WWF valitsi Vuoden Luon­to­kir­jak­si Lintujärven

WWF on valinnut Vuoden Luontokirjaksi 2006 Maahenki Oy:n kustantaman teoksen Lintujärvi. Teoksen teksti ja runsaat korkeatasoiset kuvat ovat Mauri Leivon. Ulkoasu on graafinen suunnittelija Jyrki Heimosen käsialaa. Tämänvuotisen Luontokirjan valitsi raati, johon kuuluivat WWF:n hallintoneuvoston jäsen, kansanedustaja Satu Taiveaho, professori Sakari Kuikka Helsingin yliopistosta sekä WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Raadin mielestä vuosi 2006 oli erinomainen luontokirjavuosi, ja ehdokkaita WWF:n nyt jo 29. kertaa järjestämään kilpailuun tulikin peräti 18, kahdeksalta eri kustantajalta. Kriteereitä Vuoden Luontokirja -voittajateokselle ovat muiden muassa soveltuvuus suurelle yleisölle sekä luonnonsuojelusanoman edistäminen.

Perusteellisen ehdokasteoksiin tutustumisen jälkeen voittaja löytyi raadin yksimielisellä päätöksellä loppusuoralle päässeiden kolmen huipputeoksen joukosta.

”Lintujärvi” on raadin mielestä miellyttävä ja mukaansa tempaava lukukokemus, jossa Mauri Leivo onnistuu hienosti välittämään lintujärven tunnelmia. Teksti on selkeää ja sujuvaa. Taitto tukee kuvien ja tekstien luomaa lintujärven tunnelmaa. Lukija melkein haistaa keväisen ruo’on tuoksun, raati perustelee valintaansa.

”Kirjasta välittyvien Mauri Leivon omien kokemusten kautta herää vahva halu suojella ja säästää tämän Porvoon lähistöllä sijaitsevan lintujärven kaltaisia elinympäristöjä”, sanoi raadin puheenjohtaja Satu Taiveaho tänään voittajateoksen julkistustilaisuudessa Helsingissä. ”Teos johdattaa lukijansa toivottavasti itsekin kokemaan lintujärven tunnelmia ulkona luonnossa.”

Mauri Leivo on Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva porvoolaistunut valokuvaaja, kirjailija ja toimittaja. Lisäksi hän on tehnyt lintulaskentoja ja muita luontoselvityksiä sekä vetänyt lintukursseja ja luontoretkiä niin Suomessa kuin ulkomailla. Valokuvaus ja retkeily lintujärvillä ovat olleet hänen harrastuksinaan jo yli kolme vuosikymmentä. Lintujärvi-teoksessa hän on onnistunut kuvaamaan liejukanan hiippailua luhdalla, kaulushaikaroiden aamukierroksen järven yllä, ruskosuohaukkojen huikaisevaa soidinlentoa ja monia muita harvoin dokumentoituja tapahtumia. Kuvien rinnalla kulkee päiväkirjamainen teksti, jossa seurataan ja pohditaan järven ja sen asukkien elämää.

WWF on järjestänyt Vuoden Luontokirja -kilpailun vuodesta 1978 lähtien.

Lisätietoja:
WWF, suojelujohtaja Jari Luukkonen, puh. (09) 7740 1045, gsm 040 585 0020
WWF, tiedottaja Tuuli Äikäs, puh. (09) 7740 1051, gsm 040 592 6532
Maahenki Oy, toimitusjohtaja Marjo Peltonen, puh. (09) 6512 0235

Kirjatilaukset:
[email protected], puh. (09) 751 2020

Kuvat: Kuvia on median käyttöön ladattavissa osoitteesta www.maahenki.fi

***

Mauri Leivo, s. 1962 – omakuva

Nuoruus tuli ja meni

Taisin syntyä lintumieheksi. Joidenkin mielestä siitä kertoo nimenikin, tiedä häntä. Lintuharrastuksesta ei tullut minulle harrastusta vaan osa elämääni, sen kaikkia vaiheita.

Ornitomaniani tunteita kuohuttavat alkuajat sijoittuvat 1970-luvun puoliväliin. Kun tuolloin tajusin, miten huikaisevan moniulotteinen lintujen maailma oli ja miten paljon ihmeteltävää siivekkäissä oli vuodet vuorokaudet ympäriinsä, enkä malttanut enää pysyä poissa lintumailta – linnut veivät mennessään. Seuraavat 15 vuotta olivat hyvin intensiivisen retkeilyn aikaa, ja kaikki muu elämäni taisi olla sille jossakin määrin alisteista.

Sinä aikana ehdin kuitenkin aloittaa sekä valokuvaamisen että lehtijuttujen kirjoittamisen. Sain 1970-luvun puolivälissä lahjaksi – tai muuten vaan, en enää muista – kameran ja teleobjektiivin, ja esittelin ne heti lähistön linnuille. Lyhyen värifilmikokeilun jälkeen löysin mustavalkokuvauksen ilot ja surut. Pimiöstä maastoon ja maastosta takaisin pimiöön kulki reittini vuosikausia. Lintujuttujen kirjoittamista aloin harjoitella paikallis-, maakunta- ja harrastuslehtien palstoilla.

Kirjoja!

Valmistuttuani Joensuun yliopistosta biologiksi 1991 olen tehnyt suurimman osan ajasta freelancerina erilaisia kirjoitustöitä, pääasiassa artikkeleita sanoma-, aikakausi-, harrastus-, tiede- ja muihin lehtiin. Biologina olen puuhaillut muiden muassa erilaisten luontoselvitysten, lintulaskentojen, suojelu- ja tutkimushankkeiden parissa sekä pitänyt lintukursseja ja vetänyt luontomatkoja meillä ja muualla. Uusin villitys on luontokirjojen tekeminen.

Kun lokakuussa 2003 putkahti painokoneen uunista ulos Kustannusosakeyhtiö Tammen julkaisemana esikoiskirjani Nuuksio – miljoonan ihmisen erämaa, olin yhtä aikaa jännittynyt ja helpottunut. Tuon kirjan tekeminen oli monellakin tapaa hyvin opettavaista. Päällimmäisenä mieleeni jäi kuitenkin yksi asia: kirjan tekeminen on erittäin kiehtovaa ja motivoivaa!

Kesäkuun alussa 2006 ilmestyi Maahenki Oy:n kustantamana toinen kirjani Lintujärvi. Aloin tehdä sitä heti esikoiskirjani jälkeen, ja sen kirjan tekeminen tuntui, mikäli mahdollista, vielä paremmalta. Lintujärven kanssa painiskelin hieman eri asioiden kanssa kuin Nuuksion, sillä jotakin oli jäänyt matkan varrella mieleen. Nyt saatoin keskittyä vielä enemmän sisältöön, kun itseluottamus oli kasvanut, eikä enää tarvinnut yhtä paljon jännittää ja pohtia itse kirjantekoprosessia. Paljolti tästä syystä Lintujärveä tehdessäni uskalsin lähteä heikommille jäille; lähestyä rohkeasti kaunokirjallisuutta, ujuttaen kuitenkin samalla melkoisen määrän lintujen käyttäytymistietoutta tekstin sekaan ja pistäen henkilöni ja tuntemukseni melko avoimesti likoon. Molemmissa teoksissa kuvituksella on ollut näkyvä rooli.

Valokuvaajan aatoksia

Vaikka olenkin kuljettanut kameraa mukanani yli 30 vuotta ja tuhlannut sinä aikana tuhansia rullia filmiä, ammattimaisesti olen valokuvannut vasta tällä vuosituhannella kahden kirjaprojektini myötä. Kirjahankkeet toivat mukanaan ensimmäistä kertaa todellisen motivaation ja haasteen valokuvaukseen, sillä olihan jokaisen kuvan periaatteessa ylitettävä julkaisukynnys niin laadultaan, sisällöltään kuin kiinnostavuudeltaan, muutenhan koko kuvaustyö olisi ollut hukkaan heitettyä aikaa. Valokuvauksesta tuli yhtäkkiä työtä. Vakavaa mutta nautinnollista, työteliästä mutta innostavaa, paineista mutta haastavaa.

Kirjaprojektien suurin anti valokuvaajaminälleni on ollut kuvaamisen suunnitelmallisuus. Olen etukäteen miettinyt hyvin tarkasti kirjan kuvakokonaisuutta. Millaisia kuvia kirjassa pitää olla? Miten lähestyn kutakin aihetta? Millainen tulee olemaan kuvien sommittelu ja värimaailma? Entä tunnelma?

Kirjoittamisen tyylilaji on sekin vaikuttanut ratkaisevasti siihen, millaisia kuvia olen lähtenyt kirjaan tavoittelemaan. Kuvien on tuettava tekstiä, niissä on oltava sama vire ja tunnetila, niiden on vietävä tarinaa eteenpäin käsikynkkää, ei erillisiä polkuja pitkin. Puhtaassa tietokirjassa kuvitus on toisenlaista kuin kaunokirjallisessa teoksessa.

Kun aloitan työkauden kuvaukset, on minulla kuvaussuunnitelma jo pääpiirteissään mielessäni. Tältä pohjalta hahmottuu karkea ohjelma sen mukaan, missä ja minä ajankohtana tiettyjä aiheita, maisemia ja olosuhteita voi kauden aikana kuvata. Miltei päivittäin mietin järkevimmän mahdollisen toimintatavan riippuen ulkoisista olosuhteista ja kertyneestä kuvamateriaalista. Leppoisan rentouttavat samoilut kameran kanssa jossakin satunnaisessa luontokohteessa ovat ikävä kyllä paljolti taakse jäänyttä elämää.

***

Vuoden Luontokirjat 1978-2006

1978 Luonnonkaunis Suomi, Oy Valitut Palat – Reader’s Digest Ab
1979 Salomaa / Kirjayhtymä Oy
1980 Kosteikko – maata, vettä ja elämää / Suomen Luonnonsuojelun Tuki
1981 Kotka – lintujen kuningas / Pekka Helo, omakustanne
1982 Saaristomeri – luonto ja ihminen / Kustannusosakeyhtiö Otava
1983 Valon maa – Land of Light / Kirjayhtymä Oy
1984 Kuukkelin maa / Weilin & Göös
1985 Suomen kansallispuistot / Suomen Luonnonsuojelun Tuki
1986 Taiteilijaveljekset von Wright – Suomen kauneimmat lintumaalaukset / Kustannusosakeyhtiö Otava ja Oy Valitut Palat – Reader’s Digest Ab
1987 Kämmekät, Suomen orkideat / Forssan Kustannus Ky
1988 Luonnonystävän Suomi / Oy Valitut Palat – Reader’s Digest Ab
1989 Suurtunturit / Weilin & Göös
1990 Suomen Lehdot / Kustannusosakeyhtiö Otava
1991 Unelma Saimaasta / WSOY
1992 Ympäristön tila Suomessa / Gaudeamus
1993 Liminganlahti / Kustannus Pohjoinen
1994 Kaakkurin huuto / Suomen Luonnonsuojelun Tuki Oy
1995 Toukohärkä ja kultasiipi – niityt ja niiden hoito / Kustannusosakeyhtiö Otava
1996 Itämerellä / WSOY
1997 Auringon siivellä – Vuodenkierto Suomen luonnossa / Kustannusosakeyhtiö Otava
1998 Kilimanjarolta Serengetiin – Afrikan suuri luonto / Kirjayhtymä Oy
1999 Elävä Saimaa / Kustannusosakeyhtiö Tammi
2000 Suomalainen kulttuurimaisema / Kustannusosakeyhtiö Tammi
2001 Metsola / Maahenki Oy
2002 Lepakot – salaperäiset nahkasiivet / Kustannusosakeyhtiö Tammi
2003 Kuukkeli – sielunlintu / Kustannusosakeyhtiö Otava
2004 Kevät lintusaarella – luontopäiväkirja / Kustannusosakeyhtiö Gummerus
2005 Luonnontarkkailijan kirja / Oy Valitut Palat – Reader’s Digest Ab
2006 Lintujärvi / Maahenki Oy