Suomalaiset vaativat Unescoa puo­lus­ta­maan Isoa val­li­riut­taa

Tuoreen kyselyn mukaan suomalaisten selvä enemmistö haluaa, että Unescon maailmanperintökomitea suojelee Australiassa sijaitsevaa Isoa valliriuttaa massiivisilta hiilisatamien laajennuksilta. Komitea kokoontuu keskustelemaan riutan maailmanperintöluokituksesta tulevana sunnuntaina.

WWF:n helmikuussa julkaisemasta raportista selviää, että Australian suunnitelmat laajentaa Ison valliriutan lähistöllä sijaitsevia hiilisatamia voisivat vahingoittaa vakavasti yhtä maailman tärkeimmistä luontokokonaisuuksista. Vaarana on, että satamien laajennuksista syntyvä ruoppausjäte läjitetään riutan herkkiin vesiin. Lisäksi satamahankkeet lisäisivät merkittävästi meriliikennettä ja öljyonnettomuuden riskiä.

”Australian hallitus väittää virheellisesti, että riutta voi hyvin. Kuitenkin tutkimusten mukaan riutan koralleista on menetetty yli puolet viimeisen 30 vuoden aikana, ja suunnitellut satamahankkeet ovat vakava uhka. Maailmaperintöluokituksesta päättävän Unescon täytyy nyt käyttää valtaansa ja vaatia Australian hallitukselta tiukkoja toimia riutan suojelemiseksi”, sanoo WWF Suomen meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen.

Suomi on yksi maailmaperintökomitean jäsenmaista ja näin ollen mukana päättämässä riutan tulevaisuudesta. WWF:n tänään julkaiseman kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista pitää Isoa valliriuttaa suojelemisen arvoisena. Peräti 90 prosenttia on sitä mieltä, että riutan kaltaiset Unescon maailmanperintökohteet on tärkeä suojella teollisuustoiminnan, kuten kaivosteollisuuden, öljynporauksen tai laajojen rakennushankkeiden, tuhoisilta vaikutuksilta.

“Iso valliriutta on koti monille uhanalaisille lajeille, arvokas taloudellinen voimavara Australialle sekä luonnon aarreaitta koko maailmalle. On ilo huomata, että myös suomalaiset ymmärtävät riutan arvon”, Vilhunen sanoo.

Kolme neljäsosaa vastaajista (76 prosenttia) haluaa Suomen vaativan Unescoa pitämään riutan tilaa tarkasti silmällä kunnes sen tulevaisuus on turvattu. Selkeä enemmistö (67 prosenttia) haluaisi Suomen vaativan lisäksi suoraan Australian hallitukselta tuntuvia lisätoimia riutan suojelemiseksi, vaikka sillä olisi vaikutuksia maiden välisiin suhteisiin.

Yli 500 000 ihmistä ympäri maailman on allekirjoittanut WWF:n vetoomuksen Ison valliriutan suojelemiseksi. WWF luovuttaa vetoomuksen Unescolle sunnuntaina.

Lisätietoja:

Meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen, WWF Suomi, [email protected], 040 550 3854

Alona Rivord, WWF International, [email protected], +41 79 959 1963.

WWF-verkoston tilaaman kyselyn toteutti tutkimusyhtiö YouGov Plc. Kysely toteutettiin toukokuun aikana kuudessa maassa: Suomessa, Saksassa, Kolumbiassa, Puolassa, Koreassa ja Iso-Britanniassa. Suomessa kyselyyn vastasi 1005 ihmistä. Tutustu kyselyn tuloksiin: www.wwf.fi/mediabank/7408.pdf

Lue The Great Barrier Reef Under Threat -raportti: www.wwf.fi/mediabank/7057.pdf

WWF:n vetoomus Ison valliriutan puolesta: reef.panda.org

Kuvia median käyttöön: https://photos.panda.org/gpn/external?albumId=4625