Norppalive päättyi – katso videolta miten!

Huippusuosioon noussut WWF:n Norppalive on päättynyt. Kuukauden aikana suoraa lähetystä Saimaan rannalla sijaitsevalta kiveltä katsottiin yli kaksi miljoonaa kertaa. WWF aikoo toteuttaa Norppaliven myös ensi vuonna.

Norppalivessä koettiin kuukauden aikana monenlaista: rapsuttelua, vilauttelua, kahden norpan yhteisesiintyminen, västäräkin ja Pullervon kaksintaistelu sekä yöllinen saukon vierailu. Tänään torstaina Pullervon ja Siirin suosimalla kivellä nähtiin ensimmäistä kertaa ihmisiä, kun Norppaliven kehittäjät kävivät hakemassa kameran pois ja kiittämässä kaikkia palvelun ystäviä.

”Saimaannorppien karvanvaihtoaika on nyt lopuillaan. Pullervo, Siiri ja muut norpat viettävät pian lähes kaiken aikansa vedessä, jolloin kamera kuvaisi tyhjää kiveä – tai korkeintaan kavereitaan kaipaavaa västäräkkiä. Niinpä päätimme hakea kameran pois tänään”, WWF:n tiedottaja Joonas Fritze sanoo.

”Samalla halusimme lähettää terveiset kaikille Norppaliven uskollisille ystäville, joiden sitoutuminen ja innostuneisuus ovat olleet vertaansa vailla. Tahdoimme myös lohduttaa lähetyksen loppua surevia vakuuttamalla, että aiomme toteuttaa Norppaliven myös ensi keväänä”, Fritze sanoo.

Suora lähetys Saimaan rantakiveltä käynnistyi tiistaina 3. toukokuuta. Lähetys ei noussut kansansuosioon vielä ensimmäisten päivien aikana. Perjantaina 6. toukokuuta kameran eteen kömpi myöhemmin Siiriksi tunnistettu norppa, ja sana Norppalivestä kiiri sosiaalisessa mediassa. Norppaliveä katsottiin yhteensä yli 2 050 000 kertaa. Huippupäivinä sillä oli lähes 150 000 katselukertaa. Keskimääräinen katseluaika oli noin 28 minuuttia. Yhteensä Norppaliveä katsottiin noin 957 000 tuntia.

WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen uskoo Norppaliven suosiolla olevan myös käytännön vaikutusta saimaannorpan suojelun kannalta.

”Norppalive on toiminut erinomaisena valistuksen välineenä, kuten etukäteen toivoimmekin. Uskomme, että omakohtainen kokemus on lisännyt tietoisuutta lajista ja innoittanut ihmisiä suojelemaan norppia esimerkiksi luopumalla vapaaehtoisesti verkkokalastuksesta. Norppaliven aikana yli sata ihmistä teki WWF:n sivuilla sitoumuksen, jossa he lupaavat luopua verkkokalastuksesta Saimaalla kokonaan”, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen iloitsee.

Norppalive syntyi yhteistyön tuloksena

WWF toteutti Norppaliven yhteistyössä luontokuvaaja Juha Taskisen, Itä-Suomen yliopiston norppatutkijoiden, asennusliike Antenni Neuvosen, kuvatuottaja Pukki Visualsin ja verkkopalveluita tuottavan Franticin kanssa. WWF kiittää myös Metsähallituksen luontopalveluita ja Etelä-Savon ELY-keskusta toimivasta yhteistyöstä.

”Olen kuvannut ja suojellut saimaannorppia jo vuosikymmenten ajan. Tänä keväänä on ollut huikeaa huomata, kuinka laajaa kansanjoukkoa itselleni niin tärkeä eläin koskettaakaan. Saimaannorppa on Suomen todellinen kansalliseläin”, Juha Taskinen sanoo.

Lisätietoja:
Tiedottaja Joonas Fritze, WWF, 040 840 8500, [email protected]
Ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen, WWF, 0400 168 939, [email protected]
Luontokuvaaja Juha Taskinen, 0500 174 200

Video Norppaliven viimeisistä minuuteista on YouTubessa osoitteessa https://youtu.be/lRZlCgfbULo. Video on vapaasti tiedotusvälineiden käytettävissä. WWF Suomen kanavalla on nähtävissä muitakin kohtauksia Norppalivestä.

Olen norpan ystävä -sitoumuksen voi tehdä osoitteessa wwf.fi/saimaannorppadiplomi