Vietnam ja Etelä-Afrikka sopivat mer­kit­tä­väs­tä edis­ty­sas­ke­lees­ta sa­la­met­säs­tyk­sen py­säyt­tä­mi­sek­si

Vietnam ja Etelä-Afrikka ovat tänään sopineet yhteistyöstä sarvikuonojen salametsästyskriisin ratkaisemiseksi. Sopimus on merkittävä edistysaskel sarvikuonon suojelemisessa, ja sen toivotaan vähentävän Etelä-Afrikasta Vietnamiin salakuljetettavan sarvikuonon sarven määrää. 

“Vietnamin ja Etelä-Afrikan päätös on rohkaiseva alku yhteistyölle sarvikuonojen salametsästyksen pysäyttämiseksi. Valtioiden sitoumukset on pantava nyt kiireellisesti täytäntöön ”, sanoo Sami Tornikoski, WWF Suomen Kansainvälinen kehitys -ohjelman päällikkö.

Sopimus käsittelee luonnon monimuotoisuuden turvaamista sekä kansainvälisten CITES-säädösten ja jo olemassa olevien kansallisten lakien toimeenpanoa. Vaikka tuore päätös sisältää lähinnä yleisiä ehtoja kriisin ratkaisemiseksi, siinä todetaan, että sarvikuonon sarven laittoman kaupan pysäyttäminen tulee olemaan etusijalla valtioiden välisessä yhteistyössä.

“Vietnamin hallitus on huolissaan sarvikuonojen salametsästyksestä ja eläinten osien laittomasta kaupasta. Ministeriömme esittää, että pääministerimme kieltäisi kaikkien sarvikuonon osien tuonnin maahan vielä tämän vuoden aikana”, sanoo Vietnamin maatalousministeri Cao Duc Phat.

TRAFFIC:n elokuussa julkaisema raportti osoittaa, että Vietnam on pääkohdemaa Afrikassa salametsästetylle sarvikuonon sarvelle. Sarvikilosta maksetaan Vietnamissa jo enemmän kuin kullasta tai kokaiinista. Aasialaisten rikollisjärjestöjen uskotaan olevan Etelä-Afrikassa tapahtuvan salametsästyksen takana. Salametsästäjät irrottavat eläimeltä sarven ja salakuljetuksen jälkeen se myydään muun muassa syövästä parantavana ihmelääkkeenä. Lääketieteellisesti sarven parantavia ominaisuuksia ei ole kuitenkaan pystytty todistamaan. TRAFFIC on WWF:n ja Maailman luonnonsuojeluliiton IUCN:n perustama uhanalaisten lajien tilaa tarkkaileva kansainvälinen asiantuntijaorganisaatio.

Sarvikuonoja on salametsästetty tänä vuonna pelkästään Etelä-Afrikassa yli 600 yksilöä. Samaan aikaan valtio on pidättänyt 246 henkilöä epäiltynä salametsästyksestä ja sarvikuonojen sarvien salakuljetuksesta. Vielä 2000-luvun alussa Etelä-Afrikassa salametsästettiin keskimäärin alle kaksikymmentä sarvikuonoa vuodessa.

WWF kampanjoi parhaillaan koko maailmanlaajuisen verkostonsa voimalla salametsästyksen pysäyttämiseksi.

Lisätietoja:

Kansainvälinen kehitys -ohjelman päällikkö Sami Tornikoski, WWF Suomi, 040 533 4399, [email protected]

wwf.fi/salametsastys