Balex Deltassa pestään öl­jyyn­ty­nei­tä lintuja ja puh­dis­te­taan rantoja

WWF Suomi hioo tällä viikolla öljyntorjuntavalmiuttaan kansainvälisessä Balex Delta –harjoituksessa yhdessä Korkeasaaren sekä Helsingin ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitosten kanssa. Vuosittaisessa, tällä kertaa Suomessa järjestettävässä suurharjoituksessa simuloidaan todellisen kaltainen katastrofiluokan öljyonnettomuus Suomenlahdella.

WWF keskittyy Balex Deltassa harjoittelemaan öljyyntyneiden rantojen puhdistusta ja öljyyntyneiden lintujen hoitoa ja pesua. Korkeasaaren eläintarhaan perustetaan tiistain 28. elokuuta ajaksi eläintarhan henkilökunnan ja Helsingin pelastuslaitoksen ohjeistuksessa öljyyntyneiden lintujen ensivasteyksikkö.

”Erityisen tärkeää harjoituksessa on testata viranomaisten, vapaaehtoisjärjestöjen ja muiden organisaatioiden yhteistyön sujuvuutta ja öljyyntyneiden eläinten hoidon osalta tunnistaa mahdolliset ongelmakohdat ja puuttuvat resurssit ”, kertoo WWF Suomen meriasiantuntija Vanessa Ryan.

Korkeasaaressa harjoituspaikkana toimii Palosaaren villieläinsairaala. Eläintarhassa on pitkäaikaista kokemusta niin lajinmäärityksestä kuin vahingoittuneiden luonnonvaraisten lintujen käsittelystä ja kuntouttamisesta.

”Meidän tehtävinämme öljyonnettomuuden sattuessa ovatkin hoitoon tuotujen lintujen lajinmääritys, hoitotarpeen arviointi, vapaaehtoisten neuvonta ja työn johtaminen hoitotilanteessa. Harjoituksessa päästään myös testaamaan Helsingin pelastuslaitoksen ensiaputilanteisiin kehittämää nopeasti rakennettavaa ja purettavaa pesu- ja hoitolinjastoa”, sanoo kuraattori Ville Vepsäläinen Korkeasaaren eläintarhasta.

Vapaaehtoisten valmius testataan

Balex Deltan aikana WWF myös testaa vapaaehtoisten öljyntorjuntajoukkojensa hälytysvalmiutta. Kaikki järjestön vapaaehtoisrekisterissä olevat yli 6000 henkilöä ovat saaneet tänään harjoitushälytyksen tekstiviestein ja sähköpostein.

”Tämän harjoituksen avulla haluamme kartoittaa, miten nopeasti vapaaehtoisemme saavat tiedon onnettomuudesta ja miten nopeasti he pystyvät reagoimaan hälytykseen”, kertoo Ryan.

Keskiviikkona 29. elokuuta Balex Delta –harjoitus jatkuu WWF:n osalta Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen ohjauksessa Sipoossa Furuholmenin saarella, jossa harjoitellaan rantojen puhdistusta ja Porvoon paloasemalla, jossa harjoitellaan öljyyntyneiden lintujen pesua.

”Balex Delta –harjoitus jatkaa pelastuslaitoksen ja WWF:n jo pitkään jatkunutta yhteistyötä öljyyntyneiden lintujen pelastamiseksi”, kertoo palomestari Petri Lyttinen Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksesta.

Lisätietoja:

Viestintäjohtaja Anne Brax, WWF Suomi, 050 367 1888

Kuraattori Ville Vepsäläinen, Korkeasaaren eläintarha, 050 541 8614

Päivystävä palomestari Mika Siitonen, Itä-Uudenmaan pelastuslaitos,
040 777 8451

Ylipalomies, eläinpelastusvastaava Vesa Nurminen, Helsingin pelastuslaitos, 050 541 8460

Balex Delta:

Balex Delta -öljyntorjuntaharjoitus järjestetään vuosittain Itämeren suojelusopimuksen mukaisesti. Suomalaisviranomaiset ja vapaaehtoisjoukot harjoittelevat öljyntorjuntaa tiistaina 28.8. kansallisin voimin, ja eri maiden suurten öljyntorjunta-alusten saavuttua apuun kansainvälinen harjoitus pidetään keskiviikkona 29.8.

Tänä vuonna harjoitus on suurempi kuin koskaan aiemmin: mukana on kymmeniä kotimaisia organisaatioita, yhteensä yli 20 öljyntorjunta-alusta, yli 50 muuta laivaa tai venettä sekä kaikkiaan yli 500 henkeä Suomesta, muista Itämeren maista ja Euroopan unionin alueelta.

WWF:n öljyntorjuntajoukot:

WWF Suomi perusti vuonna 2003 vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot, joihin kuuluu jo noin 6000 henkilöä. Öljyntorjuntajoukkoihin voi liittyä vapaaehtoiseksi kuka tahansa 18-69-vuotias terve henkilö. Kun öljyonnettomuus tapahtuu, WWF hälyttää öljyntorjujat paikalle viranomaisen kutsusta. Lue lisää öljyntorjuntajoukkojen toiminnasta.

Julkaistu 27.8.2012