WWF pelasti paikallisten avustuksella öljyyntyneitä joutsenia Naantalissa

WWF sai paikallisten avustuksella pelastettua yhden laulujoutsenen ja yhden kyhmyjoutsenen, jotka olivat öljyyntyneet Naantalin satamassa sattuneessa öljyvuodossa. Kaikkia öljyyntyneitä joutsenia ei kuitenkaan valitettavasti saatu kiinni.

WWF:n Hannu Ekblom ja Turun eläinsuojelu-
valvoja Heidi Leyser vievät öljyyntynyttä
joutsenta pesuun eläinhoitolaan. Kuva:
WWF/ Jari Luukkonen

WWF:n edustajat Jari Luukkonen ja Hannu Ekblom sekä Turun kaupungin eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser kartoittivat torstaina öljyyntyneiden joutsenten olinpaikat Naantalin edustalla ja ryhtyivät paikallisten avustuksella kiinniottoon tänään perjantaiaamuna. He saivat kiinni öljyyntyneen laulujoutsenen sekä yhden öljyyntyneen kyhmyjoutsenen. Kolmea pahasti öljyyntynyttä joutsenta ei saatu kiinni useista yrityksistä huolimatta. Myöskään yhtä kyhmyjoutsenperhettä, jossa oli kaksi aikuista ja kaksi poikasta, ei edes yritetty ottaa kiinni, koska koiras puolusti perhettään aggressiivisesti, ja koska linnut olivat vain erittäin vähän tahriintuneita. Myös yksi erittäin vähän öljyyntynyt yksinäinen joutsenpoikanen jätettiin luontoon. Havainnot öljyyntyneistä joutsenista tai muista vesilinnuista voi soittaa Turun eläinsuojeluvalvojalle, puh. 050 5546 394

Kiinniotetut joutsenet vietiin Turun kaupungin eläinhoitolaan, jossa ne pestään. Joutsenet toipuvat hoitolassa ja joutuvat eläinlääkärin tarkastukseen, ennen kuin ne vapautetaan.

WWF:n edustajien havaintojen mukaan alueella olevat muut vesilinnut eivät onneksi ole tahriintuneet öljyyn. Joutsenet ovat ilmeisesti tahriintuneet öljyyn muulla alueella, kuin missä ne nyt oleskelivat.

WWF korostaa, että Suomessa on erittäin vähän ihmisiä, jotka hallitsevat luonnonvaraisten lintujen kiinnioton. Näiden ihmisten tietotaito tulisi hyödyntää niin, että pelastustoimeen koulutettaisiin laajemmin luonnonvaraisten lintujen kiinnioton hallitsevia ihmisiä. Rannikolla on myös oltava tiloja, joihin linnut voidaan viedä pestäväksi ja hoitoon. Turussa on toimiva eläinten hoitola myös luonnonvaraisia eläimiä varten, mutta näin ei ole suurimmassa osassa Suomea. Myös siirrettävä lintujen pesujärjestelmä, jota WWF yrittää järjestää, on välttämätön. Tämä on tärkeää jo pienempienkin öljyvuotojen takia, mutta erityisesti suuronnettomuuden varalle se on välttämätöntä.

“Monet tutkijat eivät enää sano “jos suuröljyonnettomuus tapahtuu”, vaan “kun se tapahtuu”. Suomessa on hienosti päätetty lisätä öljyntorjuntavalmiutta mm. hankkimalla uusi öljy- ja kemikaalionnettomuuksien torjuntaan kykenevä monitoimimurtaja. Samalla tavalla pitäisi etukäteen valmistautua öljyyntyneiden eläinten auttamiseen suuronnettomuuden yhteydessä”, sanoo joutsenten kiinniottoon osallistunut WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

“Olennaisinta on kuitenkin öljyonnettomuuksien ehkäisy. Jo kahden joutsenen kiinnisaaminen oli kova työ, ja osa luontoon jääneistä kuolee tuskallisesti. Voi vain kuvitella, mitä suuronnettomuus aiheuttaisi vesilinnuille ja muulle Itämeren luonnolle”, Luukkonen sanoo.

WWF:n öljyonnettomuksien ehkäisytyötä ja vapaaehtoisia öljyntorjuntajoukkoja voi tukea internetin kautta osoitteessa www.wwf.fi/lahjoita.

Lisätietoja:

WWF Suomi, suojelujohtaja Jari Luukkonen, 040 585 0020.