Maa­il­man­laa­jui­nen ekomerkki myönnetty Alaskan lo­hen­ka­las­tuk­sel­le

Marine Stewardship Council (MSC, kestävän kalastuksen neuvosto) ilmoitti tänään, että Alaskan lohikalastus, jonka saaliit muodostavat noin 90 prosenttia luonnonlohisaaliista Pohjois-Amerikassa, on läpäissyt MSC:n tinkimättömän ja riippumattoman sertifiointiohjelman, joka määrittelee kestävän kalastuksen periaatteet. Tästä lähtien alaskalaisissa lohituotteissa voidaan käyttää MSC-ekomerkintää. WWF onnittelee Alaskan osavaltiota sen saavutettua kansainvälisen tunnustuksen hyvin hoidetulle ja kansainvälisesti tunnetulle lohenkalastukselle.

“MSC-ekomerkintä antaa kuluttajille ensimmäisen kerran mahdollisuuden vaikuttaa mertemme toipumiseen”, sanoo WWF:n meriohjelman johtaja Scott Burns. “Se tarjoaa meille kaikille keinon palkita kalastajia, jotka kaukonäköisesti haluavat suojella kalakantojamme ja meriämme tuleville sukupolville.”

Alaskan lohenkalastus on vasta kolmas kalatalouden alue, joka täyttää MSC:n maailmanlaajuiset kestävän kalastuksen kriteerit. Kaksi muuta, erään länsiaustralialaisen hummerilajin pyynti ja Iso-Britannian Thamesin sillin kalastus, saivat MSC-leiman käyttöoikeuden tämän vuoden maaliskuussa. Ainakin 12 muulla kalataloussektorilla eri puolilla maailmaa on parhaillaan meneillään sertifiointiprosessi.

MSC-merkki takaa kuluttajille, että heidän ostamansa kalatuote on pyydetty ympäristöystävällisesti ja kestävän kehityksen periaatteitten mukaisesti eli tavalla, joka auttaa ratkaisemaan maapallon kalakantoja uhkaavia vaaroja. Yli 100 suurinta kalatuotteiden ostajaa joka puolella maailmaa on sitoutunut ostamaan vain MSC-sertifioituja tuotteita. Ostajiin kuuluu suuria kauppaketjuja Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. MSC on riippumaton, voittoa tavoittelematon järjestö, jonka alun perin loivat WWF ja Unilever, yksi suurimmista kalatuotteiden jalostajista.

“Jokainen voi omalla ostokäyttäytymisellään vaikuttaa kestävästi harjoitetun kalastuksen puolesta ja siten lopettaa riistokalastus ja luoda todelliset markkinat kestävälle kalastukselle. Kaupan velvollisuus on tarjota ostajille mahdollisuus valita todistettavasti ympäristöystävällisesti valmistettuja tuotteita”, sanoo Suomen WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

YK:n arvion mukaan 60 prosenttia arvokkaimmista kaupallisista kalakannoista on joko liikakalastuksen rajoilla tai jo yli rajan. WWF:n mielestä hallitukset ovat toistaiseksi epäonnistuneet liikakalastuksen pysäyttämisessä, ja uusia keinoja ongelman ratkaisemiseen tarvitaan nopeasti. MSC-järjestelmä on paras toivo vaikuttaa siihen, miten kaloja pyydetään ja ostetaan, ja turvaamaan kalakantojen tulevaisuus.

Lisätietoja:

Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF, puh. (09) 7740 1045 tai 040 585 0020
Tiedottaja Leigh Ann Hurt, WWF International, puh. 990 41 22 364 9028, email: [email protected]
Internetissä: www.panda.org/endangeredseas/msc