Sarvikuonot saavat Nepalissa uuden kodin

Nepalissa yksi intiansarvikuono onnistuttiin siirtämään tiistaina 1. maaliskuuta Bardian kansallispuistoon. Tämä uljas sarvekas jäljitettiin Chitwanin kansallispuistossa, jossa sarvikuonojen kanta on viime vuosina saatu hyvin kasvuun. Tulevina päivinä saman matkan Chitwanista Bardian kansallispuistoon kulkee vielä neljä sarvikuonoa osana suurempaa ponnistusta siirtää 30 sarvikuonoa läntisen Terain alueelle vuoteen 2018 mennessä.

Chitwanissa sarvikuono nukutettiin ja sille asennettiin satelliittipanta. Sarvikuono kuljetettiin niille erityisesti suunnitellussa kuorma-autossa turvallisesti Bardian kansallispuistoon, jossa se vapautettiin keskiviikkona 2. maaliskuuta. Nämä turistien suosiossa olevat kansallispuistot sijaitsevat Etelä-Nepalissa subtrooppisella Terain alueella, jonne matkailijoita houkuttelee mahdollisuus nähdä villi sarvikuono tai tiikeri.

”Sarvikuonojen siirto on tärkeä askel matkalla kohti sitä, että Terain läntiseen osaan saataisiin toinen elinvoimainen sarvikuonopopulaatio”, sanoo Anil Manandhar, WWF Nepalin maajohtaja. ”Tavoitteemme on saada nostettua sarvikuonojen määrä Nepalissa 800 yksilöön.” Vuoden 2015 kartoituksessa havaittiin kaikkiaan 645 sarvikuonoa.

Sarvikuonoja on Nepalissa siirretty vuodesta 1986 lähtien. Terain läntiseen osaan, Bardian kansallispuistoon ja Shuklaphantan suojelualueelle, oli vuoteen 2003 mennessä siirretty 87 sarvikuonoa. Sisällissodan aikana salametsästys lisääntyi Nepalissa räjähdyksenomaisesti, ja lähes kaikki Bardian kansallispuistoon siirretyt sarvikuonot tapettiin vuosien 2002–2006 aikana. Nyt myös Bardiassa sarvikuonojen määrä on kasvussa: vuonna 2011 niitä havaittiin 24 kun vuoden 2015 kartoituksissa niitä oli jo 29.

“Paljon on tapahtunut Nepalissa vuoden 2002 jälkeen, jolloin yhden vuoden aikana menetettiin 37 sarvikuonoa”, sanoo Tanja Pirinen, WWF Suomen suojeluasiantuntija. WWF Suomi on kehitysyhteistyövaroin ja yksityishenkilöiden tuella vuodesta 2003 lähtien tukenut muun muassa salametsästyksen vastaista työtä ja metsien suojelua Terain alueella.

”Pitkäjänteisen suojelutyön ansiosta sarvikuonojen määrä Nepalissa on kymmenessä vuodessa kasvanut 75 prosenttia. Lisäksi jo kolmesti on saavutettu vuoden jakso, jonka aikana sarvikuonoja ei ole salametsästetty lainkaan. Tämä on hyvin poikkeuksellista, koska meneillään on maailmanlaajuinen salametsästyskriisi”, kommentoi Tanja Pirinen.

250 henkilöä oli siirtämässä sarvikuonoja ja operaatiota johti Nepalin metsien suojelusta vastaava ministeriö. Sarvikuonojen siirtoon osallistuivat lisäksi WWF Nepal, Nepalin armeija, National Trust for Nature Conservation ja paikalliset yhteisöt.

Lisätietoja:
Suojeluasiantuntija, Tanja Pirinen, WWF Suomi, 040 840 0058

Kuvia: http://bit.ly/1oYgauQ
Kuvaajatieto: © Samir Jung Thapa/WWF Nepal-Hariyo Ban Program

Videokuvaa sarvikuonon vapauttamisesta: http://bit.ly/1LwFbHm