Öljyinen surureunus Viron rannikolle muistuttaa tarpeesta parantaa Itämeren öljyntorjuntavalmiutta

Koko Viron rannikko tulee keväällä saamaan öljyisen surureunuksen, jos öljykatastrofi pääsee leviämään. Öljyntorjuntatöiden vaikeus jääolosuhteissa muistuttaa huutavasta tarpeesta parantaa Itämeren alueen öljyntorjuntavalmiutta. WWF kiittää Suomen viranomaisten erinomaista ja oma-aloitteista toimintaa Viron auttamiseksi ja toivoo, että vastaavaa henkeä löytyy myös, kun Suomen hallitus käy ensi viikolla budjettineuvotteluja monitoimimurtajan hankkimisesta.

WWF:n mukaan Itämerelle tarvitaan uusi monitoimimurtaja, joka kykenee torjuntatöihin hankalissakin jääolosuhteissa ja kovassa merenkäynnissä. Suomen hallitus sitoutui elokuussa 2004 hankkimaan öljy- ja kemikaalitorjuntaan monitoimimurtajan. Talouspoliittinen ministerivaliokunta katsoi sen kuitenkin liian kalliiksi ja monitoimialuksen riittävän. WWF on tyytymätön tähän näkemykseen.

”Viron rannikkoa uhkaava laaja öljykatastrofi on selkeä osoitus siitä, että varautumista talvella tapahtuviin öljyonnettomuuksiin on parannettava. Nykykalustolla öljyä ei pystytä torjumaan tehokkaasti talvisin, ja nimenomaan jääpeite lisää onnettomuusriskiä, kun alukset ajavat jääränneissä. WWF toivoo Suomen hallituksen ottavan tämän huomioon, kun se keskustelee monitoimimurtajan hankkimisesta. Toivomme hallituksen osoittavan samanlaista viisautta monitoimimurtajan hankinnassa kuin päätöksessään lähteä omalla kustannuksellaan auttamaan virolaisia veljesavun merkeissä”, WWF Suomen meriasiantuntija Anita Mäkinen sanoo.

Runsas viikko sitten eteläisellä Suomenlahdella uponneen Runner 4 -rahtialuksen epäillään vuotavan raskasta polttoöljyä. Merellä Viron rannikon edustalla, noin 50 kilometriä onnettomuuspaikalta, on öljyistä ahtojäätä laajalla alueella. Öljyn pelätään liikkuvan jäiden ja tuulen mukana nopeastikin rannikolle asti. Öljy on jo lähellä Naissaaren koillisrantaa. Epäsuotuisilla tuulilla se saavuttaisi nopeasti Tallinnan edustan. Suomen ympäristökeskuksen öljyntorjunta-alukset Halli, Hylje ja Seili ovat jo keräämässä öljyä haastavissa olosuhteissa.

Kevään edetessä öljy uhkaa laajoja alueita Viron rannikkoa. WWF Suomi varautuu lähettämään paikalle varusteita ja tarvittaessa vapaaehtoisia öljyntorjujiaan, jos öljy saavuttaa rannikon. WWF:n virolainen sisarjärjestö ELF on pitänyt kriisikokouksen virolaisten viranomaisten kanssa, ja WWF ja ELF ovat valmiita reagoimaan, mikäli öljy ajautuu rannikolle ja viranomaiset esittävät avunpyynnön lähettää vapaaehtoisia öljyntorjujia paikalle. WWF Suomen öljyntorjuntajoukoissa on jo yli 3 500 vapaaehtoista ja noin 300 on koulutettu tehtävään.

WWF:n öljyntorjuntajoukkoja voi tukea lahjoituksin osoitteessa www.wwf.fi/lahjoita.

Lisätietoja:
WWF Suomi, meriasiantuntija Anita Mäkinen, 040 527 1425
WWF Suomi, projektikoordinaattori Toni Jokinen, 050 557 6465