WWF:n asian­tun­ti­jat avuksi Viroon öl­jyyn­ty­nei­den lintujen pe­las­ta­mi­sek­si

WWF:n kaksi lintuasiantuntijaa, Hannu Ekblom ja Risto Karvonen, lähtevät tänään perjantaina Viroon auttamaan paikallisia viranomaisia ja vapaaehtoisia viime viikonloppuisen öljyonnettomuuden uhreiksi joutuneiden eläinten pelastamiseksi. Lisäksi Viroon lähtee luonnonvaraisten eläinten hoitoon erikoistunut eläinlääkäri Einar Eriksson.

WWF:n kaksi lintuasiantuntijaa, Hannu Ekblom ja Risto Karvonen, lähtevät tänään perjantaina Viroon auttamaan paikallisia viranomaisia ja vapaaehtoisia viime viikonloppuisen öljyonnettomuuden uhreiksi joutuneiden eläinten pelastamiseksi.

Hannu Ekblom on pitkäaikainen WWF:n merikotkatyöryhmän jäsen ja erikoistunut lintujen kiinniottamiseen, rengastamiseen ja hoitoon toimittamiseen. Hän on ollut mukana kun WWF on osallistunut öljyonnettomuuksien uhreiksi joutuneiden lintujen pelastustoimiin, viimeksi Naantalissa viime pääsiäisenä. Ekblom on myös WWF:n vapaaehtoisten öljyntorjuntajoukkojen ryhmänjohtaja.

Risto Karvonen on ollut pitkään mukana WWF:n kiljuhanhityöryhmän toiminnassa ja tehnyt paljon maastotöitä vaativissa olosuhteissa muun muassa Suomen Lapissa ja Siperiassa.

Viroon lähtee Ekblomin ja Karvosen lisäksi eläinlääkäri Einar Eriksson, joka on erikoistunut luonnonvaraisten eläinten hoitoon.

Paikalla on jo keskiviikosta lähtien ollut WWF:n öljyntorjuntajoukkojen projektikoordinaattori Toni Jokinen, joka vei varustepulaa helpottamaan muun muassa kumisaappaita, haalareita ja pakettiauton. Hän kertoi aamulla, että öljyyntyneitä mutta lentokykyisiä lintuja on lähes mahdoton saada kiinni käsin. “Öljyä pulpahtelee jatkuvasti lisää jäälauttojen välistä, ja tuhon lopullinen laajuus selviää vasta ehkä kuukausien kuluttua.”

Suomalaisten asiantuntijoiden panos on nimenomaan vahingoittuneiden lintujen kiinniottamisessa ja hoitamisessa.

WWF:n mielestä öljyntorjuntavalmiuksia ja lintujen hoitoa on parannettava tuntuvasti Suomenlahdella. WWF on aloittanut sähköpostikampanjan, jossa vedotaan ympäristöministeri Jan-Erik Enestamiin ja koko hallitukseen, että valtion ensi vuoden budjettiin varataan rahaa öljyyntyneiden lintujen hoitoon.

Tärkeätä on hankkia liikuteltava lintujen hoitoyksikkö, joka olisi helposti siirrettävissä tarpeen vaatiessa Suomesta myös lähialueille. Lisäksi tarvitaan kunnollinen toimintasuunnitelma ja tarpeeksi voimavaroja öljyyntyneiden lintujen hoitamiseen.

Itämerelle tarvitaan myös uusi öljy- ja kemikaalionnettomuuksien torjuntaan jää- ja avomeriolosuhteissa kykenevä alus. Kampanjaan voi osallistua internetissä osoitteessa www.wwf.fi.

Lisätietoja:
projektikoordinaattori Toni Jokinen, puh. 050 557 6465
suojelujohtaja Jari Luukkonen, puh. 040 585 0020
lintuasiantuntija Hannu Ekblom, puh. 040 765 3602
eläinlääkäri Einar Eriksson, puh. 050 492 2589
tiedottaja Tuuli Äikäs, puh. 040 592 6532

Media voi tiedustella painokelpoisia kuvia Virosta tiedottaja Tuuli Äikäkseltä, puh. 040 592 6532