Sai­maan­nor­pan kuutit vaarassa heinäkuun alusta alkaen

Saimaannorpan suojelemiseksi säädetyt keväiset verkkokalastusrajoitukset päättyvät kesäkuun lopussa. Rajoitusten päättyessä etenkin nuoria ja kokemattomia norppia uhkaa hukkuminen verkkoihin. WWF Suomi ja Metsähallitus kannustavatkin Saimaalla kesäänsä viettäviä kalastamaan norppaystävällisillä pyyntimenetelmillä myös rajoitusajan ulkopuolella. Asiaa edistääkseen WWF julkisti torstaina Olen norpan ystävä – en kalasta verkoilla -diplomin, jonka ensimmäinen vastaanottaja on Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Mennyt talvi oli äärimmäisen uhanalaiselle saimaannorpalle raskas: kuutteja syntyi 58, joista noin 90 % apukinoksiin poikkeuksellisen heikon lumitilanteen takia. Poikasten elämän alkutaipaleella suojaa ovat tarjonneet verkkokalastusrajoitukset. Metsähallituksen toteuttaman valvonnan perusteella rajoituksia on noudatettu aiempaa paremmin.

”Kalastusrajoitusten valvonnan lähtökohtana on edellisten vuosien tapaan ollut lisätä tietoisuutta kalastusrajoituksista sekä toimia yhteistyössä osakaskuntien kanssa. Verkkokalastuksen rajoituksia on noudatettu nyt paremmin, mutta katiskojen nielukoon rajoituksissa on ollut toisinaan epäselvyyttä”, Metsähallituksen Saimaannorppa-LIFE-hankkeen projektipäällikkö Raisa Tiilikainen toteaa.

Keväiset verkkokalastusrajoitukset päättyvät kesäkuun lopussa. Samalla koittaa vaaran aika apukinoksiin syntyneille kuuteille. Viime vuonna viranomaisten tietoon tuli kaksi verkkoihin kuollutta poikasta heti rajoitusten loppumisen jälkeisellä viikolla.

”Norpan kannalta olisi todella tärkeää, että ihmiset jättäisivät verkot nauloihin myös rajoitusajan ulkopuolella”, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen toteaa.

Asiaa edistääkseen WWF julkisti torstaina Olen norpan ystävä – en kalasta verkoilla -diplomin. Diplomin saa, jos sitoutuu kalastamaan norppaystävällisillä pyyntimenetelmillä Saimaan alueella. Numeroitu alumiininen diplomi jaetaan 500 ensimmäiselle sitoumuksen tehneelle.

WWF luovutti torstaina ensimmäisen diplomin Savonlinnan Oopperajuhlien taiteelliselle johtajalle Jorma Silvastille. Hienon kansainvälisen uran tehnyt Silvasti tunnustautuu innokkaaksi luontoihmiseksi, kalamieheksi ja norpan ystäväksi.

”Norppa on minulle tuttu kalakaveri. Muistan monta kohtaamista uistellessani Saimaan vesillä. Samalla norppa on Savonlinnan symboli Oopperajuhlien tai Olavinlinnan tapaan. On hienoa, jos näin voin osaltani näyttää esimerkkiä ja auttaa norppakantaa kasvamaan”, Silvasti toteaa.

Lisätietoja:

Raisa Tiilikainen, Saimaannorppa-LIFE-hankkeen projektipäällikkö, Metsähallitus, 0205 64 5294
Jari Luukkonen, suojelujohtaja, WWF Suomi, 040 585 0020
Jorma Silvasti, taiteellinen johtaja, Savonlinnan Oopperajuhlat, 044 7433 631

Saimaannorppa-LIFE on viisivuotinen EU-hanke, jonka avulla edistetään saimaannorpan suojelua monipuolisten toimenpiteiden, tutkimuksen ja tiedonvälityksen keinoin. Hankkeessa ovat mukana Metsähallituksen luontopalvelut, WWF Suomi, Etelä-Savon ELY-keskus, Itä-Suomen yliopisto, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö ja Turun yliopisto.

Diplomia voi hakea osoitteessa wwf.fi/saimaannorppadiplomi. WWF järjestää diplomin julkistuksen tiimoilta myös valokuvakilpailun: Ota kuva diplomin kiinnityshetkestä tai vaikkapa naulaan jääneistä kalaverkoista. Lähetä kuva 15.8. mennessä sähköpostilla osoitteeseen [email protected]. Voit lisäksi postata kuvan Twitterissä, Facebookissa tai Instagramissa hashtagilla #norpanystävä. WWF julkaisee kuvia sosiaalisessa mediassaan. Palkintona on 50 euron lahjakortti WWF:n verkkokauppaan.