Luonnonystävä voi saada nimensä näkyviin uudelle alukselle

Tallinkin uusi Megastar-alus kastettiin tänään Turun Meyer-telakalla.  Ympäristöystävällisen laivan kastoi presidentti Tarja Halonen, joka on WWF Suomen hallintoneuvoston puheenjohtaja. Itämeren luonnon ystävät saavat nimensä laivalle tehtävään digitaaliseen taideteokseen lahjoittamalla varoja WWF:n itämerennorpan suojelutyölle. 

WWF suojelee itämerennorpan elinympäristöä, Itämerta, työskentelemällä rehevöitymisen ja öljyvahinkojen torjumiseksi sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Ilmastonmuutos on nykyään norpan uhista suurin. Esimerkiksi Saaristomerellä jäätalven keskimääräinen kesto on hupenemassa muutamasta kuukaudesta muutamaan viikkoon. Se ei riitä jäästä ja lumesta riippuvaisen norpan pesintään.

Megastar-lahjoitusten tuotoilla rahoitetaan WWF:n suojelutyötä tukevia käytännön tutkimusprojekteja, joiden avulla parannetaan norppakannan kokoarvion luotettavuutta. Tavoitteena on kerätä 25 000 euroa. Lahjoituksen voi tehdä osoitteessa oma.wwf.fi/tallink-fin. Megastar-aluksen sisääntuloaulan jättinäytölle muodostetaan kuva keräystä tukeneiden ihmisten nimistä.

”Megastarista tulee todella hieno alus sekä matkustajien, merenkävijöiden että luonnon kannalta. Olemme iloisia siitä, että teknologian kehittyminen mahdollistaa huippusaavutuksiin pääsemisen kaikilla osa-alueilla“, sanoo AS Tallink Gruppin toimitusjohtaja Janek Stalmeister.

“On upeaa, että yksi suurimmista Itämerellä toimivista yrityksistä on mukana työssä itämerennorpan ja terveemmän Itämeren puolesta. Itämeri on yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä, ja tarvitsemme edelläkävijöitä näyttämään tietä sen pelastamiseksi. Tavoitteenamme on yhdessä Tallinkin kanssa lisätä myös yleistä tietoisuutta Itämeren suojelun tärkeydestä“, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Tallink Silja Oy ja WWF Suomi ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2001. Uusi laajempi sopimus AS Tallink Gruppin kanssa solmittiin tämän vuoden maaliskuussa 2016 ja samalla yhtiöstä tuli yksi WWF Suomen pääyhteistyökumppaneista. Yhteistyön tavoitteena on edistää Tallinkin laivaliikenteen ympäristövastuullisuutta, kertoa Tallinkin asiakkaille Itämeren suojelun tärkeydestä sekä pitää yllä Tallinkin henkilökunnan ympäristötietoisuutta.

Megastar

Megastar-alus valmistuu vuoden 2017 alussa. Alus on valmistuessaan 212 metriä pitkä ja siihen mahtuu 2800 matkustajaa. Laiva operoi Helsingin ja Tallinnan väliä. Megastar on LNG-käyttöinen, mutta pystyy käyttämään polttoaineenaan myös meridieseliä. Vetoisuudeltaan Megastar on 49 000 GT ja sen ajonopeus 27 solmua. Megastar täyttää kaikki Itämerelle asetetut tiukat ympäristönormit. AS Tallink Grupp kuljettaa vuosittain 9 miljoonaa matkustajaa, joista 4,7 miljoonaa Helsinki−Tallinna-reitillä. Yrityksellä on yhteensä 15 alusta ja se liikennöi Itämerellä kuudella eri reitillä.

Esimerkkejä Tallinkin ja WWF:n yhteistyöstä:

  • Tallink Siljan laivojen aiheuttamia päästöjä on pienennetty. Myös kierrätykseen kiinnitetään erityistä huomiota.
  • Siljan laivat sitoutuivat ensimmäisten joukossa WWF:n vetoomukseen olla laskematta jätevesiään Itämereen.
  • Laivojen ravintoloissa pyritään noudattamaan WWF:n Kalaoppaan linjauksia ja matkustajille on kerrottu vastuullisista kalavalinnoista.
  • WWF on kuluttanut Tallink Siljan henkilökuntaa osaksi WWF:n vapaaehtoisia öljyntorjuntajoukkoja.
  • WWF on järjestänyt viestinnällisiä kampanjoita Tallinkin matkustajille.
  • WWF on järjestänyt lapsille Tallink Siljan laivoilla ympäristökasvatuksellista ohjelmaa.

Lisätiedot:
Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, puh. 040 840 7461

Kuvassa ovat AS Tallink Gruppin toimitusjohtaja Janek Stalmeister, presidentti Tarja Halonen, panda, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder sekä Meyer Turun toimitusjohtaja Jan Meyer.