Vi är också medlem i Ansvarsfullt Donerande rf. Du kan läsa mer om vår verksamhet och finanser här (på finska): wwwf.fi/wwf-suomi/tietoa-meista/ och vårt ansvar här: wwf.fi/vastuullisuus.

När ska testamentet upprättas?

Det lönar sig för varje myndig person att göra ett testamente i något skede av livet. Då kan man vara säker på att egendomen fördelas enligt sin egen vilja efter döden. Testamentet kan göras redan som ung vuxen, eftersom det kan uppdateras under åren, antingen när egendomen växer eller när viljan ändras. Om det inte finns ett testamente delas egendomen enligt lagens principer.

Kan jag göra testamentet själv?

Testamentet kan göras själv så länge den uppfyller lagens krav. Testamentet ska undertecknas i närvaro av två ojäviga vittnen som är minst 15 år fyllda. Det ska tydligt framgå av det skriftliga dokumentet att det är fråga om ett testamente. Den måste undertecknas av testatorn och ska innehålla datum och plats där testamentet upprättades och testatorns personuppgifter.

Mottagarna av egendomen ska anges tydligt och så att de kan identifieras. Till exempel när ett naturtestamente upprättas ska man använda WWF:s officiella namn: Världsnaturfonden, Finlandsstiftelse sr.

Om egendomen är generös eller det känns svårt att dela, är det bra att be om hjälp av en advokatbyrå.

Hur länge är testamentet giltigt?

Testamentet har inte en förutbestämd giltighetstid, det vill säga det löper inte ut. Du kan dock alltid återkalla ditt testamente. Du kan förstöra testamentet till exempel genom att riva eller bränna det, eller på annat sätt tydligt ange att förordnandet inte längre motsvarar din sista vilja. Om du vill ändra det befintliga testamentet eller göra tillägg, ska du göra ändringarna på samma sätt som du gjorde när du upprättade det tidigare testamentet.

Vem förvarar testamentet?

Det har inte fastställts krav för förvaringen av testamente i lagen. Med andra ord kan du förvara testamentet t.ex. hemma eller i ett bankfack. Genom att förvara testamentet i bankfack garanterar du att det inte faller i fel händer eller förstörs vid en olycka, såsom i en brand. Du kan också vid behov överlåta testamentet till WWF för kostnadsfri förvaring. I detta fall lönar det sig att i anslutning till testamentet ge WWF kontaktuppgifter till en anhörig eller annan person som mest sannolikt tar hand om bouppteckningen i sinom tid.

Ingen donation är för liten.

Jari Luukkonen
generalsekreterare

Ingen donation är för liten.

Jari Luukkonen
generalsekreterare

Kan vi hjälpa dig?

Du hittar mer information i vårt materialpaket som innehåller en broschyr, anvisningar för att upprätta ett testamente och exempelmallar för testamentet. Om du vill diskutera testamentet i detalj via telefon kan du lämna en kontaktbegäran. Vi återkommer så fort som möjligt. Bekanta dig med dataskyddsbeskrivningen här.