Panda selviytyi uudelle vuo­si­tu­han­nel­le

Kiinan viranomaiset ja luonnonsuojelujärjestöt ovat onnistuneet suojelemaan uhanalaista pandaa niin hyvin, että sillä on hyvät mahdollisuudet selviytyä myös uudella vuosituhannella. Ensimmäisen kerran 20 vuoteen WWF on vakuuttunut, että luonnossa elävät tuhat pandaa onnistutaan pelastamaan sukupuutolta. Tähän saakka pandojen suojelutyössä on ollut liikaa uhkatekijöitä tämän varmuuden saamiseksi.

“Jos pandoille jätetään tarpeeksi elintilaa ja ne saavat elää rauhassa, voimme olla luottavaisia niiden tulevaisuuden suhteen”, Suomessakin vieraillut tohtori Lu Zhi WWF:n Kiinan toimistosta sanoo.

Näihin päiviin saakka yksi suurimmista uhista on ollut pandojen kotimetsien hävittäminen. Pandat elävät yhdessä maailman nopeimmin kasvavista ja väestötiheydeltään suurimmista maista. Yksistään Sichuanin alueella pandojen elinalue supistui puolella vuosina 1974 – 1989.

Kiinan hallituksen asettama hakkuukielto viime vuonna on auttanut asiaa paljon. Kiinan hallitus on myös luomassa pandoille “vihervyöhykkeitä”, jotka yhdistäisivät pandojen erillään olevat elinalueet. Pandat syövät 15-38 kiloa bambua päivittäin ja niillä on siksi oltava riittävän suuret elinalueet. Panda-alueita pirstovat teiden rakennus, hakkuut ja alueiden ottaminen viljelykseen. Vaarana on tällöin sisäsiittoisuus ja pienten pandakantojen uhka kadota kokonaan esimerkiksi metsäpalojen tai bambun häviämisen takia.

WWF tukee pandojen suojelualueiden henkilökuntaa, jotta he voisivat tehokkaasti valvoa salametsästystä ja hoitaa suojelualueita. Paikallisille ihmisille on myös löydettävä vaihtoehtoisia toimeentulomahdollisuuksia alueilla, joilla on hakkuukielto. Yleinen tietoisuus ympäristöasioissa on noussut suuresti Kiinassa viime vuosina ja lukuisat ympäristöryhmät levittävät omalta osaltaan viestiä luonnon suojelemisen tärkeydestä.

Huom.! WWF:llä on tarjota television käyttöön beta-uutisnauha, jossa pandanpoikaset leikkivät Qinling-vuorilla. Nauhalla myös tri Lu Zhin haastattelu. Nauha on korvauksetta käytössä uutislähetyksiin.

Lisätietoa:

WWF/ Jami Taipalinen puh. (09) 7740 1074 sähköposti [email protected]
WWF International/ Kyla Evans: puh. +41 22 364 95 50, email: [email protected]