Vastuullisen kuluttajan elämä helpottuu – WWF:n Kalaopas kännykkään

Kaupan kalatiskillä saa nyt vaivatta apua vastuullisten ostosvalintojen tekemisessä, sillä WWF:n Kalaopas on vihdoin ladattavissa kätevästi kännykkään. Oppaan avulla kuluttaja voi tarkistaa kaupassa tai ravintolassa, mitä mereneläviä voi syödä hyvällä omallatunnolla ja mitä lajeja kannattaa välttää.

”WWF:n Kalaopas on ollut haluttu hittituote jo pitkään. Aiemmin se on ollut saatavissa painettuna lehtisenä, mutta halusimme palvella kaikkia vastuullisesta kuluttamisesta kiinnostuneita paremmin tekemällä siitä uuden version, joka toimii kätevästi myös mobiilissa”, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo.

Kalaopas ohjaa vastuulliseen kuluttamiseen liikennevaloin. Oppaassa kalalajit, jotka ovat Suomessa tarjolla olevia ruokakaloja, on luokiteltu vihreälle, keltaiselle tai punaiselle listalle pyyntitapojen ja kalakantojen tai kalanviljelyn kestävyyden mukaan.

Kalaopasta tarvitaan, sillä lähes kolmannes maailman kalakannoista on ylikalastettuja. Vaarana on, että pyydämme meret tyhjiksi vielä omana elinaikanamme.

”Kalankulutus on kasvanut kolmanneksen viimeisen 20 vuoden aikana, ja väestönkasvu lisää painetta kalastaa aina vain lisää. Lisäksi valtava osa maailman kokonaissaaliista heitetään takaisin mereen kuolleena, ei-toivottuna sivusaaliina ja monet pyyntimenetelmät, kuten pohjatroolaus, tuhoavat muuta meriluontoa”, Ovaska sanoo.

WWF:n Kalaoppaan perusviesti on selkeä: vastuullisen kuluttajan kannattaa valita vihreällä listalla olevia kotimaisia kalalajeja.

”Toisaalta moni ei tiedä, että esimerkiksi tonnikalaakin voi syödä vastuullisesti. Kalatiskillä oikein valitsemalla kuluttajat voivat olla mukana vaikuttamassa siihen, ettei maailman meriä pyydetä tyhjiksi”, Ovaska sanoo.

Lisätietoja:

Suojeluasiantuntija Matti Ovaska, WWF, 040 727 3149

WWF:n Kalaopas on niin sanottu mukautuva verkkosivu, joka toimii puhelimessa sovelluksen lailla. Käyttäjä voi lisätä puhelimen aloitusnäytölle ikonin, josta pääsee nopeasti selaamaan opasta. Tällöin opasta voi käyttää myös ilman verkkoyhteyttä. Tutustu WWF:n Kalaoppaaseen!