Isokarin majakkasaarella paahdetaan talkoissa Suomen luonnon päivänä

WWF:n talkooleirillä 22.–28.8.2016 ahertavat innokkaat vapaaehtoiset, jotka kunnostavat Selkämeren kansallispuiston majakkasaaren luontoa sellaisten lajien avuksi, jotka tarvitsevat avointa tilaa ja aurinkoa. Samalla juhlitaan Suomen luonnon päivää ja Muinaistulien yötä.

Ulkosaariston äärilaidalla sijaitsevalla Isokarin majakkasaarella hämmästyttää kasvilajien määrä ja monipuolisuus. Saaren lajistoa uhkaa kuitenkin umpeenkasvu. Talkoissa raivataan nyt tilaa ja valoa niille lajeille, joille paahteinen ympäristö on elinehto. Kuivilla kedoilla viihtyvät muun muassa kissankäpälä ja noidanlukot.

”Isokarin viimeistään 1600-luvulta alkanut laidunkäyttö ja perinteiset saaristolaiselinkeinot ovat luoneet arvokkaita perinneympäristöjä, joiden kunnostusta talkoilla jatketaan. Nyt laajennettavan lammaslaitumen sekä ketojen, nummien ja hakamaiden kunnostuksen myötä saaren uhanalaiset lajit saavat lisää elintilaa”, suunnittelija Tiina Jalkanen Metsähallituksen luontopalveluista kertoo. Kunnostustöitä tehdään osana Euroopan unionin rahoittamaa Paahde-LIFE-hanketta.

”Peräti kolmasosa Suomen uhanalaisista lajeista elää perinneympäristöissä. Jotta näiden lajien tulevaisuus olisi turvattu, pitäisi perinneympäristöjen pinta-alan kasvaa moninkertaiseksi nykytilanteeseen verrattuna”, sanoo WWF:n ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen.

Lisämakua talkooleiriin tuo lauantaina 27.8. juhlittava Suomen luonnon päivä ja Muinaistulien yö.

”Suomen luonnon päivää voi viettää mitä moninaisin tavoin. WWF:n talkooleirillä osallistujat voivat yhdistää täydellisellä tavalla arvokkaan vapaaehtoistyön suomalaisen luonnon hyväksi ja retkeilyn luonnonkauniilla majakkasaarella”, Vilhunen sanoo.

Lisätietoa:

Ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen, WWF, 040 550 3854, [email protected]
Suunnittelija Tiina Jalkanen, Metsähallitus, 040 6537904, [email protected]

www.isokari.fi/

www.luontoon.fi/selkameri

www.luonnonpaivat.fi/info/luonnonpaiva2016/

Paahde LIFE -hanke

Isokarin talkooleiri on osa Euroopan unionin rahoittamaa ja Metsähallituksen luontopalvelujen johtamaa Paahde-LIFE -hanketta, jossa tehdään töitä 69 Natura 2000 -alueella ympäri Suomea paahteisten ja aikanaan tulen synnyttämien elinympäristöjen ja niitä vaativien lajien hyväksi. Lisätietoja hankkeesta: www.metsa.fi/paahdelife

WWF
WWF on maailmanlaajuisesti toimiva, aikaansaava luonnonsuojelujärjestö, joka innostaa ihmisiä ja yhteisöjä toimimaan ympäristön suojelemiseksi.
WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien eri puolilla Suomea. Leirit tarjoavat joka kesä noin sadalle vapaaehtoiselle mahdollisuuden konkreettiseen luonnonsuojelutyöhön.

Metsähallituksen luontopalvelut
Metsähallituksen luontopalvelut vastaa Suomen upeimman luonnon hoidosta ja toimii leirin isäntänä. Suurin osa WWF:n talkooleireistä järjestetään Metsähallituksen luontopalvelujen hallinnoimilla alueilla, kuten kansallispuistoissa.

lifelogot