Sai­maan­norp­pien kuuttien laskennat päättyneet

WWF:n ja Metsähallituksen pesälaskijat ovat saaneet päätökseen tämänkeväisten norpanpoikasten eli kuuttien laskennat. Vaikka laskennat on hankalien olosuhteiden takia jouduttu lopettamaan, asiantuntijat arvioivat, että poikastuotto on samaa tasoa kuin viime vuosina eli 50-60 yksilöä. Maaliskuun puolenvälin jälkeen tehtyjen lentolaskentojen perusteella odotettiin, että kuolleiden kuuttien määrä olisi aikaisen kevään ja pesien romahtamisen takia suuri. Pesät romahtivat monin paikoin jopa kuukautta aikaisemmin kuin normaalisti, ja kuutit jäivät ilman pesän suojaa ja joutuivat avojäälle todella kriittiseen aikaan, jopa alle parin viikon ikäisinä.

Laskennoissa löydettiin 27 kuuttia, joista kuolleita oli viisi. Norpan pesimäalueista jäi kuitenkin käymättä noin puolet. Sekä vaikeasta talvesta selviytyneiden että pesään kuolleiden kuuttien todellinen määrä on reilusti suurempi.

Suojelubiologi Jouni Koskela Metsähallituksesta arvioi, että todellinen syntyvyys lieneekin viime vuosien tapaan 50-60 kuuttia. ”Pesään kuolleiden kuuttien määrä oli toisena vuonna peräkkäin normaalia suurempi, mutta pelätyltä katastrofilta vältyttiin.”

WWF tekee laskennat eteläisellä Saimaalla. Alueen laskennoista vastaava Ismo Marttinen ei muista samanlaista kevättä. ”En koskaan ole tehnyt pesälaskentaa näin heikoilla jäillä, vaikka työt olisi aloitettu normaalisti eli vasta pääsiäisen aikoihin”, sanoo laskentoihin jo yli 20 vuotta osallistunut Marttinen.

”Ilmaston lämpenemisen seurauksena tällaiset talvet lisääntyvät, ja on tärkeätä, että voimme tukea Joensuun yliopiston tekemää tutkimusta saimaannorppien talviaikaisesta elämästä ja käyttäytymisestä. Lisäksi toivon, etteivät mökkiläiset vie verkkojaan aikaisin sulavaan Saimaaseen, sillä pienet kuutit hukkuvat varmasti verkkoihin”, toteaa suojelujohtaja Jari Luukkonen WWF:stä.

Lisätietoja:
WWF, suojelujohtaja Jari Luukkonen, gsm 040 585 0020
WWF, Etelä-Saimaan laskentojen aluevastaava, Ismo Marttinen, gsm 050 434 9591
Metsähallitus, suojelubiologi Jouni Koskela, gsm 0400 188825

Tue WWF:n työtä saimaannorppien hyväksi – liity norpan kummiksi.