Liito-oravan poikaset tekivät ensiesiintymisensä WWF:n Luontolivessä

Liito-oravan poikaset kurkkivat tänään ensimmäistä kertaa pesästään WWF:n Luontolivessä. Tulevien päivien ja viikkojen aikana ne rohkaistuvat tutkimaan maailmaa, joten suoraa lähetystä kannattaa seurata nyt tiiviisti. Luontoliven liito-oravakameraa on katsottu jo lähes 550 000 kertaa.

Videolla näkyy, kuinka ilmeisesti emo lähtee ensin pesästä, jää ulostamaan rungolle ja poistuu ravinnon hakuun. Viisi minuuttia emon lähdön jälkeen pesäkolon suulle ilmestyy poikanen. Se kurkkii ja tarkastelee maailmaa useita kertoja. Emo palaa pesään pari tuntia lähtönsä jälkeen.

”Liito-oravakameran prime time alkaa nyt, sillä poikasten elämän alkutaipaleen seuraaminen on valtavan antoisaa. Itsekin jaksan edelleen innostua, vaikka olen kuvannut ja seurannut liito-oravia liki 30 vuoden ajan”, sanoo luontokuvaaja Benjam Pöntinen, jonka kanssa WWF on toteuttanut liito-oravakameran.

Pesässä olevien poikasten lukumäärää ei vielä tiedetä. Useimmiten poikasia on kaksi tai kolme, enimmillään jopa viisi. Ne aloittavat kiipeilyn jo pesäkolossa. Reilun kuukauden ikäisinä ne alkavat tutkia pesän ulkopuolista maailmaa.

”Pian tämän jälkeen emo johdattelee poikaset liitoharjoituksiin. Emo hyppää oksalta näyttäen esimerkkiä, ja poikanen uskaltautuu ensimmäiseen liitoonsa muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen. Vähitellen harjoitus tuottaa tulosta”, Pöntinen kuvailee.

WWF avasi Luontolive-sivuston huhtikuun puolivälissä, ja tänä aikana liito-oravakameraa on katsottu 546 000 kertaa. Tavoitteena on, että osoitteessa luontolive.wwf.fi on toiminnassa vähintään yksi kamera ympäri vuoden. Norppalive päättyi viime viikolla, ja tällä hetkellä suorassa lähetyksessä voi seurata liito-oravien lisäksi metsäpeuroja. WWF haluaa Luontoliven avulla levittää tietoa harvinaisista eläinlajeista ja niiden kohtaamista uhkista sekä innostaa ihmisiä osallistumaan luonnon suojeluun. Kuvaamisella voidaan edistää myös opetusta ja tutkimusta.

”Uskomme ja toivomme ihmisten innostuvan, oppivan, liikuttuvan ja viihtyvän livelähetysten parissa. Esimerkiksi liito-orava ja metsäpeura ovat molemmat harvoin nähtyjä lajeja, jotka ovat kärsineet suuresti metsien käsittelystä. Haluamme tehdä niitä tutummaksi jokaiselle suomalaiselle”, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

WWF on toteuttanut Luontoliven lukuisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Teknisestä toteutuksesta vastaavat Live Eye, Pukki Visuals, BCaster ja Frantic. Lajeihin liittyvää asiantuntemusta, paikallistietoutta ja muuta korvaamatonta apua ovat tarjonneet muun muassa luontokuvaajat Juha Taskinen ja Benjam Pöntinen, Itä-Suomen yliopiston norppatutkijat, Metsähallitus sekä sen koordinoima MetsäpeuraLIFE-hanke, Metsähallituksen Luontopalvelut ja kuvauskohteiden maanomistajat.

Liito-orava

– Liito-orava on väriltään harmaa ja hiukan tavallista oravaa pienempi nisäkäs. Se pystyy liitämään jopa useita kymmeniä metrejä

– Liito-oravia elää Oulun eteläpuolella. Liito-orava on Suomessa silmälläpidettävä eli lähes uhanalainen ja luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu laji.

– Vuosien 2006 ja 2016 välillä liito-oravakannan arvioidaan taantuneen yli kolmanneksen. Merkittävin syy kannan laskuun on metsätalous – etenkin avohakkuut.

– Liito-oravakamera, joka kuvaa eläimen pesäpönttöä, on toteutettu yhteistyössä luontokuvaaja Benjam Pöntisen kanssa. Kamera sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla.