WWF vetoaa hal­li­tuk­seen ydin­voi­ma­lu­pien epäämiseksi

WWF Suomi on tänään lähettänyt ministereille kirjeen, jossa se pyytää heitä välttämään energiapolitiikassa tehdyt aiemmat virheet ja epäämään hallituksen kokouksessa sekä TVO:n että Fennovoiman ydinvoimaluvat.

WWF:n mielestä tänään tehdään hallituksessa suuri energiapoliittinen valinta jättimäisten, keskitettyjen ydin- ja kivihiilivoimaloiden ja uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden välillä. Nyt on ajauduttu tilanteeseen, jossa Olkiluoto 3 -voimalan viivästyminen ja valmistumisen epävarmuus näyttää vääjäämättä johtavan kivihiililaudevoimaloiden käyttöiän pidentämiseen. Uusien ydinvoimalupien hyväksyminen vain pahentaa tilannetta, ja pitkittää osaltaan kivihiilen käyttöä Suomessa.

Suomessa on tällä hetkellä 1000 1700 MW:n suuruinen sähkön tuotannon tehovaje, joka johtuu 1600 MW:n Olkiluoto 3 -voimalan myöhästymisestä. Jos tätä vajetta aiotaan paikata aikaisintaan kymmenen vuoden kuluttua valmistuvan Fennovoiman ydinvoimalan tuottamalla sähköllä, pienempien uusiutuvan energian ja energiatehokkuushankkeiden kannattavuus heikkenee. Lisäksi vaje pidentää nykyisten kivihiililauhdevoimaloiden käyttöikiä, vaikka ydinvoimaloilla oli nimenomaan tarkoitus päästä näistä eroon.

”Suomen tavoitteena on olla cleantechin supervalta ja irrottautua kivihiilen käytöstä vuoteen 2025 mennessä. Jotta nämä tavoitteet toteutuvat, kannattaa hallituksen valita tänään hajautetun uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden tie ydinvoiman ja kivihiilen sijaan. Tämä toteutuu hylkäämällä molemmat ydinvoimalaluvat ja uudistamalla Suomen energiapolitiikka hajautettuun uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen nojaavaksi muutaman epävarman jättihankkeen sijaan”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Lue avoin kirjeemme täältä.

Lisätiedot:
Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, puh. 040 840 7461
Ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas, WWF Suomi, puh. 045 631 8353