Natur och Miljö, Suomen luon­non­suo­je­lu­liit­to ja WWF Suomi: Enemmistö puolueista säilyttäisi itsenäisen ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­riön

Kuusi Suomen yhdeksästä suurimmasta puolueesta kannattaa ympäristöministeriön säilyttämistä erillisenä, itsenäisenä ministeriönä. Suomen keskusta ja kokoomus pitävät kantansa asiaan avoimena. Luonnonsuojelujärjestöjen mielestä ympäristöministeriötä pitää heikentämisen sijaan vahvistaa suhteessa ympäristöä kuormittaviin tahoihin

Natur och Miljön, Suomen luonnonsuojeluliiton ja WWF Suomen kyselyssä tiedusteltiin puolueiden puoluesihteereiltä kahta asiaa: sitä, kannattavatko ne nykyisen kaltaista erillistä ympäristöministeriötä ja sitä, voisiko puolue hyväksyä ympäristöministeriön lakkauttamisen osaksi tulevaa hallitusohjelmaa.

SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton, RKP:n, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten selkeiden vastausten mukaan ympäristöministeriö tulee säilyttää erillisenä. Nämä puolueet eivät myöskään – perussuomalaisia lukuun ottamatta – voisi hyväksyä ympäristöministeriön lakkauttamista osaksi tulevaa hallitusohjelmaa. Perussuomalaiset pitivät kysymystä hallitusohjelmasta ennenaikaisena.

Kokoomuksen mukaan ympäristöministeriön asemaa ei ole käsitelty missään puolueen toimielimessä eikä puolueella ole asiaan virallista kantaa. Kokoomuksen lähtökohta ”niin ympäristö- kuin minkä muunkin tahansa ministeriön asemaa arvioitaessa on se, että muutoksia tulee tehdä vain erityisen painavista syistä.” Hallitusohjelmatavoitteista kokoomus kertoo päättävänsä kokonaisuutena.

Keskusta ei vastaa kumpaankaan luonnonsuojelujärjestöjen kysymykseen suoraan. Tiedottaja kertoo puolueen valmistelevan kesäkuussa hyväksyttävää uutta tavoiteohjelmaa, jossa linjataan puolueen keskeisiä poliittisia tavoitteita 2010-luvulle.

”Jos kokoomus ja keskusta muodostavat tulevan hallituksen ytimen, ei itsenäisen ympäristöministeriön tulevaisuudesta ole varmuutta”, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava. ”Toivon, että kansalaiset ottavat tämän huomioon äänestäessään tulevissa vaaleissa.”

”Ympäristöllä ja luonnolla pitää olla omat puolestapuhujansa, itsenäiset ja riippumattomat ympäristöviranomaiset. Nyt on tärkeää varmistaa, että itsenäisen ministeriön lisäksi meillä on myös aluetasolla ELY-keskuksissa jatkossa riittävä ympäristön- ja luonnonsuojelun asiantuntemus ja resurssit”, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo.

Luonnonsuojelujärjestöjen mielestä ympäristöministeriötä pitäisi heikentämisen sijaan vahvistaa suhteessa ympäristöä kuormittaviin tahoihin. ”Tulevaisuudessa tarvitaan entistä tehokkaampia ympäristöpoliittisia ohjauskeinoja, kuten ympäristöveroja. Näiden valmistelemiseen ja toteuttamiseen tarvitaan super-ympäristöministeriötä”, sanoo Natur och Miljön toiminnanjohtaja Bernt Nordman.

Keskustelua ympäristöministeriön itsenäisyydestä ja toimialasta on käyty julkisuudessa pitkin syksyä ja talvea. Keskustelussa erityisesti keskustapuolueen kansanedustajat ja maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ovat väläytelleet lakkauttamista ja yhdistämistä maa- ja metsätalousministeriöön.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) on kuitenkin kertonut olevansa itsenäisen ympäristöministeriön kannalla. Ympäristöministeriön toinen ministeri, asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) puolestaan ehdotti Helsingin Sanomissa, että työ- ja elinkeinoministeriölle kuuluvat energia-asiat siirrettäisiin ympäristöministeriön vastuulle.

Puoluetoimistojen vastaukset luonnonsuojelujärjestöjen kyselyyn.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Risto Sulkava, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 560 2113
Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, p. 040 840 7461
Toiminnanjohtaja Bernt Nordman, Natur och Miljö, p. 045 270 0313