Kan­sain­vä­li­nen va­lo­ku­va­näyt­te­ly il­mas­ton­muu­tok­ses­ta avataan tänään Sanomatalon Me­dia­to­ril­la

Sanomatalon Mediatorilla on tänään klo 17 kansainvälisen valokuvanäyttelyn Images Beyond the NAKED EYE maailman avajaiset. Näyttelyssä on 48 ilmastonmuutoksesta kertovaa työtä 28:lta kansainvälisesti tunnetulta valokuvaajalta. Näyttelyn järjestää Suomen WWF, ja sen rinnakkaisversion avajaiset ovat tänään Haagissa. Näyttelyn on alun perin tuottanut Saksan WWF:n tytärjärjestö Artists for Nature, ja sen taiteellisesta kokoonpanosta vastaa Fotografie Forum International Frankfurtista. Seuraavaksi näyttely kiertää Saksaa ja myöhemmin myös Yhdysvaltoja ja Eurooppaa.

Images Beyond the NAKED EYE –näyttely on yleisölle avoinna huomisesta 14.11. alkaen 26.11. asti arkisin klo 7-21 ja viikonloppuisin klo 10-18. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Näyttely sopii kaikille ikäryhmille, niin taiteen kuin luonnonkin ystäville. Myös koululuokat ovat tervetulleita: heitä varten ympäristö- ja taidekasvatuksen asiantuntijat ovat tehneet kuvatulkintatehtäviä, jotka löytyvät myös internetistä www.wwf.fi . Näyttelyn valokuvia voi tilata myös CD Romilla (yhteystiedot alla). Näyttelyn päätukijat ovat Canon Oy, Fortum Oyj ja Helsingin Sanomat.

Vaikka näyttely kertoo ilmastonmuutoksesta, sen kuvat ovat kaukana perinteisistä luontokuvista. Erikoista on myös se, miten valokuvauksella on voitu tallentaa näkymätöntä ilmiötä: ilmaston lämpenemistä. Kansainväliset dokumenttivalokuvauksen huiput ovat kukin käsitelleet tätä kaikkialla läsnä olevaa ilmiötä omalla ainutlaatuisella tavallaan. Näyttelyn työt havainnollistavat ilmastonmuutoksen abstrakteja ja monimutkaisia syntymekanismeja ja vaikutuksia.

Ilmastonmuutos koetaan vaikeaksi ilmiöksi, jota on vaikea selittää. Kokea ja ymmärtää voi onneksi muutenkin kuin sanan välityksellä. Taiteista juuri valokuva antaa tähän hyvät mahdollisuudet, sillä kamera vie katsojan sinne minne paljas silmä ei ulotu. Tämä johtuu valokuvan mahdollisuudesta käsitellä aikaa ja tilaa eri tavoin. “Vaikeissa – ja erityisesti vaikeissa kansainvälisissä kysymyksissä olen usein toivonut, että olisi sanoja syvempiä keinoja puhutella ihmisiä. Taide on tällainen väylä”, WWF:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Elisabeth Rehn sanoi näyttelyn tiedotustilaisuudessa.

Rehn on myös Haagissa pidettävän, nuorten kansainvälisen ilmastokokouksen puheenjohtaja. Nuorisofoorumi esittää ilmastoneuvottelijoille oman visionsa ilmastonmuutoksen ratkaisukeinoista sunnuntaina 19.11. “Uskon nuorilta löytyvän aikuisia paremmin luovuutta ja ennakkoluulottomuutta etsiä ratkaisuja ilmaston lämpenemiseen. Vastaavalla tavalla taide voi tarjota meille uusia näkökulmia tähän kysymykseen.”

“Luonto ja halu suojella luontoa on muutakin kuin luonnontieteellisiä tosiasioita, vaikka ympäristöjärjestönä perustammekin toimintamme tutkittuun tietoon. Luonto ja ympäristö, kuten myös taide, ovat elämyksiä, jokaiselle kokijalle ainutlaatuisia. Siksi taiteen ja luonnonsuojelun suhde onkin kiehtova”, WWF:n viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist sanoo.

Lisätietoja:

viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, maanantaina vain gsm 0400 425 666; www.wwf.fi