WWF löysi tun­nis­ta­mat­to­man ni­sä­käs­la­jin Borneosta

WWF:n tutkijat ovat löytäneet tunnistamattoman petoeläimen Borneon tiheistä metsistä. Nisäkäs on hieman kotikissaa suurempi lihansyöjä, ja sillä on tummanpunainen turkki sekä pitkä, tuuhea häntä. Laji saattaa olla ensimmäinen uusi saarelta löydetty petoeläin yli sataan vuoteen. Jollei lajin elinalueita kiireesti suojella, sitä ei ehkä ikinä tunnisteta.

© WWF

WWF:n tutkijat eivät ole vielä varmoja, onko kyseessä kokonaan uusi laji vai uusi näädän tai sivettikissan alalaji. Tutkijat pyrkivät pyydystämään elävän yksilön saadakseen lisää tietoa eläimestä.

”Paikalliset ihmiset eivät ole koskaan aiemmin nähneet eläintä. Useimmat Borneon luontoon erikoistuneet asiantuntijat ovat olleet vakuuttuneita, että kyseessä on kokonaan uusi petoeläinlaji”, kertoo biologi Stephan Wulffraat, joka koordinoi lajin tutkimusta WWF:llä.

WWF korostaa, että tunnistamaton eläin saattaa jäädä ikuiseksi arvoitukseksi, jollei sen elinalueita suojella riittävästi. Nisäkäs kuvattiin Kalimantanissa, Indonesialle kuuluvassa Borneon osassa, joka sijaitsee WWF:n Borneon sydämeksi nimeämällä alueella. Borneon sydämen vuoristoaluetta peittävät vielä laajat sademetsät.

Indonesian hallitus kuitenkin ilmoitti heinäkuussa suunnitelmasta perustaa alueelle maailman suurin öljypalmuviljelmä. Jättiviljelmällä olisi tuhoisa vaikutus alueen metsiin, luontoon ja alkuperäisväestöön. Toteutuessaan öljypalmuplantaasi levittäytyy 1,8 miljoonan hehtaarin alueelle, joka vastaa noin puolta Alankomaiden pinta-alasta. Suunnitelmaa rahoittaa China Development Bank.

WWF painottaa, että Borneon sydän on enimmäkseen liian jyrkkää ja sen maaperä liian vähäravinteista öljypalmun kasvattamiseen. Asiantuntijoiden mukaan öljypalmun viljely yli 200 metrin korkeudella merenpinnasta ei ole tuottavaa. Valtaosa Borneon sydämen alueesta sijaitsee 1000–2000 metrin korkeudella merenpinnasta.

WWF pyrkii Borneon sydän -hankkeella auttamaan Borneon saaren kolmea valtiota – Indonesiaa, Malesiaa ja Bruneita – suojelemaan alueen sademetsiä.

”Tunnistamaton laji on hyvä muistutus siitä, kuinka tärkeää ja kiireellistä Borneon sydämen ainutlaatuisten sademetsien suojelu on. Eläintä ei ole nähty kuvien ottamisen jälkeen, joten kanta on todennäköisesti hyvin pieni”, sanoo WWF:n Borneon sydän -hankkeen koordinaattori Stuart Chapman. ”Voimme vain arvailla, mitä salaisuuksia metsät voivat meille vielä tulevaisuudessa paljastaa.”

Näin suurien uusien nisäkäslajien – varsinkin petoeläinten – löytyminen on nykyään erittäin harvinaista. Viimeksi Borneosta löydettiin uusi petoeläinlaji vuonna 1895 (Borneo ferret-badger).

Kuvat:

Metsään asetettu kamera nappasi eläimestä kaksi valokuvaa yöaikaan vuonna 2003. WWF:n tutkijat ovat siitä lähtien yrittäneet saada uusia kuvia, mutta eivät ole toistaiseksi onnistuneet. Median edustajat voivat pyytää kuvat tiedottaja Anu Jussilalta puh. (09) 7740 1074.

Lisätietoja:

Stuart Chapman, Borneon sydän -hankkeen koordinaattori, puh. +62 21 576 1070, gsm +62 813 155 003 14
Nita Irawati Murjani, Borneon sydän -hankkeen tiedottaja, puh +62 21 576 1070, gsm +62 815 532 510 01