Inkoossa öl­jyyn­ty­neet joutsenet vapauteen

WWF vapauttaa tänään Inkoon viimeviikkoisessa öljyturmassa öljyyntyneet joutsenet. Joutsenet ovat tänään olleet perusteellisessa eläinlääkärin tarkastuksessa, jossa niiden kunto todettiin riittävän hyväksi. Joutsenperhe – vanhemmat ja yksi poikanen – pääsee takaisin kotiseudulleen Inkooseen.

Aikuiset joutsenet kuntoutuivat varsin nopeasti, mutta poikanen oli heikohkossa kunnossa usean päivän ajan. Se nousi jaloilleen ja alkoi kävellä vasta eilen. Koska se on kuitenkin syönyt koko ajan, se ei ole vahingoittunut ja öljy on saatu hyvin pestyä pois, se vapautetaan vanhempiensa kanssa.

Joutsenet palautetaan kotisijoilleen, koska öljy alueelta on saatu kerättyä pois. Kotialue on paras vapautuksen kannalta, jotta joutsenperhe ei joudu reviiritaisteluun. On myös hyvä, että Inkoon voimalan lauhdevedet pitävät alueen vedet pitkään sulana: joutsenten kunto ei kuntoutumisesta huolimatta ole täydellinen, ja nyt niiden ei tarvitse matkata sulan veden perässä.

“Öljyyn tahriintuneet joutsenet olivat murheellinen näky. Voin vain kauhulla kuvitella, minkälainen painajainen on onnettomuus, jossa öljyyn tahriintuu tuhansia eläimiä”, eläinten pesuun osallistunut WWF:n viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist sanoo. “On upea tunne, että WWF:n onnistui pestä, kuivata ja hoivata joutsenet niin, että ne nyt voidaan vapauttaa. Merikotkatyöryhmämme jäsen Hannu Ekblom on mestari lintujen käsittelyssä ja hoidossa, ja häntä on pitkälti kiittäminen joutsenten pelastumisesta.”

WWF haluaa myös kiittää kaikkia ihmisiä, jotka ovat osallistuneet joutsenten hoitoon. Inkoon VPK:lta saatiin pesutilat ja monenlaisia välineitä, ja paikalliset lainasivat hiustenkuivaajia ja antoivat huopia. WWF kiittää myös paikallisia pelastusviranomaisia hyvästä yhteistyöstä.

Inkoon öljyvuodossa 18.9. tahriintui joutsenperhe: kaksi aikuista ja kaksi poikasta. WWF hoiti lintujen kiinnioton, pesun ja hoidon viranomaisten pyynnöstä. Yhtä poikasista ei saatu kiinni eikä sitä löytynyt etsinnöissä perjantaina tai viikonlopunkaan aikana. Eläinlääkärin tarkastuksessa joutsenista otettiin röntgenkuvat sekä mm. verinäytteitä.

Kuvia joutsenten puhdistamisesta

Lisätietoja:
viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, Suomen WWF, 0400 425 666, [email protected]