Ensimmäinen FSC-sertifikaatti on myönnetty Suomessa

Sertifiointiyritys SmartWood on myöntänyt ensimmäisen FSC-sertifikaatin suomalaiselle metsänhoidolle. Kyseessä on 92,6 hehtaarin suuruinen metsäalue Mynämäellä. Pieni erä puuta kyseisestä metsästä vietiin Iso-Britanniaan, jossa siitä tehtiin juhlatilaisuuden näyttämökoristelut.

Suomen ensimmäinen FSC-sertifikaatti perustuu kansainvälisen FSC:n kymmeneen perusperiaatteeseen, SmartWoodin hyvän metsänhoidon ohjeistoon sekä kesäkuussa hyväksyttyyn Suomen FSC-standardin luonnokseen.

FSC-sertifioidusta metsästä haluttiin viedä pieni erä puuta Iso-Britanniaan, koska Suomi on Iso-Britannian suurin puun tuojamaa. Iso-Britannia puolestaan on Suomen puunvientimaista toisella sijalla. Koska Iso-Britannian markkinat FSC-puulle ovat erityisen vahvat, maan puu- ja paperialan yritykset ovat toivoneet pitkään, että Suomi alkaisi viedä suomalaista FSC-puuta ja -puutuotteita Iso-Britannian kasvaville FSC-markkinoille. Sitoutuminen FSC:en on jo muuttanut monen brittiyrityksen puunhankintapolitiikkaa.

Suomen ensimmäinen FSC-puu “julkistetaan” tänään perjantaina 23.11. Lontoossa. Puusta tehtiin esiintymislavan näyttämökoristelut juhlaan, jota vietetään kansainvälisen WWF:n ja vastuullisten puu- ja paperialan yritysten 10-vuotisen yhteistyön merkeissä Lontoossa.

Suomen kansallinen FSC-standardi on viittä vaille valmis. Luonnosta muokataan parhaillaan lausuntokierroksen kommenttien perusteella. FSC tuo Suomen metsänhoitoon selkeän “ekovaihtoehdon” . Seuraavia FSC-sertifikaatteja odotellaan lähitulevaisuudessa.

SmartWood on perustettu 1989. Yritys on yksi vanhimmista ja suurimmista sertifiointiyrityksistä, jota FSC käyttää hyvän metsänhoidon sertifiointiin eri puolilla maailmaa.

FSC (Forest Stewardship Council, Hyvän Metsänhoidon Neuvosto) on maailmanlaajuinen, voittoa tavoittelematon jäsenjärjestö, jonka tavoitteena on edistää niin ympäristön kannalta vastuullista, yhteiskunnallisesti hyödyllistä kuin taloudellisesti kannattavaa metsien hoitoa. FSC kehittää metsien ja puun alkuperäketjun FSC-sertifiointijärjestelmää sekä akkreditoi riippumattomia sertifiointiyrityksiä, jotka vastaavat sertifiointien toteuttamisesta.

Lisätietoja:

WWF, metsäassistentti Niklas Hagelberg, 040 570 5719, [email protected], viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, 0400 425 666, [email protected]