Saimaannorpan kuutit vaarassa tästä päivästä alkaen

Saimaannorpan suojelemiseksi säädetty keväinen verkkokalastuskielto ei ole enää voimassa tästä päivästä alkaen. Nuoret ja kokemattomat norpan poikaset eli kuutit ovat nyt suuressa vaarassa hukkua kalaverkkoihin. Erittäin uhanalaisen saimaannorpan kannalta olisi tärkeää, että ihmiset jättäisivät verkot nauloihin myös lakisääteisen rajoitusajan ulkopuolella.

Kalanpyydysten sivusaaliiksi joutuminen on saimaannorpan suurin uhka, eikä norppaturvallisia kalaverkkoja ole olemassa.

”Isoimmassa vaarassa ovat kuutit, jotka eivät osaa varoa vaaroja aikuisten norppien tapaan. Poikaset voivat myös olla liian heikkoja pyristelläkseen itsensä irti verkoista kiinni jäädessään”, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

Keväinen verkkokalastuskielto on voimassa vuosittain 15.4.–30.6.

”Ennen kuin nykyisen kaltaiset kalastusrajoitukset astuivat voimaan reilut viisi vuotta sitten, surullisen paljon kuutteja hukkui verkkoihin keväällä. Tähän ongelmaan keväinen verkkokalastuskielto on ollut oiva ratkaisu, eikä tänä vuonna ole vielä tullut tietoon ainuttakaan kalanpyydyskuolemaa. Ongelmana on, että viime vuosien aikana kuuttien kalanpyydyskuolleisuus on siirtynyt hyvin voimakkaasti heinäkuulle”, Tolvanen sanoo.

Saimaannorpan suojelemiseksi säädettyjä rajoituksia uudistettiin viime keväänä, ja WWF:n vaatimuksena oli rajoitusajan jatkaminen heinäkuun loppuun asti. Verkkokalastuskieltoa ei kuitenkaan jatkettu, vaikka asialla oli sekä WWF:n että Etelä-Savon maakuntaliiton kyselyjen mukaan Saimaan asukkaiden enemmistön tuki. Niinpä ihmisten vapaaehtoisilla toimilla on tänäkin kesänä erityisen iso merkitys.

”Norpan kannalta olisi todella tärkeää, että ihmiset päättäisivät jättää Saimaalla kalaverkot nauloihin myös rajoitusajan ulkopuolella”, Tolvanen sanoo.

Verkkojen lisäksi myös vääränlaiset katiskat ovat vaaraksi kuuteille. Ilman asianmukaista nielurajoitinta olevat katiskat ovat tappaneet viime kesinä useita kuutteja. Saimaannorpan suojelemiseksi säädetty ympärivuotinen asetus kieltää katiskat ja merrat, joiden nielun voi venyttää yli 15 cm leveäksi. Asetuksen määräyksiin voi tutustua WWF:n Norppakartta-palvelussa.

Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä. Niitä arvioidaan olevan nykyisin noin 320.

Lisätietoja:

Ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen, WWF, 0400 168 939, [email protected]

WWF:n nettisivuilla voi tehdä sitoumuksen käyttää vain norppaystävällisiä kalanpyydyksiä: wwf.fi/saimaannorppadiplomi

WWF:n Norppakartta: norppakartta.wwf.fi

Ylivoimainen enemmistö Saimaan asukkaista tehostaisi saimaannorpan suojelua: bit.ly/norppakysely