WWF tyytyväinen EU:n pääs­tö­vä­hen­nys­ta­voit­tei­siin

WWF Suomi on tyytyväinen, että Suomen hallitus päätti tukea EU:n edistyksellistä linjaa ilmastonmuutoksen torjunnassa. EU hyväksyi päätöksen vähentää kasvihuonekaasujaan 20 % vuoteen 2020 mennessä, vaikka Suomi ja Puola alkujaan sitkeästi vastustivat tätä. WWF korostaa, että asettautumalla eturintamaan ilmastonmuutoksen torjunnassa EU ja myös Suomi pikemminkin varmistavat oman kilpailukykynsä kuin heikentävät sitä.

WWF:n tietojen mukaan Suomi on kuitenkin hyväksyessään EU:n sitoumuksen tavoitellut itselleen pienempää osuutta EU:n sisäisessä päästövähennysten taakan jaossa. WWF toivoo, että Suomi vähentää omia hiilidioksidipäästöjään kunnianhimoisesti, eikä tyydy mitättömään päästövähennykseen.

“Jos Suomi ei itse toteuta kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, puolueiden on turha vaalipuheissa puhua ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeydestä. Vaalipuheet ovat siinä tapauksessa katteetonta sanahelinää”, WWF Suomen viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist sanoo.

WWF korostaa, että viime päivinä esitetyt luvut kymmenientuhansien suomalaistyöpaikkojen menetyksestä, jos EU vähentää kasvihuonekaasujaan 20 % vuoteen 2020 mennessä, eivät pidä paikkansa. Luvut kuvaavat epärealistista ääritilannetta, eikä niissä ollenkaan esimerkiksi ole otettu huomioon uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden luomia uusia työpaikkoja, joiden määrä voi olla todella huomattava. Saksassa uusiutuva energiateknologia työllistää jo 160 000 ihmistä. WWF painottaa myös, että 20 prosentin vähennyksessä ajettaisiin myös alas vanhoja kivihiilivoimaloita, joiden investoinnit on kuoletettu ajat sitten. Näin siis vähennykset eivät kohdistuisi uusiin tuotantolaitoksiin.

Lisätietoja:

WWF Suomi, ilmastokoordinaattori Eeva Härmä, 0400 982 348; viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, 0400 425 666